Αγκαθι ακομα για το Δημο Κομοτηνης ο καθαρισμος οικοπεδων

Συνολικά 3.491 στρέμματα, κατά κύριο λόγο θαμνώδεις εκτάσεις, κάηκαν βόρεια της Γρατινής

Το θέμα της επόμενης μέρας των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν κυρίως τον Έβρο, αλλά και τη Ροδόπη, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με αναφορές τόσο για την πυρκαγιά που ξέσπασε βόρεια της Γρατινής, και πλησίασε αρκετά τον οικισμό ώστε να εκκενωθεί δύο φορές, όσο και για την πρόληψη στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, συζητήθηκε και το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων ιδιωτών, όπου ο Δήμος έχει ζητήματα στον καταλογισμό προστίμων.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η πρόεδρος κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, που σημείωσε πως ο Δήμος Κομοτηνής έδειξε ετοιμότητα, τόσο κατά τις φωτιές όσο και για την φιλοξενία πληγέντων, από τον Δήμο Ιάσμου και τον Έβρο, με τους υπαλλήλους να υπερβαίνουν εαυτό  και να επιδεικνύουν ετοιμότητα και αλληλεγγύη.

Αναφέρθηκε δε σε προγραμματιζόμενο έρανο για την υποστήριξη οικογένειας που είχε τη μεγαλύτερη ζημιά, που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας από όλους όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν για την στήριξη της οικογένειας αυτής.

Σημείωσε δε πως επικοινώνησαν μαζί τους από τον αδελφοποιημένο Δήμο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου, για να ενημερωθούν για την εξέλιξη του φαινομένου και να στείλουν βοήθεια στους πληγέντες και στο Δήμο αν χρειαστεί.

Πρόβλημα η χρέωση των ιδιωτών για τα οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί

Οι επικεφαλής των παρατάξεων εξέφρασαν και αυτοί την συμπαράστασή τους, με τον κ. Κώστα Καραΐσκο του Σπάρτακου να τονίζει τον επικουρικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις δασικές περιοχές, ενώ ζήτησε να μάθει πώς προχωρά το θέμα του καθαρισμού οικοπέδων.

Ο κ. Γκαράνης επισήμανε ότι στο θέμα των οικισμών που έχουν δίπλα δάση, όπως ο Κάλχας και η Γρατινή, πίεσαν για να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί, και αυτοί ξεκίνησαν λίγο μετά την έναρξη της αντιπυρικής, αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί, με τον Δήμο να ξεπερνά σε αυτή την περίπτωση τον θεσμικό του ρόλο.

Όσο για το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων, καθαρίζονται περίπου 150 κάθε χρόνο, τα περισσότερα ιδιωτικά. Σε περίπτωση που γίνει καθαρισμός οικοπέδου ιδιώτη, υποτίθεται πως γίνεται χρέωσή του, όμως σύμφωνα με τον κ. Γκαράνη δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για το πώς θα αποδίδεται η χρέωση, μέσω της Εφορείας ή ταμειακού εντάλματος. Υπάρχει δε και διχογνωμία γιατί αν ο Δήμος κόψει ένταλμα, ο ιδιώτης μπορεί να αρνηθεί και να μπουν σε δικαστική διαδικασία για αυτό.

Έτοιμος να κάνει καθαρισμούς σε δάση ο Δήμος Κομοτηνής

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Δήμαρχος τόνισε πως στη Γρατινή κάηκαν 3.491 στρέμματα, κυρίως θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης, και τόνισε πως η Δημοτική αρχή, από την αρχή της περιόδου κάνουν ελέγχους, και είναι πρόθυμοι, αν τους δώσουν την άδεια, να κάνουν και καθαρισμό δασών.

Άλλωστε στα τρία δάση που υπάγονται στο Δήμο Φαναρίου, Μέσης και Νέου Σιδηροχωρίου, γίνονται κάθε χρόνο καθαρισμοί από τα συνεργεία του Δήμου.

Τέλος όσο αφορά τους μπαζότοπους, σημειώθηκε πως γίνονται συχνοί καθαρισμοί, σε κάποιες περιπτώσεις και 10 φορές το χρόνο, μιας και αποτελούν εστία πυρκαγιάς το καλοκαίρι, και μόλυνσης όλες τις εποχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.