Αιχαν Καρα Γιουσουφ, υποψηφιος βουλευτης Ροδοπης ΣΥΡΙΖΑ «Σ’ αυτη τη μεγγενη μας εχουν βαλει αλλες κυβερνησεις κι οχι η επταμηνη κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

«Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη και στη Ροδόπη θα έχουμε τη δύναμη που είχαμε την 25η Ιανουαρίου» - «Πρώτο βήμα της κυβέρνησης την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι η σωτηρία του μικρού αγρότη»

Μόλις μία ημέρα έμεινε για να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος και να προσέλθει ο κόσμος και πάλι στις κάλπες την Κυριακή καθορίζοντας τα κόμματα που θα εισέλθουν στη βουλή. Την επανεκλογή του στη διακυβέρνηση της χώρας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να βάλει μπρος στο πρόγραμμά του μετά την ολοκλήρωση των επτάμηνων διαπραγματεύσεων και την κύρωση της συμφωνίας.
 
Στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελληνίως και για πρώτη φορά εξέλεξε δύο βουλευτές. Εις εξ αυτών ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο οποίος επανεξελέγη το Γενάρη στα έδρανα της βουλής και συμπεριλήφθηκε εκ νέου στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος για τη Ροδόπη. Ο κ. Καρά Γιουσούφ συνομίλησε με τη Νατάσσα Βαφειάδου στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm στη διάρκεια της εκπομπής «Με το Ν και με το Β» λέγοντας ότι είναι δεδομένο πως ο «άφθαρτος ΣΥΡΙΖΑ» είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά. Ο υποψήφιος βουλευτής αναγνώρισε κάποια λάθη της επτάμηνης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «ονειροπόλους» τους πρώην συντρόφους του από τη ΛΑ.Ε, τόνισε πως η «καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη» και θεωρεί ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η αυριανή κυβέρνηση είναι η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.
 
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ όμως… 

«Για να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και το κατεστημένο, η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

ΠτΘ: Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι μια από τις δυσκολότερες ειδικά για την αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κόσμος, μετά από την επτάμηνη διακυβέρνησή του στη χώρα, θεωρεί ότι αυτό που προεκλογικά ονομαζόταν «ελπίδα» έχει παύσει να υφίσταται.
Α.Κ:
Δε θα έλεγα ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τη μικρή αυτή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήξερε ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή για τη χώρα. Τα μηνύματα που παίρνουμε αυτές τις ημέρες από τον κόσμο στην περιοδεία μας είναι θετικά. Έχει πεισθεί η πλειοψηφία του λαού και της κοινωνίας μας ότι για να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και το κατεστημένο, η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση με ανθρώπους άφθαρτους, νέους με οράματα, όρεξη για δουλειά και διάθεση για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε όσα δεν είχαν διεκδικήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε ένα μνημονιακό καθεστώς καλούμαστε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση της κρίσης την οποία τα τελευταία πέντε χρόνια χειρίστηκαν -αν τη χειρίστηκαν- τα κόμματα που είχαν την εξουσία και τώρα διεκδικούν να ξαναπάρουν τη διακυβέρνηση στα χέρια τους. Πιστεύω ότι ο κόσμος δε θα ταξιδέψει πάλι πίσω, αλλά θα προχωρήσει μπροστά με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. 

«Οι εκλογές ήταν αναπόφευκτες από τη στιγμή που οι πρώην σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας δεν συντάχθηκαν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα για το καλό της χώρας»

ΠτΘ: Η επιστροφή στο παλιό ή η ανάθεση της τύχης της χώρας μας σε άφθαρτους πολιτικούς τους οποίους εν προκειμένω αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τελικά το δίλημμα και το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Α.Κ:
Αυτό είναι το ισχυρό μας «όπλο» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα που είτε κυβέρνησαν μόνα τους είτε συμμετείχαν σε κυβερνητικά σχήματα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο μέσος Έλληνας που παρακολουθεί την πραγματικότητα μπορεί να πεισθεί ακούγοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να λέει ότι θα πάμε μπροστά με τη ΝΔ. Αυτό δεν έχει σχέση με την αλήθεια. Αυτοί οι άνθρωποι δοκιμάστηκαν και σε μνημονιακές εποχές, τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και σε εποχές «παχιών αγελάδων» που θα μπορούσαν, με μια καλύτερη κατανομή βαρών και διανομή του πλούτου, να αποφύγουν τις αδικίες και το χάσμα μεταξύ των τάξεων. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Οι εκλογές ήταν αναπόφευκτες από τη στιγμή που οι πρώην σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας δεν συντάχθηκαν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα για το καλό της χώρας. 

«Το πόσο αριστερός είναι ο καθένας πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις του κι όχι από τις θεωρίες που εξαπολύει για αριστερά και δεξιά»

ΠτΘ: Ο κ. Τσίπρας στο λόγο του εκφράζει μια λύπη για τους πρώην συντρόφους της ΛΑ.Ε λέγοντας ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε εκ των έσω.  Τελικά διαψεύσθηκε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ από τους συντρόφους αυτούς και από την «αριστερότερη» πλατφόρμα που υπήρχε μέσα στο κόμμα; Ή τελικά ισχύει αυτό που υποστηρίζουν στη ΛΑ.Ε ότι ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε εκλογές ώστε να μην τους δώσει το χρόνο να αποκτήσουν την απαραίτητη δυναμική;
Α.Κ:
Το πόσο αριστερός είναι ο καθένας πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις του κι όχι από τις θεωρίες που εξαπολύει για  αριστερά και δεξιά. Δε θα βάλουμε σε αυτή την εποχή το «αριστερόμετρο» για να μετρήσουμε την αριστερότητα του καθενός. Εγώ θεωρώ τους συντρόφους στη ΛΑ.Ε  λίγο ονειροπόλους διότι, ακόμη και όταν ήταν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν κάποιο σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη χωρίς τις δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα μας. Σέβομαι την άποψη του καθενός αλλά μετρούν οι πράξεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πράξουμε αυτό που πρέπει να πράξουμε, κρατώντας τη χώρα μέσα στο ευρώ και την ΕΕ, αλλά κάνοντας μια πολύ πιο δίκαιη διαχείριση όλης αυτής της κρίσιμης περιόδου. 

«Τα λάθη όταν δεν επαναλαμβάνονται δεν είναι λάθη όταν επαναλαμβάνονται τότε είναι επιλογές»

ΠτΘ: Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ποια θεωρείτε ότι είναι τα τυχόν λάθη, αν υπάρχουν, και ποια αυτά που κέρδισε η χώρα κατά το χρονικό αυτό διάστημα;
Α.Κ:
Λάθη ίσως έχουν γίνει χωρίς να χρειάζεται να τα ταξινομήσω. Αλλά τα λάθη, όταν δεν επαναλαμβάνονται δεν είναι λάθη. Όταν επαναλαμβάνονται τότε είναι επιλογές. Λάθη ίσως υπήρχαν εκ μέρους και του αρχηγού του κόμματος σε θέματα επιλογής προσώπων που επιλέχθηκαν για να υπηρετήσουν σε κάποια υπουργεία και σοβαρά πόστα. Νομίζω ότι διορθώθηκαν τα λάθη και θα προχωρήσουμε με ένα πιο ξεκάθαρο σχήμα  που θα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει.
Για πρώτη φορά διαπραγματευόταν έξι μήνες μια ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας κάποια πράγματα προς όφελος του λαού που τον στήριξε. Ο καθένας θα προχωρήσει με τις ιδεοληψίες του, αλλά η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που θα δώσει τις λύσεις. Δε λέμε ότι το πρόγραμμα και η συμφωνία που δεχτήκαμε ήταν τα προτιμότερα και αυτά που ονειρευόμασταν και θα θέλαμε αλλά μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτή τη μέγγενη μας έχουν βάλει άλλες κυβερνήσεις κι όχι η επτάμηνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό πρέπει να δώσει την προσοχή του ο ελληνικός λαός και με σωφροσύνη και ψυχραιμία να επιλέξει αυτό που του προτείνουμε εμείς, δηλαδή όχι πισωγυρίσματα αλλά πάντα μπροστά με το ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αποτρέψαμε τις αυτοκτονίες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό»

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για την επόμενη ημέρα; Ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί, όποια κι αν είναι η θέση στην οποία θα τον τοποθετήσει ο λαός;
Α.Κ:
Στους επτά μήνες κάναμε σοβαρά βήματα στην καταπολέμηση της φτώχειας. Αποτρέψαμε τις αυτοκτονίες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το επόμενο βήμα κατά τη δική μου άποψη είναι η αγροτική ανάπτυξη, ιδίως στη δική μας περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα, αλλά στηρίζεται στον τουρισμό, την κτηνοτροφία και την αγροτιά. Πρώτο βήμα της κυβέρνησης την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι η σωτηρία του μικρού αγρότη και όχι των μεγαλογαιοκτημόνων, των τσιφλικάδων, οι οποίοι χθες επιχείρησαν να κινητοποιήσουν τους αγρότες με τα τρακτέρ τους, το φθηνότερο των οποίων δε στοιχίζει κάτω από 100.000 ευρώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.