Αισιοδοξος για την πορεια της Περιφερειας ΑΜΘ ο Χρηστος Μετιος

Στον απολογισμό του για το 2020

Κριτική από την αντιπολίτευση για απραξία, αδράνεια και έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων

Την πεποίθηση πως «προχωράμε καλά, έχουν ξεκινήσει αρκετά και είμαι βέβαιος πως θα πάμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον» κατέθεσε κατά τον απολογισμό που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος.

Παρόλα αυτά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν φάνηκε να μοιράζονται τον ενθουσιασμό του, ασκώντας κριτική τόσο για το τι έχει κάνει η Περιφέρεια, αλλά κυρίως για το τι δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, και τις υστερήσεις που εντοπίζουν την διοίκηση.

Πολλαπλοί άξονες για τη διοίκηση της Περιφέρειας

Ο κ. Μέτιος, ξεκινώντας τον απολογισμό, σημείωσε πως οι δράσεις της Περιφέρειας και το 2020 κινήθηκαν στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου που είχε ανακοινώσει το 2017 για την ανάπτυξη της ΑΜΘ, και περιλάμβανε 159 έργα και δράσεις, που επικαιροποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2019, ξεπερνώντας τα 400 έργα. Πολλά από αυτά έχουν ξεκινήσει, ενώ κάθε φορά που υπάρχει χρηματοδότηση νέων, ανέφερε, αυτά εντάσσονται στον εν λόγω σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, στον σχεδιασμό της Περιφέρειας περιλαμβάνονται περισσότερα από 400 έργα και δράσεις, και η ροή που υπάρχει είναι συνεχής.

Κατόπιν ο κ. Μέτιος ανέπτυξε τις δράσεις που έγιναν, αλλά και αυτές που έρχονται το 2021, σε έξι σημαντικούς άξονες. Τόνισε δε πως τα δέκα σημαντικά έργα που προωθεί η Περιφέρεια, συνεχίζουν να αποτελούν προτεραιότητα και ένα εξ αυτών, που αφορά αρδευτικά στη δυτική πλευρά του Νέστου θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες.

Πέραν αυτών αναφέρθηκε εκτενώς και στους άξονες των Μεταφορών, της Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα, τις Επενδύσεις στην Ενέργεια, την Επιχειρηματικότητα, τον Τουρισμό και τη Δημόσια Υγεία, που το 2020 είχε ειδικές συνθήκες λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός της χρονιάς, μεταξύ των οποίων και η δημοπράτηση των δικτύων φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας προγράμματος ανάλογου με το «Εξοικονομώ» για την αντικατάσταση καυστήρων από τους πολίτες που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου. Μάλιστα αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις, αντί για την μεταφορά αερίου στην Ορεστιάδα, να δημιουργηθεί αγωγός, ο οποίος σε δεύτερη φάση θα μπορέσει να τροφοδοτήσει και τυχόν δίκτυα που θα δημιουργηθούν μελλοντικά στις άλλες πόλεις του Έβρου.

Απραξία και αδράνεια βλέπει η «Περιφερειακή Σύνθεση»

Ιδιαίτερα αρνητικοί προς τη διοίκηση και τα όσα έγιναν ήταν οι σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση», που μίλησαν για απραξία, έλλειψη οράματος, αδράνεια και αναβλητικότητα στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, που κινούνταν στο ίδιο κλίμα που κινήθηκαν οι σύμβουλοι κατά τη συνεδρίαση, η διοίκηση της Περιφέρειας αναλώθηκε σε φωτογραφήσεις και κενές δηλώσεις, χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες, αλλά και απαξίωσης προσώπων και φορέων που δεν ήταν της συμπάθειας του Περιφερειάρχη.

Κριτική έγινε επίσης και για την απουσία που θεωρούν πως υπήρχε κατά την όλη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της οικονομικής στήριξης των πολιτών.

Σημείωσαν δε πως η περιφέρεια αγνοεί τα θέματα του αγροκτηνοτροφικού κλάδου και αδιαφορεί για την επίλυση ζητημάτων που τον αφορούν, επιδεικνύει εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους επαγγελματίες της εστίασης και διαμονής και γενικότερα του τουρισμού, και δεν έχει κάνει καμία προσαρμογή στα δεδομένα της COVID εποχής, όσον αφορά την προώθηση των προϊόντων και της τουριστικής εικόνας της ΑΜΘ.

Απουσία της διοίκησης όμως διαπίστωσαν και στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία όπως η διαχείριση των προσφυγικών ροών, στην καθυστερημένη αντίδραση σχετικά με τις αντιπλημμυρικές δράσεις αλλά και στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από αυτές.

Τέλος εντοπίζουν πλήρη αποστασιοποίηση από τον πολίτη και τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του και κλειστά αφτιά σε οποιαδήποτε πρόταση δική τους ή των φορέων της ΑΜΘ.

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της Περιφέρειας

Από την πλευρά της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», ο επικεφαλής κ. Κώστας Κατσιμίγας, αλλά και οι σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο, σημείωσαν πως η ουσία του συγκεκριμένου Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι μεγάλη, γιατί αποτελεί μια παρέλαση αριθμών για λόγους εντυπωσιασμού.

Όλα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας, είναι στην πλειοψηφία τους πόροι ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης, ανεξάρτητα από το Συμβούλιο, με τα περισσότερα έργα να τα υλοποιούν άλλοι φορείς. «Κάθε φορά που ο Περιφερειάρχης υπογράφει μια απόφαση, βγαίνει και ένα δελτίο τύπου» ανέφερε χαρακτηριστικά, όμως το ζήτημα θεωρεί πως είναι τι έχει απορροφήσει ως μηχανισμός η Περιφέρεια, πεδίο στο οποίο τα ποσά να είναι ελάχιστα κατά τον κ. Κατσιμίγα. Και παρόλο που αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης προσωπικού, θεωρεί πως οι θέσεις ευθύνης, και η λαϊκή εντολή απαιτεί από τη διοίκηση υπέρβαση δυνάμεων, ώστε να αλλάξουν τη ροή της ζωής στην Περιφέρεια.  Σημείωσε δε πως πολλά από τα έργα που υλοποιούνται, βασίζονται σε μελέτες προηγούμενων διοικήσεων, ενώ η σημερινή διοίκηση δεν προχωρά σε ανάλογες για το μέλλον, και τόνισε πως θέλουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι λόγια.

Συνεχίζουν την προσπάθεια οι συνεργαζόμενες παρατάξεις

Από την πλευρά της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση», που συνεργάζεται με τη διοίκηση, ο επικεφαλής κ. Κώστας Σιμιτσής, εξέφρασε την άποψη ότι ο απολογισμός ήταν πιο ουσιαστικός από τους προηγούμενους, με παράθεση συγκεκριμένων αριθμών. Αυτό που λείπει από το σχεδιασμό, εξήγησε, είναι ο εμπλουτισμός του με τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, κάτι που έχει επισημάνει και παλιότερα προς τον Περιφερειάρχη. Τόνισε δε πως θα πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο, και ελπίζει πως το 2021 θα είναι πιο παραγωγικό από τα προηγούμενα.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης, επικεφαλής της συνεργαζόμενης με τη διοίκηση παράταξης «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση», ανέφερε πως ο κορωνοϊός, έχει κρατήσει πολλά πράγματα πίσω, τονίζοντας πως πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και πως μέσα από τον απολογισμό θα πάρουν τα ερεθίσματα για να προχωρήσουν σε καλύτερες διαδικασίες ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Οι κεντρικές επιλογές αλυσοδένουν την Περιφέρεια

Ο κ. Χρήστος Τρέλλης, από την Λαϊκή Συσπείρωση, ανέφερε πως οι υπόλοιπες παρατάξεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ξιφουλκούν η μία εναντίον της άλλης, για να κρύψουν την ταύτισή τους στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων είναι άθλια.

Υπηρετούν δε τις επιταγές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με συνέπεια να παραμένει η ΠΑΜΘ ως μια από τις φτωχότερες της ευρωζώνης, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στην ανισόμετρη ανάπτυξη που δημιουργεί ο καπιταλισμός και θα συνεχιστεί παρά τις συνθήκες. Για αυτό και θεωρεί πως πρέπει οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και όλοι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών αυτών, να αυτοοργανωθούν και να σταθούν απέναντι τους, γιατί «μόνο τότε θα δουν άσπρη μέρα».

Ο δε κ. Δημήτρης Περεντίδης, της παράταξης «Ανταρσία στην ΑΜΘ» σημείωσε από την πλευρά του πως οι κεντρικές πολιτικές είναι αυτές που δημιουργούν τις συνθήκες που κρατούν πίσω την Περιφέρεια. Θεωρεί δε πως οι ανακοινώσεις για χρηματοδοτήσεις, είναι κενό γράμμα, όταν δεν υλοποιούνται, όπως φαίνεται και από την κατάσταση όλων των δομών.

Τόνισε δε πως χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας και του πολιτισμού, που δεν είδαν στον απολογισμό.

Προχωρά η γέφυρα του Κομψάτου

Στον απολογισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την προστασία από τον κορωνοϊό, με στήριξη δομών υγείας,  τη διαμονή φοιτητών σε ξενοδοχεία μετά την επιστροφή τους από άλλες χώρες, αλλά και συντονισμό φορέων με συνεχείς συσκέψεις.

Όσο για τις υποδομές, σημείωσε πως έχει εκπονηθεί μια συμπληρωματική μελέτη της διευθέτησης της ευρύτερης περιοχής της και τη δημιουργία ενός αναβαθμού, για την προστασία της νέας γέφυρας που θα δημιουργηθεί.

Όσο για την ίδια την γέφυρα, ανέφερε πως η τελική μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις γνωμοδοτήσεις των φορέων να έχουν δοθεί, και ευελπιστεί πως θα υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοπράτηση της νέας γέφυρας.

Την ίδια ώρα προχωρά η κατασκευή τριών ιρλανδικών διαβάσεων, δύο βρίσκονται στη φάση των ενστάσεων, ενώ θα γίνει διαπλάτυνση και του δρόμου από Πλατανίτη μέχρι Ίμερο.

Αναφέρθηκε δε στη μελέτη του Σπηλαίου της Μαρώνειας, η οποία, ανέφερε, έχει προχωρήσει αρκετά, έχουν επιδιώξει συνεργασίες και έχουν αποστείλει τις προγραμματικές σε Υπουργείο και Δήμου, με τη δημοπράτηση της μελέτης να έρχεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Τέλος μίλησε και για τα αντιπλημμυρικά, σημειώνοντας πως προχωρά η δημιουργία ταμιευτήρων στην περιοχή του Ιάσμου, αλλά και υπάρχουν μια σειρά έργων που έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ των οποίων και αρδευτικά και προστασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.