Αιτημα για αεροψεκασμους για το μαυρο σκουληκι απο την ΠΑΜΘ

Ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που πλήττει τις καλλιέργειες σε Ροδόπη, Έβρο και Καβάλα

Δυσπιστία απέναντι στις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την αντιμετώπιση των έντονων εντομολογικών προσβολών από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae, εξέφρασαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, κατά την ενημέρωσή τους για το θέμα από τη διοίκηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 18 Ιουλίου.

Πολλοί δε ήταν αυτοί που ζήτησαν από τη διοίκηση να δράσει άμεσα, ακόμα και καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων, ώστε το πρόβλημα αυτό να μην επεκταθεί σε περισσότερες καλλιέργειες, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες όλης της Περιφέρειας.

Άλλωστε οι συγκεκριμένες προνύμφες έχουν εντοπιστεί τόσο στον Έβρο, όπου υπάρχει και εντονότερο το πρόβλημα, όσο και σε Ροδόπη και Καβάλα.

Ποιες οι πρώτες ενέργειες

Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Δελησταμάτης, το πρόβλημα εντοπίστηκε στις 11 Ιουλίου, και στις 12 Ιουλίου κλιμάκιο γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου επισκέφτηκε την ευρύτερη αγροτική περιοχή Τυχερού, όπου διαπιστώθηκε έντονη εντομολογική προσβολή από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae.

Το πρόβλημα, τόνισε, είναι πρωτοφανές σε έξαρση, πυκνότητα και σε ταχύτητα, και για αυτό συστήθηκε ο άμεσος ψεκασμός στους καλλιεργητές, και σε όλες τις καλλιέργειες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το έντομο, επισήμανε ο κ. Δελησταμάτης, όταν είναι στο στάδιο του σκουληκιού δεν μετακινείται και η εξάπλωσή του γίνεται όταν είναι στο στάδιο του λεπιδόπτερου. Γι’ αυτό ξεκίνησαν τους ψεκασμούς, ενώ στάλθηκαν και δείγματα για να διαπιστώσουν το ακριβές είδος του εντόμου, από το οποίο θα ξέρουν το χρόνο μεταξύ γενεών.

Παράλληλα, ειδοποίησαν γεωπόνους και καλλιεργητές, προτείνοντας συχνές επισκέψεις στο χωράφι, ώστε να προλάβουν την επέκτασή του. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθέσιμο βιολογικό φάρμακο, που έχει αποτελεσματικότητα, όμως επειδή τα υφιστάμενα μέσα ψεκασμού έχουν μικρά μπεκ, και είναι πυκνό το φάρμακο, δημιουργούνται καθυστερήσεις.

Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ ήταν άμεσα κοντά τους, και συμφωνήθηκε να γίνει μια έκθεση στον οργανισμό, που όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι να ξέρουν τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων που έχουν πληγεί.

Είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Ελλάδα, οι εντομολόγοι δεν έχουν δει τόση ταχύτητα και εξάπλωση, και διερευνούμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποζημιωθούν» ανέφερε ο κ. Δελησταμάτης, θυμίζοντας πως τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Τουρκία, έχουν μεγάλη εντομολογική προσβολή.

Πρόταση στο υπουργείο για αεροψεκασμό

Πέρα του Τυχερού, οι εστίες που έχουν εντοπιστεί στον Έβρο και τις άλλες περιοχές είναι μικρότερες, και θα διερευνήσουν τι επιπλέον μπορεί να γίνει, με σκέψεις για ψεκασμό από αέρος με τον βιολογικό βάκιλο που προαναφέρθηκε, ακόμα και με την εταιρεία που κάνει αυτή τη στιγμή τον ψεκασμό για τα κουνούπια.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την έγκριση του Υπουργείου. Όσο για τη χρήση drone, που προτάθηκε εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, τόνισε πως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για αυτό, και αποτελεί γκρίζα ζώνη.

Στόχος τους είναι να βοηθήσουν όσο μπορούν, και τόνισε πως αυτή η εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη, ώστε να ανασχεθεί ο αναπαραγωγικός κύκλος των λεπιδόπτερων, που αν ωριμάσουν θα γεννήσουν εκ νέου αυγά που θα γίνουν σκουλήκια και θα πλήξουν άλλες καλλιέργειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.