Αυξηση 8% σε αναπηρικα επιδοματα ανακοινωσε ο πρωθυπουργος

188.000 άτομα αναμένεται να επωφεληθούν

Την άμεση αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα-Πρόοδος-Προοπτική».

«Ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος του πληθωρισμού, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα. Γι΄ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας, έτσι 188.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συνολικά 10 αναπηρικά επιδόματα, τα οποία είναι τα εξής:

– Επίδομα κίνησης.

– Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κλπ.

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία.

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.

– Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή-δρεπανοκυτταρική-μικροδρεπανοκυτταρική κλπ) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κλπ), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων.

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης.

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

– Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Με βάση τις πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η αύξηση θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα και του e-ΕΦΚΑ ζητά η ΕΣΑμεΑ

Την ίδια ώρα, με επιστολή της στον πρωθυπουργό η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αύξηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ζητά όμως στην εν λόγω απόφαση να συμπεριληφθούν τόσο το εξωιδρυματικό επίδομα όσο και το επίδομα απολύτου αναπηρίας, το οποίο δικαιούνται άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί, τετραπληγικοί, άτομα με αναπηρία όρασης κ.α.

«Καθίσταται αναγκαίο και απαραίτητο για λόγους ισότητας και αναγνώρισης, καθώς και τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ έχουν τις ίδιες ανάγκες, η ίδια αύξηση του 8% που δίνεται στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ,  να δοθεί στο εξωιδρυματικό επίδομα και στο επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/81 που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά τους ταμεία» τονίζει η ΕΣΑμεΑ στην επιστολή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.