Συνεργασια Δημου Μαρωνειας – Σαπων και Περιφερειας ΑΜ-Θ

Για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου αλλά και των τοπικών προϊόντων μέσω της δημιουργίας δημοπρατηρίου

Τι συζήτησαν οι Απόστολος Ιωάννου και Χριστόδουλος Τοψίδης στη πρόσφατη συνάντησή τους

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να εργαστούν από κοινού προς την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών αποτελέσαν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του Δημάρχου κ.Απόστολου Ιωάννου με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.

Ο κ.Ιωάννου συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του με τον Περιφερειάρχη, θέτοντας στο τραπέζι της συνάντησης θέματα του Δήμου που απαιτούν την συνεργασία της Περιφέρειας. Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου αποτέλεσε όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με επίκεντρο την ανάγκη δημιουργίας υποδομών ώστε η περιοχή να προσελκύσει τουρίστες και να αναδειχθεί τουριστικά, δεδομένο που μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά στην ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε ο κ.Ιωάννου συζητήθηκαν ζητήματα προσβασιμότητας αλλά και βατότητας του δρόμου που ξεκινά από την Μαρώνεια και φτάνει έως και τον οικισμό του Ιμέρου καθώς θα απαιτηθούν παρεμβάσεις μετά και την ολοκλήρωση του δρόμου Μεσημβρίας – Μαρώνειας που αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία το αργότερο το επόμενο έτος. Σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών γνωστοποίησε πως εξασφάλισε δέσμευση του Περιφερειάρχη για την ετοιμότητα που θα πρέπει να υπάρξει ώστε να υλοποιηθεί μελέτη που θα οδηγήσει στην ένταξη ενός τόσο μεγάλου έργου, με τελικό βέβαια σκοπό και την υλοποίησή του.

Η δημιουργία δημοπρατηρίου που μάλιστα θα αποτελέσει και το μοναδικό στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενδεχομένως και στη Βόρειο Ελλάδα είναι το έτερο θέμα στο οποίο οι δύο αυτοδιοικητικοί επικεντρώθηκαν, ώστε όπως εξήγησε ο κ.Ιωάννου να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς της περιοχής που διαθέτουν τα προϊόντα τους, να ανοιχτούν και σε άλλες αγορές και να διαθέσουν τα προϊόντα τους με μια προστιθέμενη αξία.

Ο σχεδιασμός για την δημιουργία του δημοπρατηρίου όπως τόνισε είναι μεν μακροπρόθεσμος, ωστόσο αναμένεται τα πρώτα βήματα αυτού να δρομολογηθούν εντός του έτους, ώστε όπως τόνισε «κάποια στιγμή, να είμαστε έτοιμοι να εντοπίσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για την δημιουργία της υποδομής».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αναφορά και σε μικρότερης «εμβέλειας» θέματα επί των οποίων ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών εξασφάλισε την στήριξη της ΠΑΜ-Θ όπως εγγειοβελτιωτικά έργα για την εξασφάλιση της υδροδότησης των οικισμών αλλά και την άρδευση κάποιων περιοχών. Σε ό,τι αφορά τα εν λόγω έργα όπως έκανε γνωστό υπάρχει δεσμευμένο κονδύλι από την προηγούμενη διοίκηση το οποίο ο Περιφερειάρχης επικαιροποιεί, της τάξεως των 250.000 ευρώ και πολύ σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί η μελέτη ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου και εκκίνησης του έργου.

Εντός 15ημέρου η εκκίνηση της προετοιμασίας για το παραλιακό μέτωπο

Ερωτηθείς ως προς την εκκίνηση των προετοιμασιών του παραλιακού μετώπου του Δήμου ο κ.Ιωάννου προτεραιοποίησε τις εργασίες καθαρισμού του συνόλου του παραλιακού μετώπου το οποίο βρισκόταν ούτως ή άλλως σε κακή κατάσταση, ωστόσο ο αριθμός των φυκιών φέτος δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα. Όπως έκανε γνωστό τα φύκια έχουν γεμίσει όλη την παραλία από τον Πλατανίτη έως τον Ίμερο, με «αιχμή του δόρατος» το λιμάνι του Ιμέρου, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εντός των επόμενων 15 ημερών ο Δήμος θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις του.

Ξεκινώντας από τον καθαρισμό και στην πορεία θα τοποθετηθούν οι ομπρέλες και ο συναφής «εξοπλισμός» για να ακολουθήσουν παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των λουόμενων.

Παράλληλα όπως έκανε γνωστό ο ίδιος έχουν ήδη δρομολογηθεί λύσεις για μια σειρά λοιπών προβλημάτων όπως η υδροδότηση, γνωστοποιώντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί το εξωτερικό υδρευτικό δίκτυο των Σαπών που θα εξασφαλίσει μια σημαντική ποσότητα νερού τόσο για τον οικισμό των Σαπών όσο και για το Αρσάκειο. Ο κ.Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου το έργο θα έχει παραδοθεί, ενώ αναμένεται να δρομολογηθεί εντός του επόμενου διμήνου και η αποκατάσταση και παράδοση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Σαπών που θα λύσει, όπως εξήγησε, για πάντα το πρόβλημα της υδροδότησης.

Ταυτόχρονα στο «μέτωπο» της Μαρώνειας, αναμένεται να ενισχυθεί με ακόμα μια γεώτρηση και ένα δίκτυο για τον οικισμό αλλά και για την επάρκεια του νερού στο παραλιακό μέτωπο.

Ουδέν νεότερο για το Τουριστικό Περίπτερο Ιμέρου

Ερωτηθείς για το Τουριστικό Περίπτερο Ιμέρου ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών επιβεβαίωσε πως παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις η σύμβαση δεν εκτελείται από τον ανάδοχο, δεσμεύοντας παράλληλα την δημοτική αρχή ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Ο ίδιος έκανε λόγο για την αναζήτηση μιας λύσης κοινή συναινέση με τον ανάδοχο, για να δηλώσει ωστόσο πως, εφόσον δεν τηρηθούν άμεσα τα προβλεπόμενα σε επίπεδο υποχρεώσεων στην σύμβαση, η δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να προχωρήσει διαφορετικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.