Προδρομος Μπαμπαγεωργακας,  υποψηφιος δημοτικος συμβουλος με την «Κοινωνια Πολιτων»: «Η παρουσα δημοτικη αρχη εχει παραγαγει ενα αρκετα σημαντικο εργο»

«Ο κ. Γκαράνης είναι άνθρωπος της πράξης, είναι άνθρωπος που εργάζεται καθημερινά για τα προβλήματα του δήμου»

Από το 2012 οπότε και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Καρδιολογία ο κ. Πρόδρομος Μπαμπαγεωργάκας, υπηρετεί και προσφέρει τις ιατρικές του φροντίδες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Γεννημένος στη Δράμα, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή της γειτονικής Αλεξανδρούπολης ενώ μέχρι ο δρόμος της ζωής του να το φέρει στην Κομοτηνή, εργάστηκε ως γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας».

Έχοντας πλέον 11 συναπτά έτη στον τόπο μας ο κ. Μπαμπαγεωργάκας αποφάσισε να εμπλακεί ενεργότερα με τα κοινά, στο πλευρό του Γιάννη Γκαράνη και της «Κοινωνίας Πολιτών». Επιλογή όχι τυχαία, αφού ο ίδιος ως ενεργός πολίτης όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθεί και επικροτεί το έργο της δημοτικής αρχής. Προτρέπει δε τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να προσέλθουν στις κάλπες, απαντώντας στο ερώτημα ποιοι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του δήμου, με ρεαλισμό και σοβαρότητα, και ποιοι ουσιαστικά μοιράζουν πολλές αόριστες και «φούσκες» υποσχέσεις.

Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Μπαμπαγεωργάκα, προερχόμαστε από δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και την Κυριακή που μας έρχεται θα έχουμε ακόμη μια, για την αυτοδιοίκηση αυτή τη φορά. Διαπιστώνετε κούραση στον κόσμο;

Π.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ίσως κουράστηκε με τις απανωτές εκλογές, τις εθνικές εκλογές, είχαμε δυο απανωτές εκλογές τη μία μετά την άλλη και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και ίσως  έμειναν και λίγο πιο πίσω τα θέματα της περιφέρειας και των  αυτοδιοικητικών εκλογών και του δήμου. Από  κει και πέρα πιστεύω αυτό ο κόσμος κατά μια  έννοια το προσπέρασε και μετά το καλοκαίρι  άρχισε πλέον  να ασχολείται και με τα θέματα των αυτοδιοικητικών εκλογών τόσο σε πρώτο βαθμό, όσο και σε δεύτερο. Ναι μεν από τη  μία ίσως έχουμε κουράσει  και έχουμε κουραστεί, υπό την  έννοια ότι ασχολούμαστε πολύ  με τις εκλογές και  ήταν και οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες και αυτή που  θα έρθει την Κυριακή,  από την άλλη πιστεύω ότι ο κόσμος διατήρησε το ενδιαφέρον του, ασχολήθηκε. Εγώ περίμενα να ασχοληθούν λιγότερο οι συμπολίτες μας με  το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρόλα αυτά βλέπω ένα ενδιαφέρον, βλέπω μια ενασχόληση,  βλέπω ότι θα υπάρχει κάποια συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστεύω να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή από αυτή που υπήρχε στις βουλευτικές εκλογές, γιατί δυστυχώς βλέπουμε τον τελευταίο καιρό γενικά να μην  υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, βλέπουμε ποσοστά συμμετοχής του 50-55%, το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Ελπίζω να  μπορέσουμε να συμμετέχουν ακόμη  περισσότερο οι συμπολίτες μας στις εκλογικές διαδικασίες.

ΠτΘ: κ. Μπαμπαγεωργάκα, έχετε διατελέσει στο παρελθόν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου μας και από το 2020  είστε και εκλεγμένος εκπρόσωπος των ιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Πώς πήρατε την απόφαση να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην αυτοδιοίκηση; Βασίζεται η απόφασή σας ενδεχομένως στην πρότερη εμπειρία σας;

Π.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι πάντα ασχολούμουν κατά μια έννοια με τα κοινά, όπως ασχολείται  και όλος ο κόσμος, ενδιαφερόμαστε, διαβάζουμε, ασχολούμαστε πάντα με την πόλη στην οποία ζούμε, λέμε πράγματα, λέμε προβληματισμούς, λέμε προτάσεις για αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, και υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν  να γίνουν  ή κάποια που δεν μας αρέσουν. Μέχρι στιγμής η ενεργή ενασχόλησή μου ήταν καθαρά  μόνο μέσα στο νοσοκομείο, όσον αφορά την παραγωγή έργου και αποφάσεων. Πιστεύω ότι ναι μεν η ενασχόληση μέσα στο νοσοκομείο μου έδωσε κάποια εφόδια όσον αφορά τις διοικητικές διαδικασίες, όσον αφορά κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με τα κοινά, αλλά  παρόλα αυτά αυτό δεν είναι το έναυσμα. Το έναυσμα κυρίως είναι οι προβληματισμοί που έχουμε όλοι όταν κινούμαστε μέσα στην πόλη, όταν κινούμαστε ανάμεσα στον κόσμο. Σε αυτό θα δώσω βάρος πλέον περισσότερο, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, όσον αφορά τα δρώμενα του δήμου.

«Ο  κ. Γκαράνης αντιμετωπίζει τα προβλήματα με ρεαλισμό και σοβαρότητα»

ΠτΘ: κ. Μπαμπαγεωργάκα,  επειδή κατέρχεστε υποψήφιος και με τη διοικούσα παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών, η οποία διεκδικεί εκ νέου την εκλογή της στα όργανα διοίκησης του δήμου Κομοτηνής,  πρωτίστως με την ιδιότητα του πολίτη, σε σχέση και με αυτά τα οποία προαναφέρατε ως προς την καθημερινότητα του πολίτη και τα δρώμενα της πόλης, πώς  θα κρίνατε εσείς την υφιστάμενη κατάσταση;

Π.Μ.: Πιστεύω ότι γενικά η παρούσα δημοτική αρχή κι αυτή που διεκδικεί με την οποία διεκδικώ κι εγώ την εκλογή μου, πιστεύω ότι έχει παραγάγει ένα αρκετά σημαντικό έργο. Ναι μεν μεσολάβησε η πανδημία, ναι  μεν μεσολάβησε η οικονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, και εξαιτίας αυτών πολλά πράγματα είχαν καθυστερήσει, παρόλα αυτά πιστεύω ότι έχει γίνει ένα αρκετά σημαντικό έργο, έχουν μπει τα θεμέλια για πολλά έργα, που θα τα δούμε στην πορεία και στο μέλλον να υλοποιούνται. Και  πιστεύω ότι γενικά αυτή η δημοτική αρχή και ο  κ. Γκαράνης ο νυν δήμαρχος, που  ευελπιστούμε να είναι και ο  μελλοντικός μας, αντιμετωπίζει αυτά τα πράγματα με έναν ρεαλισμό και μια  σοβαρότητα. Είναι άνθρωπος της πράξης, είναι άνθρωπος που δεν θα πει λόγια του αέρα, είναι άνθρωπος που εργάζεται καθημερινά  και θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του δήμου. Αυτό πιστεύω και ο κόσμος κρίνει, αυτό ήταν και το κριτήριο το δικό μου για να επιλέξω να συμπορευτώ με αυτή την παράταξη.

«Η περιφέρεια και ο δήμος, ήταν αρωγοί στην προσπάθεια του νοσοκομείου με την πανδημία»

ΠτΘ: Κατά την τρέχουσα θητεία που ξεκίνησε το ’19, μεσολάβησε και η υγειονομική  κρίση, όπου  και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο η περιφέρεια, αλλά και οι δήμοι,  κλήθηκαν πραγματικά να συνεργαστούν και με τις δομές υγείας μεταξύ άλλων της περιοχής, για την αντιμετώπιση μιας κοινής κρίσης. Υπό την λογική αυτή πώς κρίνετε αυτή τη συνεργασία και κυρίως εσείς την επόμενη μέρα φαντάζομαι ότι η κοινωνική πολιτική  ή το  κομμάτι της υγείας είναι οι τομείς πάνω στους οποίους θεωρείτε τουλάχιστον, ότι μπορείτε να εργαστείτε αν  και εφόσον ο επικεφαλής της παράταξης και καλώς εχόντων των πραγμάτων εκ νέου δήμαρχος, επιλέξει να σας τοποθετήσει σε μια θέση ευθύνης.

Π.Μ.: Το πρώτιστο για μένα και για οποιοδήποτε υποψήφιο είναι να εκλεγεί κατ’ αρχήν στο δημοτικό συμβούλιο. Αν εμείς οι εκλεγμένοι αξιοποιηθούμε από τον δήμαρχο ή όχι είναι στην ευχέρεια του δημάρχου να κρίνει για το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, για το τι μπορούμε να προσφέρουμε και ποια χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη για να μπορούμε να προσφέρουμε αυτό. Όσον αφορά την πανδημία,  δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει ακόμη  και τώρα, αν τα πήγαμε καλά ή όχι όσον αφορά την πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν δυσκολίες, υπήρχε πρόβλημα μεγάλο, το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, υπάρχει μια τάση απαξίωσης τόσο από την πολιτεία, και αυτό το βλέπουμε στην πράξη. Βλέπουμε ένα νοσοκομείο όπως για παράδειγμα της Κομοτηνής, το οποίο από  άποψη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων  είναι  πολύ προβληματικό. Βλέπουμε μια έλλειψη προσωπικού, έλλειψη στελέχωσης τόσο σε ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό  προσωπικό. Αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα πολλά επαρχιακά  νοσοκομεία. Βλέπουμε γενικά μια κατάσταση η οποία είναι «παρακμάζουσα» και δεν βλέπω προς το παρόν ακόμη βήματα από την πολιτεία ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Μέσα σε όλο αυτό κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία η οποία ήταν δύσκολο  να αντιμετωπιστεί με δεδομένο το προσωπικό, με δεδομένο τον αριθμό των κλινών, με δεδομένο των εγκαταστάσεων που είχαμε. Με κάποιο τρόπο βρήκαμε λύσεις χάρη στις προσπάθειες των ίδιων των γιατρών, του ίδιου του νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και του διοικητικού  προσωπικού  που κλήθηκε πολλές φορές να κάνει πολύ  περισσότερα πράγματα και από διοικητικής απόψεως σε σχέση με πριν. Μέσα σε όλο αυτό και η αλήθεια είναι και  πρέπει να το πούμε και να το παραδεχτούμε, ότι και  η περιφέρεια και ο δήμος, ήταν αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Προσπάθησαν όσο μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Παρείχαν πράγματα, παρείχαν δωρεές, παρείχαν  εξοπλισμό, παρείχαν ό,τι μπορούσαν να παρέχουν. Ένα παράδειγμα ήταν ο μηχάνημα PCR που είχαμε για τον διαγνωστικό έλεγχο του covid. Αυτό ήταν καθαρά δωρεά του δήμου. Όπως επίσης και διάφορες παρεμβάσεις που έγιναν στο κτίριο του νοσοκομείου, έγιναν με πρωτοβουλία τόσο της περιφέρειας, όσο και του δήμου. Και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε και τους ευχαριστήσαμε και στο παρελθόν.

ΠτΘ: Άρα βλέπουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει συμμετοχή και σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις αλλά και σε περιστάσεις όπως η κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.

Π.Μ.: Ακριβώς. Γενικά θα πρέπει και το κάνουμε, τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος και είναι πολύ σημαντικό, να πιέζουμε την πολιτεία, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να μην αφεθεί αυτό το έργο. Είχαμε κάποιες καθυστερήσεις, υπήρξε κάποια απογοήτευση όσον αφορά το έργο του νέου νοσοκομείου, απ’ ότι φαίνεται όμως βρίσκεται φως στον ορίζοντα. Να δούμε σιγά σιγά με το νέο έτος αν αυτό θα υλοποιηθεί. Όσον αφορά το τι μπορεί να προσφέρει ο δήμος και στην κοινωνική πολιτική και στην υγεία, ήδη έχω αναφέρει ότι γενικά το κράτος έχει προβλήματα πολλά. Υπάρχει ένα έλλειμμα όσον αφορά το  κοινωνικό κράτος στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ο δήμος και η περιφέρεια σε αυτό το κομμάτι μπορεί να προσφέρει, τουλάχιστον τοπικά. Ήδη γίνεται σημαντικό έργο όσον αφορά την κοινωνική πολιτική από τον δήμο. Στόχος για μένα είναι να διατηρήσουμε αυτές τις δομές, να τις αναπτύξουμε και να διευρύνουμε τις παροχές όσο το δυνατόν περισσότερο, και ταυτόχρονα να  επεκτείνουμε και τις δραστηριότητες και σε άλλους τομείς της υγείας, κυρίως σε θέματα προαγωγής και αγωγής της υγείας. Κι όσον αφορά σε θέματα κοινωνικής φροντίδας των ανθρώπων που είναι στο σπίτι, που  δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, που χρειάζονται κάποια επιπλέον φροντίδα.

«Ο κόσμος να συμμετέχει στις εκλογές»

ΠτΘ: Αν  θα μπορούσατε να συνοψίσετε ένα δικό σας μήνυμα προς όσους μας ακούνε, με φόντο βεβαίως τις κάλπες στις 8 Οκτώβρη, ποιο θα ήταν αυτό;

Π.Μ.: Για μένα το μήνυμα των εκλογών είναι απλό. Πρέπει ο κόσμος να συμμετέχει στις εκλογές. Γιατί ουσιαστικά είναι λίγες οι ευκαιρίες που δίνονται στον κόσμο να εκφράζεται. Μια από αυτές είναι οι δημοτικές εκλογές. Και το ερώτημα που νομίζω ότι τίθεται σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο: Ποιοι κρίνουν οι πολίτες ότι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του δήμου, τα θέματα του δήμου, με ρεαλισμό και σοβαρότητα, και ποιοι ουσιαστικά μοιράζουν πολλές αόριστες και «φούσκες» υποσχέσεις. Ο κόσμος έχει πολλές επιλογές όσον αφορά τους δημοτικούς συμβούλους, έχει επιλογές δημάρχων, μπορεί να επιλέξει με ωριμότητα. Βασιζόμαστε στην ωριμότητα και την αποφασιστικότητα του κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.