Αυξηση 500% (!) στην τιμη του κυβικου στο νερο του ΒΙΟΠΑ Σαπων αποφασισε ο Δημος Μαρωνειας Σαπων

Την απόφαση της «κυβερνητικής μειοψηφίας» κατακεραυνώνει ο Απόστολος Ιωάννου

Στην Αττική η νέα επένδυση της Pharmathen, εξαιτίας της εν λόγω εξέλιξης σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών

Ιδιαίτερα επικριτικός για την απόφαση αύξησης στα τέλη ύδρευσης στο ΒΙΟΠΑ Σαπών είναι ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών του Δήμου Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου.  Η απόφαση ελήφθη στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με τον κ. Ιωάννου να αποκαλύπτει το παρασκήνιο της ψήφισης του θέματος.

«Μετά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 4/10/2022, βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να καθορίσουμε τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης  για   το   έτος  2023 μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Μαυρίδη.

Θα ήθελα να ενημερώσω ότι την παραμονή του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου στις 29-09-2022 κατάθεσα εναλλακτική πρόταση  για το θέμα των τελών ύδρευσης στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να γνωματεύσει για την εγκυρότητα της και να κατατεθεί για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η οικονομική υπηρεσία με εισήγησή της, την ίδια μέρα 29/09/2022 αρνήθηκε την εισαγωγή της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι η πρότασή μου δεν είναι έγκυρη με το αιτιολογικό ότι “δεν ισοσκέλιζε τις δαπάνες με τα έσοδα, ή έστω δεν τα εξομάλυνε”.

Και έτσι η απόφαση από την “κυβερνητική μειοψηφία” του Δήμου ώστε να ισοσκελιστεί το έλλειμμα (11 υπέρ, 13 κατά), ήταν η αύξηση  της τιμής του κυβικού στο νερό της ύδρευσης μόνο στο ΒΙΟΠΑ (στην ουσία στην εταιρεία PHARMATHEN) από 0,60€/m3σε 3,00€/m3, δηλαδή αύξηση 500%!» μεταφέρει συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννου σε γραπτή του τοποθέτηση.

Ερωτήματα προς τη διοίκηση του δήμου

Ο ίδιος απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση του δήμου, εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για τα «μηνύματα» που περνά μια τέτοια απόφαση αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει. Ειδικότερα ο κ. Ιωάννου καταθέτει τα ερωτήματα:

«Α. Υπήρξε έγγραφο προς την συγκεκριμένη εταιρεία, ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος στο μέλλον να διακοπεί η υδροδότησή της;

Β. Υπήρξατε γνώστης της πρόθεσης της εν λόγω εταιρείας να επενδύσει εκ νέου στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ Σαπών;

Γ. Γνωρίζετε ότι μετά την εκδήλωση των προθέσεών σας, η εταιρεία άλλαξε τον σχεδιασμό της και πλέον οριστικοποίησε την μεταφορά της νέας επένδυσης στην Αττική;

Δ. Η πρόθεσή σας έγινε γνωστή στην ΕΤΒΑ, με την οποία ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας, μεταφέροντας την ευθύνη και υποχρέωση να προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για την οργάνωση και ομαλή λειτουργία του ΒΙΟΠΑ;

Ε. Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτή η κίνησή σας θα ενθαρρύνει άλλους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στο ΒΙΟΠΑ;

ΣΤ. Γνωρίζετε ότι με την κίνησή σας αυτή δημιουργείτε ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε εκατοντάδες εργαζόμενους της εταιρείας, οι περισσότεροι των οποίων κατάγονται ή ζουν στην επικράτεια του Δήμου μας;».

«Μήπως ο Δήμαρχος θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο “Ηρόστρατος των Σαπών”»

«Μέσα στην οικονομική και ενεργειακή κρίση, κινήσεις σαν και αυτές δημιουργούν αβεβαιότητα στους δημότες μας. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί ίσως την μόνη ελπίδα ώστε ο κόσμος να μείνει στον τόπο του και να ζει αξιοπρεπώς. Αντιθέτως με το κλίμα αβεβαιότητας προάγουμε την ανασφάλεια και απομακρύνουμε όποιον μελλοντικά θελήσει να επενδύσει στην περιοχή μας» ισχυρίζεται ο κ. Ιωάννου και συμπληρώνει: «Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε επαρκής υδρομέτρηση στην επικράτεια του Δήμου; Γιατί η διοίκηση του Δήμου δεν χρησιμοποίησε τα 3 τελευταία χρόνια το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό -έστω και τους συμβασιούχους- προκειμένου να ληφθούν οι σωστές ενδείξεις από τους υδρομετρητές; Μήπως αν βεβαιωνόταν τα ποσά που έπρεπε, θα φτάναμε στα όρια της ανταπόδοσης και δεν θα χρειαζόταν αυτή τη στιγμή να μιλάμε για αύξηση της τιμής του κυβικού; Γιατί την έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων του θα πρέπει να την πληρώσει με αυξημένα τέλη υδροδότησης η μοναδική ίσως αξιόλογη επένδυση στην περιοχή μας; Πόσος κόσμος από την περιοχή θα μπορούσε να βρει δουλειά στην νέα επένδυση της PHARMATHEN, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, λόγω της ανικανότητας και των παλινωδιών των διοικούντων του Δήμου; Τι θα συμβεί αν η εταιρεία, λόγω ενός τέτοιου εχθρικού κλίματος, αποφασίσει να αποεπενδύσει; Πόσοι εργαζόμενοι θα έμεναν τότε “επί ξύλου κρεμάμενοι”;».

«Μήπως ο Δήμαρχος θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο “Ηρόστρατος των Σαπών”, καταστρέφοντας οτιδήποτε αξιόλογο και δημιουργικό στην περιοχή μας;» διερωτάται κλείνοντας ο κ. Ιωάννου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.