Στον Δημαρχο Κομοτηνης το Σωματειο Λαιμα

Στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα για τα αδέσποτα της περιοχής

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Φιλοπεριβαλλοντικού Σωματείου «Λάιμα», συναντήθηκε την Παρασκευή για περισσότερο από 1 ώρα με το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και επαναβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο μερών να συνεργαστούν αρμονικά και αποδοτικά για το καλό των αδέσποτων ζώων.

Όπως μεταφέρει το Σωματείο:

«1) Ο Δήμαρχος αποδέχτηκε με ικανοποίηση την πρότασή μας να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις στους οικισμούς των χωριών (από όπου πηγάζει το μεγαλύτερο τμήμα του προβλήματος), με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τις αλλαγές του νομικού πλαισίου, τις υποχρεώσεις τους (τσιπάρισμα, στειρώσεις, ευζωία) και για τα δικαιώματα των ζώων. Θα δημιουργηθεί μικτή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Δήμου και του σωματείου μας, η οποία θα εκπονήσει πρόγραμμα επισκέψεων από τον άλλο μήνα (Φεβρουάριο 2024).

2) Σε σχετικό ερώτημά μας, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να βρεθεί και δεύτερος κτηνίατρος, μέσω του ανάδοχου εργολάβου, ώστε να καλύπτονται όλα τα έκτακτα περιστατικά σε 24 ωρη βάση. Ενώ, το 2023, υπήρχαν δύο κτηνίατροι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας.

3) Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις με μικροβιολόγο και ακτινολόγο της Κομοτηνής (εκτός εργολαβίας), ώστε να μην προκύψει το περυσινό οδυνηρό φαινόμενο, λόγω εξαντλήσεως των κονδυλίων της εργολαβίας, οι κτηνίατροι να κάνουν διαγνώσεις, χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις.

4) Θέσαμε στον Δήμαρχο το οδυνηρό και εξοργιστικό φαινόμενο της ξαφνικής «εξαφάνισης» πολλών σκυλιών (π.χ. από το πάρκο τη Περιφέρειας, από την πλατεία Κομοτηνής, από γειτονιές, αλλά και από οικισμούς) καθώς και τις υφέρπουσες φήμες ότι αυτές δεν γίνονται από απλούς πολίτες. Ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα δώσει εντολή στον υπεύθυνο του κυνοκομείου κ. Θεόφιλο Πανώτα, ώστε από αύριο, εάν υπάρχει μόνο ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ένα συγκεκριμένο σκυλί να μην επανενταχθεί στο σημείο από όπου περισυνελέγη, να ενημερώνει, εκ των προτέρων, το φιλοζωϊκό μας σωματείο, για να συνδράμουμε στην ομαλή επανένταξη στο νέο του περιβάλλον.

5) Στα πλαίσια της επιβεβλημένης διαφάνειας, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να καταρτίζεται μηνιαίος Ονομαστικός Κατάλογος, όσων προμηθεύονται σακιά (και πόσα ο καθένας) με σκυλοτροφές. Στο θέμα θα επανέλθουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο.

6) Τέθηκε στον Δήμαρχο το γεγονός ότι στην Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων της Πενταμελούς Επιτροπής, η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων αφορά την περισυλλογή “επιθετικών” σκυλιών. Απουσιάζουν οι προτάσεις βελτίωσης της ευζωίας των ζώων και άλλα που προβλέπονται από το Νόμο 4830/2021. Ο Δήμαρχος απάντησε, ότι δεν πρέπει να δεσμευόμαστε από τη ημερήσια διάταξη, η οποία συντάσσεται από υπηρεσιακό κανάλι, αλλά να θέτουμε και εμείς τα θέματα που κρίνουμε ότι πρέπει να συζητηθούν. Επιπλέον, ζήτησε να καταγράφονται αναλυτικά οι προτάσεις μας στα πρακτικά των Συνεδριάσεων της Πενταμελούς Επιτροπής (και να υπογράφονται), ώστε να μπορεί και ο ίδιος να λαμβάνει γνώση και να παίρνει αποφάσεις.

7) Συμφωνήθηκε να γίνονται τακτικές μηνιαίες συναντήσεις, ώστε ο δήμαρχος να έχει πλουραλιστική ενημέρωση τόσο για γεγονότα όσο και για πρόσωπα, ώστε να μπορεί λαμβάνει ορθές αποφάσεις. Θεωρούμε ότι δεν αρκεί πάντα, η ενημέρωσή του από υπαλλήλους και παράγοντες.

8. Ο Δήμαρχος, ερωτηθείς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την δημιουργία καταφυγίου στο Καλαμόκαστρο στους χώρους παλιάς κτηνοτροφικής μονάδας. Εκφράσαμε, κατ΄αρχάς, την πλήρη αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι τα κυνοκομεία δεν είναι η λύση του προβλήματος. Απλώς κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ο Δήμαρχος, εν τούτοις, μας διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός θα είναι τέτοιος, ώστε θα πληρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας των ζώων, συμπεριλαμβανομένου και του προαυλισμού τους. Ζήτησε μάλιστα και στη συνδρομή μας τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη λειτουργία του. Το θέμα για εμάς παραμένει ανοιχτό και με ερωτηματικά.

9) Τέθηκαν και πολλά άλλα ζητήματα (ταϊστρες, υιοθεσίες, συμπεριφορές κλπ), τα οποία όμως θα συζητήσουμε διεξοδικά σε επόμενες συναντήσεις μας.

Ο Δήμαρχος επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα που έχει από καιρό διαμορφωθεί μεταξύ μας, ζήτησε να παραστεί ο ίδιος σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν διεξοδικότερα πολλά θέματα που αφορούν τα αδέσποτα.

Με ρεαλισμό και χωρίς οποιαδήποτε σκοπιμότητα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμαρχο για την καρποφόρα συνάντηση και για τις αποφάσεις και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά από αυτήν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.