Αυξημενη φετος η αντιπυρικη προετοιμασια

Γ. Οικονόμου: «Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα αλλά και εγρήγορση»

Στην προετοιμασία της ελληνικής πολιτείας για την αντιπυρική περίοδο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους αλλά και τις κρατικές υποδομές και τον εθνικό μας πλούτο. Στον αγώνα αυτό καλούμε ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα αλλά και εγρήγορση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνοντας ότι μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος φθάνοντας φέτος του 4.000 σε όλη τη χώρα και εκπαιδεύονται την ίδια στιγμή και άλλοι 2.100 εθελοντές των εθελοντικών ομάδων της Πολιτικής Προστασίας.

Φιλοξενία πυροσβεστών από 6 ευρωπαϊκές χώρες, αυξημένα εναέρια μέσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα είναι εδώ νωρίτερα με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική.

Είπε ακόμη ότι φέτος είναι αυξημένα τα εναέρια μέσα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 του 2021 συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα.

Για πρώτη φορά η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ελικοπτέρου βαρέος τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι στη διάθεση της χώρας μας την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

Προληπτικοί καθαρισμοί και περιπολίες

Τονίζοντας ότι στο επίκεντρο παραμένει η πρόληψη ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό αυξάνεται η επίγεια και η εναέρια επιχείρηση και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Υπερδιπλασιάζονται οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα πραγματοποιούνται προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ότι η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα αλλά οφείλουμε κυβέρνηση, κοινωνία, όλοι μας να κάνουμε το μέγιστο δυνατό κι ακόμα παραπάνω για να διασώσουμε τον φυσικό μας πλούτο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.