Αυτοδιοικητικες εκλογες: 152.000 υποψηφιοι σε ολη την χωρα

Για πρώτη φορά υπάρχει αμοιβή για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής

Λίγες μέρες απομένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 152.000 υποψήφιοι όπως ανέφερε ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων στις εκλογές έχει να κάνει, σημείωσε ο κ. Σταυριανουδάκης,  με την πρόταση που είχε κάνει η ΚΕΔΕ, ότι οι υποψήφιοι που έπρεπε να βάλει ο κάθε συνδυασμός, έπρεπε να είναι 150% πάνω από το νούμερο που είναι το δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή επιπλέον μιάμιση φορά. «Αντιλαμβάνεστε ότι οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί, γι’ αυτό βλέπουμε και τα 200άρια και τα 300άρια» εξήγησε.

Για να μπει στον φάκελο το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να διπλωθεί περίπου τέσσερις φορές

Ως προς τι διαφορετικό θα δούμε σε σχέση με τις βουλευτικές, αφενός θα στηθούν δύο κάλπες, αφετέρου λόγω του ότι ενοποιήθηκαν πια τα ψηφοδέλτια, είναι μεγάλα.

Ψηφοδέλτια «σεντόνια»

«Φανταστείτε ότι στην αρχή είχαν βγει στο 1,15 μέτρο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και  στους μεγάλους δήμους και διορθώσαμε λίγο και πήγαν κοντά στο ένα μέτρο. Στην αρχή το δείγμα έχει πάει στο 1,15. Μετά, δεν υπήρχε μηχάνημα, παρά μόνο ένα, για να τα εκτυπώσει, συν ότι ήταν και δυσλειτουργικό. Τελοσπάντων, το μεγαλύτερο είναι κοντά στο ένα μέτρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυριανουδάκης, σύμφωνα με την ertnews, προσθέτοντας ότι για να μπει στον φάκελο το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να διπλωθεί περίπου τέσσερις φορές.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι αν κάποιος ψηφίσει σωστά τον συνδυασμό, ο συνδυασμός μετράει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν ψηφίσει λάθος την τοπική κοινότητα. «Οι σταυροί για τους δημοτικούς συμβούλους παραμένουν σωστοί, δεν ισχύουν αυτοί της τοπικής κοινότητας. Αυτό το λέω γιατί εκ των πραγμάτων, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις που έχουν πολλές κοινότητες από κάτω, σίγουρα θα γίνουν και λάθη» επισήμανε.

Η Εφορευτική Επιτροπή θα έχει για την πρώτη Κυριακή μία αμοιβή της τάξεως των 40 ευρώ και στη δεύτερη Κυριακή 30.

«Κάτι το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται είναι ότι οι άνθρωποι που πήγαιναν μέχρι τώρα εθελοντικά, που δεν πήγαιναν στην ουσία και υποστήριζαν τους δικαστικούς αντιπροσώπους, η Εφορευτική Επιτροπή θα έχει για την πρώτη Κυριακή μία αμοιβή της τάξεως των 40 ευρώ και στη δεύτερη Κυριακή 30 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτό, είναι ένα ελάχιστο ποσό το οποίο εκρίθη ότι θα πρέπει να δίνεται για την προσπάθεια που θα καταβάλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, οι δικαστικοί έκαναν τις εκλογές μόνοι τους, κάτι που προκαλούσε και δυσκολία στην έκδοση των αποτελεσμάτων» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πότε θα έχουμε  αποτελέσματα

Ερωτηθείς πότε αναμένονται αποτελέσματα, ο κ. Σταυριανουδάκης είπε τα εξής. «Από ό,τι τουλάχιστον έχουμε ενημερωθεί, γύρω στις 22:30, δεδομένου ότι τα μισά τμήματα θα βγάζουν Περιφέρειες και τα άλλα μισά θα βγάζουν τους κατά τόπους δήμους. Άρα εκεί είναι ένα θέμα, το οποίο ενώ η οδηγία προβλέπει να μπορεί αν θέλει ο δικαστικός με το σύστημα να στείλει πρώτα τα αποτελέσματα των ψηφοδελτίων και μετά της σταυροδοσίας, θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι ότι πολλοί θα κάνουν τα δύο μηνύματα μαζί, δηλαδή θα περιμένουν να τελειώσουν τους σταυρούς. Αν εφαρμόσουν αυτή την οδηγία, θα το έχουμε γρηγορότερα, κάτι όμως το οποίο εναπόκειται στους 22.000 δικαστικούς αντιπροσώπους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.