Το 2024 η προκηρυξη του Φραγματος των Συμβολων

Έγινε το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του, με την συμβασιοποίηση του πρώτου υποέργου που αφορά τους οικισμούς Πανδρόσου, Καρυδιάς, Στυλαρίου και Γρατινής

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού για το έργο της κατασκευής του Φράγματος Συμβόλων έγινε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, με την υπογραφή μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και της αναδόχου εταιρείας του έργου «Τροφοδοτικοί Αγωγοί Ύδρευσης Περιοχών Πανδρόσου-Καρυδιάς και Στυλαρίου Γρατινής».

Το παρών στην υπογραφή έδωσαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης, ο Εκπρόσωπος της αναδόχου ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ κ. Γαλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Θέμης Τζενετίδης και ο Γενικός Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κώστας Πελτέκης.

Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η αντικατάσταση του τροφοδοτικού (εξωτερικού) δικτύου ύδρευσης το οποίο εξυπηρετεί τους οικισμούς Καρυδιάς, Συμβόλων, Πανδρόσου, καθώς και τις κατασκηνώσεις Πανδρόσου, το Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας και το άλσος Νυμφαίας, καθώς και την κατασκευή του τροφοδοτικού αγωγού της Δεξαμενής του οικισμού Γρατινής.

Επίσης προβλέπει την κατασκευή δύο αντλιοστασίων ύδρευσης (ένα αρχικό αντλιοστάσιο εντός του υδραγωγείου Κομοτηνής και ένα ενδιάμεσο καθώς και στην περαιτέρω αξιοποίηση μίας υφιστάμενης δεξαμενής (στο τουριστικό περίπτερο Νυμφαίας), μέσω των οποίων θα εξασφαλίζεται η υδροδότηση των οικισμών Συμβόλων, Καρυδιάς (από το πρώτο αντλιοστάσιο), και Πανδρόσου, των κατασκηνώσεων Πανδρόσου, του Άλσους Νυμφαίας και του Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας (από το δεύτερο αντλιοστάσιο).

Στην δεξαμενή του Τουριστικού περιπτέρου θα τοποθετηθεί φωτοβολταϊκή διάταξη για την απρόσκοπτη λειτουργία των βοηθητικών εγκαταστάσεων ελέγχου και τηλεχειρισμού, που εγκαθίστανται εκεί.

Το πρώτο βήμα για το Φράγμα

Όπως τόνισε ο κ. Τσακιρίδης, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες, ένα έργο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκ. ευρώ, με την έκπτωση από τον ανόδοχο να ανέρχεται στο 12,48%.

Η αντικατάσταση των αγωγών αποτελεί υποέργο του έργου κατασκευής του Φράγματος Συμβόλων, και στην ουσία γεφυροποιεί και το ίδιο το Φράγμα για την νέα προγραμματική περίοδο, σημείωσε ο κ. Τσακιρίδης, μιας και η εταιρεία θα λάβει χρήματα πριν την ολοκλήρωση της προηγούμενης.

Το Φράγμα των Συμβόλων, η προκήρυξη για το οποίο αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2024, είναι ένα έργο πνοής για την Κομοτηνή, το οποίο φιλοδοξεί να λύσει για τα επόμενα 50 χρόνια το θέμα ύδρευσης της πόλης, αλλά και θα επιτρέψει την ύδρευση όλων των οικισμών του Δήμου μέσα από τα δίκτυα τα οποία έχουν δημιουργεί.

Κατοχυρωμένο το έργο του Φράγματος

Από την πλευρά της εταιρείας ο κ. Γαλόπουλος τόνισε πως έχουν σημαντική εμπειρία σε τέτοια έργα ύδρευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτό θα ολοκληρωθεί εντός προθεσμιών.

Ο κ. Τζενετίδης ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης, και τόνισε πως η ΔΕΥΑΚ εργάζεται για το καλό της πόλης και των Δημοτών για να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα νερού.

Τέλος ο κ. Πελτέκης αναφέρθηκε στα στοιχεία του έργου, για το οποίο θα δημιουργηθούν περίπου 10 χιλιόμετρα δικτύων, ώστε να λαμβάνουν νερό οι συγκριμένοι οικισμοί από το υδραγωγείο Κομοτηνής.

Το θετικό είναι, τόνισε, πως από τη στιγμή που υπογράφεται η σύμβαση εντός του 2023, και θα δοθεί η πρώτη πληρωμή για το έργο, «κλειδώνει» όλη η πράξη των 20 εκ. ευρώ για το Φράγμα, για να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης προγραμματικής περιόδου το 2030.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.