Πυρ ομαδον για την απενταξη του φραγματος των Συμβολων
«Το έργο θα ενταχθεί» απάντησε ο Δήμαρχος Γ. Γκαράνης
Κριτική από Α. Γραβάνη, Γ. Λεβέντη και Κ. Στογιαννίδου
Την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο πλέον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Καρασταύρου, που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη μορφή ερώτησης, συγκέντρωσε η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής με αφορμή την απένταξη, στις αρχές Φεβρουαρίου, του έργου του φράγματος των Συμβόλων από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης υπεραμύνθηκε των ενεργειών της διοίκησης, αποδίδοντας την καθυστέρηση στις επιπλέον διαδικασίες αλλά και προσθήκες στο έργο σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία, καθησυχάζοντας (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) τους συμβούλους πως το έργο σύντομα θα ενταχθεί ξανά και θα προχωρήσει κανονικά.
Ένα έργο «σημαία» που χάθηκε
Ο κ. Καρασταύρου τόνισε πως το Φράγμα Συμβόλων δεν ήταν ένα ακόμη έργο, αλλά ένα έργο «σημαία» του Δήμου Κομοτηνής, αποτέλεσμα μακρόχρονης, επίμονης και δύσκολης προσπάθειας προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΥΑΚ, με χρόνια μελετών, αδειοδοτήσεων, διορθώσεων και διεκδικήσεων για να ενταχθεί στις 4 Απριλίου 2022, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 20 εκ. ευρώ, και το μόνο που απέμενε ήταν η κατασκευή του.
Ο Δήμαρχος είχε επανειλημμένα αναφερθεί στη σημασία του έργου, μιλώντας για άμεση δημοπράτηση και ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2025, όμως αντίθετα επιλέχθηκε, σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου, η απόλυτη αδράνεια, χωρίς να γίνει η δημοπράτηση και η υλοποίηση να τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, μιας και η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, που έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, με αποτέλεσμα στις αρχές Φεβρουαρίου το έργο να απενταχθεί, και το έργο αυτό πνοής να χαθεί, «από τις πλημμελείς πράξεις και υπαίτιες παραλείψεις της δικής σας διοίκησης».
«Είναι προφανές ότι ενώ οι προηγούμενες διοικήσεις κατέβαλαν επίπονη και μακρόχρονη προσπάθεια για να ξεπεράσουν εμπόδια και να εξασφαλίσουν την ένταξη, η δική σας διοίκηση, αντί να πράξει τα δέοντα, επέδειξε πρωτοφανή ανευθυνότητα, επιπολαιότητα και ανικανότητα, «επιτυγχάνοντας» απώλεια χρηματοδότησης 20 εκ. ευρώ στρατηγικής σημασίας για την υδατική επάρκεια της πόλης, για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ, για την περιβαλλοντική προστασία, για τη μείωση λειτουργικού κόστους και ενεργειακής επιβάρυνσης» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για το 2ουποέργοτου τροφοδοτικού αγωγού ορεινού όγκου – που δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν απορροφηθεί πόροι.
Για αυτό και ζήτησε να μάθει ποιος φέρει την ευθύνη,γιατί το έργο δεν δημοπρατήθηκε ποτέ, γιατί δεν αξιοποιήθηκε η τελευταία ευκαιρία του 2025, γιατί δεν ενημερώθηκε όλο αυτό το διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες για τους κινδύνους που υπήρχαν, ώστε να επιστρατευθούν βοήθειες και να μην φτάσουμε στην απένταξη.
Ζήτησε δεν να μάθει ποια είναι η ακριβής κατάσταση του 2ου υποέργου, και αν υπάρχει κίνδυνος άμεσου καταλογισμού στην επιχείρηση ή έμμεσου.
«Η απώλεια ενός τέτοιου έργου στρατηγικής σημασίας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν οφείλεται σε ατυχία ή εξωγενείς παράγοντες, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας διοίκησης ανίκανης να ανταποκριθεί στις περιστάσεις και γι’ αυτό συνιστά βαρύ πολιτικό ολίσθημα για το οποίο είστε αποκλειστικά υπεύθυνος και για το οποίο πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες κάθε είδους» σημείωσε, κατηγορώντας τη διοίκηση για απραξία.
Το έργο θα ενταχθεί
Απαντώντας ο κ. Γκαράνης κατηγόρησε τον κ. Καρασταύρου πως είτε δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν αυτά τα έργα, ή διαστρεβλώνει την κατάσταση, αποσκοπώντας στην κατασκευή εντυπώσεων και όχι ενημέρωση.
Ξεκινώντας από την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου το 2019, τόνισε πως τοποθετώντας τον κ. Νότη Χαραλαμπίδη ως πρόεδρο, βρέθηκαν μπροστά σε ένα φάκελο έργου για το Φράγμα με φοβερές αδυναμίες, του οποίου η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) είχε λήξει το 2013 και δεν ανανεώνονταν από την Αποκεντρωμένη.
Με πολλές προσπάθειες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, επιπρόσθετες μελέτες από το ΔΠΘ, προχώρησε η ΑΕΠΟ για να γίνει η ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Στη συνέχεια όμως υπήρξαν αλλαγές, από τον δρόμο προς την Μικρή Άδα, η όδευση του οποίου άλλαξε λόγω του Δασαρχείου, δεν είχαν υπολογιστεί οι ποσότητες των εκσκαφών και μεταφοράς υλικού ενώ υπήρχαν και άλλα θέματα για την ηλεκτροδότηση του φράγματος.
Στο μεσοδιάστημα, σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία, αποφασίστηκε η κατασκευή νέου διυλιστηρίου πλησίον του φράγματος, και η μεταφορά νερού μέχρι τους παραλιακούς οικισμούς.
Την ίδια ώρα αποφασίστηκε το κριτήριο να μην είναι μόνο τιμής, αλλά βέλτιστου συνδυασμού ποιότητας-τιμής, που απαιτούσε επικαιροποίηση των τευχών.
Όσο για την ανάκληση, τόνισε πως είναι μια τυπική διαδικασία, διαβεβαιώνοντας το συμβούλιο πως δεν θα χαθεί η ένταξη, και μεταφέροντας τις διαβεβαιώσεις από τον ΓΓ της διαχείρισης των προγραμμάτων ότι το έργο θα συνεχιστεί, και δεν υπάρχει κίνδυνος χρηματοδότησης.
Άλλωστε είναι κοινή πρακτική, και έχει γίνει και σε έργα του Δήμου Κομοτηνής, να μεταφέρονται από το ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε άλλο, και θεωρεί πως το ίδιο θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση.
«Το έργο θα ενταχθεί» σημείωσε, τονίζοντας πως η ΔΕΥΑΚ δεν άργησε, αλλά είχε πολλά να κάνει, που ζητούσε το ίδιο το Υπουργείο, επισημαίνοντας πως όλα τα έργα μαζί θα φτάσουν τα 45 εκ. ευρώ.
Επιφυλάξεις για το μέλλον του φράγματος
Στη δευτερολογία του ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως τίποτα δεν θα τον ικανοποιούσε περισσότερο το έργο να ενταχθεί ξανά, να βρεθεί η χρηματοδότηση και να πάρει μπροστά, όμως εξέφρασε την αμφιβολία του για τον αν θα προχωρήσει μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μιας και μια ανάγνωση των εκθέσεων της Διαχειριστικής δείχνει πως ήδη υπάρχει υπερδέσμευση πόρων, και έτσι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων για νέες δράσεις.
«Όταν ακούω μελέτη – κατασκευή, τότε θεωρώ πως το έργο πάει στις καλένδες» σημείωσε, εκτιμώντας πως το έργο χάθηκε, παρόλο που ελπίζει να διαψευστεί.
«Φέρετε όλη την ευθύνη για την στάση σας απέναντι στο έργο και τους πολίτες, έπρεπε να το έχετε ξεκινήσει, και μετά ναωριμάσετε τα υπόλοιπα» ανέφερε.
Έντονη κριτική για την απένταξη
Κριτική στις κινήσεις της διοίκησης έκαναν τόσο ο επικεφαλής της Παράταξης «Κομοτηνή Δυνατά» κ. Αντώνης Γραβάνης, όσο και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιάννης Λεβέντης.
Ο κ. Γραβάνης τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο απεντάχθηκε, φαίνεται να χάνει αυτή την προγραμματική περίοδο και να μένει μόνο έρμαιο της βούλησης.Για αυτό και ζήτησε να συναντηθεί άμεσα με τους αρμόδιους, και το Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξει την προσπάθεια.
Ο δε κ. Λεβέντης ανέφερε πως η απένταξη αυτή εντάσσεται στη διαχρονική κατεύθυνση των πραγμάτων, με την Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να υλοποιήσει έργα που απαντούν στις ανάγκες των δημοτών, γιατί η κεντρική πολιτική είναι στην κατεύθυνση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Μίλησε παρόλα αυτά για βαρύτατη ευθύνη της σημερινής διοίκησης, που έπρεπε να έχει δημοπρατήσει το έργο.
Τέλος η κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου ζήτησε την αλληλογραφία μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και της διαχειριστικής για τα όσα ανέφερε ο κ. Γκαράνης, σημειώνοντας πως η ΔΕΥΑΚ με την απόφαση ένταξης και την ΑΕΠΟ, θα μπορούσε να ζητήσει εντολή δημοπράτησης.
Κάλεσε δε τη διοίκηση να αναγνωρίσει τα λάθη και τις παραλείψεις της, αφήνοντας αιχμές για τους πραγματικούς λόγους που χάθηκε το έργο.«Έχετε υποχρέωση να συντονίζεται τις υπηρεσίες σας» ανέφερε, τονίζοντας πως ακόμα και αν ενταχθεί σε νέα χρηματοδότηση το έργο, θα μπορούσε να είχε συνεχιστεί στην προηγούμενη και στη νέα να ενταχθούν έργα που χρειάζεται ο Δήμος.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
