«Αισθανομαι υπερηφανεια που ειμαι ο πρωτος προεδρος της Δημοκρατιας που επισκεπτεται τη Δυτικη Θρακη μετα απο 65 χρονια»

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρ.Τ. Ερντογάν κατά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στην χώρα μας μίλησε σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις

«Αγαπάμε τα πλάσματά Του, λόγω του Δημιουργού. Αυτή η καλή σχέση που έχουμε μεταξύ μας δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις αποστάσεις και τον χρόνο».

«Αποδίδουμε σημασία στην ανάπτυξη του υψηλού επιπέδου διαλόγου μας με την Ελλάδα. Στην σημερινή μου επίσκεψη πραγματοποίησα συναντήσεις, αναφερθήκαμε στις διμερείς σχέσεις και στα προβλήματά σας. Θέλουμε να επωφεληθείτε όλων των δυνατοτήτων».  

«Η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα, θα διευκολύνει και την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας».

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση με διάλογο των αιτημάτων των ρωμαίικης καταγωγής πολιτών μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ρωμαίικης καταγωγής πολιτών μας όπως και όλων μας των πολιτών. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αναμένουμε παρόμοιες προσεγγίσεις και από την Ελλάδα».

«Θέλουμε από σας να αποδώσετε σημασία στο θέμα της εκπαίδευσης. Μην ξεχνάτε ότι κάθε σχολείο που κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών είναι ένα φως που σβήνει στο μέλλον μας».

«Εδώ υπάρχει η αντίληψη του διορισμένου μουφτή. Αυτό δεν έχει θέση στην συνθήκη της  Λωζάνης».

«Δεν έχει νόημα να βλέπουμε ο ένας τον άλλον με ανησυχία και με καχυποψία. Να τα καταργήσουμε αυτά και να κοιτάξουμε με βεβαιότητα. Αν ο πατριάρχης στην Ιστάνμπουλ θελήσει να βγει στο εξωτερικό έγκειται στην άδεια του Επαρχείου του Έγιουπ. Αλλά εμείς δεν το εφαρμόζουμε αυτό. Εδώ όμως βλέπουμε άλλες πρακτικές. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το πρόβλημα της αρχιμουφτείας και των θρησκευτικών λειτουργών. Εδώ υπάρχει η αντίληψη του διορισμένου μουφτή. Αυτό δεν έχει θέση στη Λωζάνη, υπάρχει ο εκλεγμένος θρησκευτικός λειτουργός».

«Στην Τουρκία όποιος εθνικός παράγοντας υπάρχει, όλοι συμπεριλαμβάνονται στην έννοια του ενός έθνους. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ζητά την αφομοίωση των ομογενών μας, η ένταξη είναι άλλο θέμα».

«Αναμένουμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

«Η Συνθήκη της Λωζάνης εμπιστεύτηκε στην χώρα μας και στην Ελλάδα τις μειονότητες που ζουν στις δυο χώρες. Πρέπει να τις φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Πιστεύουμε ότι έχει επίγνωση αυτού και η Ελλάδα».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.