Οχι απο το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης στην καταργηση της ΔΕΥΑΚ

Ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Δήμων θεωρούν την προσπάθεια για συγχώνευση των ΔΕΥΑ και ζητούν να διατηρηθούν

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσαν προς ψήφιση οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, μέσα από το οποίο αντιδρούν στην κατάργηση των ΔΕΥΑ και τη δημιουργία μεγαλύτερων δομών, που θεωρούν προάγγελο της ιδιωτικοποίηση του νερού.

Και ενώ ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά, μιας και το νομοσχέδιο φαίνεται να έχει καθυστερήσει λόγω των αντιδράσεων, τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν το ψήφισμα ανησυχώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το ζήτημα ως ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Δήμων.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Δημήτρης Καρασταύρου, που ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) συμμετείχε σε συνεδριάσεις και συναντήσεις για το θέμα,  που μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις για την ωμή αντισυνταγματική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο ων Δήμων.

Όλες οι ενημερώσεις βέβαια έχουν γίνει προφορικά, χωρίς να έχει κατατεθεί ένα συγκεκριμένο κείμενο, όμως όσα αναφέρθηκαν τους έχουν εντείνει την ανησυχία, ακόμα και αν οι τελικές συγχωνεύσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αρχικά σχεδιαζόταν ( για την περιοχή μας αρχικά υπήρχε σκέψη για Περιφέρεια, φαίνεται όμως αυτό να άλλαξε μόνο για τη Θράκη)

Οι αιτιολογίες για τις αλλαγές αυτές είναι οι ανείσπρακτες οφειλές, που όμως οφείλονται σε αγκυλώσεις της πολιτείας, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, που θα φέρει μονοπώλια, η υποστελέχωση που δεν φαίνεται πως λύνεται με το νέο σύστημα και το θέμα του δανεισμού των ΔΕΥΑ, με τα ποσά όμως να είναι έωλα, μιας και οι μόνες οφειλές προέρχονται από το παρελθόν και οι καινούριες οφείλονται στο κόστος του ρεύματος.

Όλοι οι Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση, στηρίζοντας το ψήφισμα, με εξαίρεση τον κ. Γιάννη Λεβέντη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος κατέθεσε δικό του εκφράζοντας την αντίθεσή του στην μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Το ψήφισμα ενάντια στην συγχώνευση των ΔΕΥΑ

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 παρουσιάσθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου ρυθμίσεις που αφορούν σε συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων. Με τις συγχωνεύσεις θα δημιουργηθούν 15 Περιφερειακοί φορείς σε επίπεδο διευρυμένων χωρικών ενοτήτων που θα παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιφέρεια της χώρας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός αυτός που εξελίσσεται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και διαβούλευση  των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή της ΚΕΔΕ και της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόσχημα της επίτευξης οικονομιών κλίμακος  την συνταγματικά κατοχυρωμένη διαχείριση του νερού που ως τοπική υπόθεση ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση και στις τοπικές κοινωνίες.

Πέρα όμως από αυτό, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για συγχωνεύσεις θα δημιουργήσει και πλήθος δυσεπίλυτων πρακτικών προβλημάτων, αφού η διαχείριση του αστικού νερού δεν μπορεί να γίνει από απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δυσκολίες. Υπάρχει, ακόμα, και ο κίνδυνος να μην έχουν πρόσβαση στο νερό περιοχές της ενδοχώρας που μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος «άγονων» γραμμών. Είναι βέβαιο ότι οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν.

Με τις συγχωνεύσεις θα πληγεί σοβαρά και η τοπική οικονομία και  απασχόληση.

Είναι γεγονός ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν ειδικά το τελευταίο διάστημα οικονομικά προβλήματα που κυρίως οφείλονται στην ενεργειακή κρίση για τη διαχείριση της οποίας όμως δεν ενισχύθηκαν οικονομικά από την Πολιτεία όπως όφειλε. Τα οικονομικά, όμως, αυτά προβλήματα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα επιλυθούν με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, αφού δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την επίλυσή τους, ενώ το δάνειο που σχεδιάζεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ενεργειακού χρέους των Δ.Ε.Υ.Α. θα επιβαρύνει σημαντικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση όλα τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου  Κομοτηνής ζητά:

  1. Να αποσυρθούν άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων.
  2. Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία το Υπουργείο Εσωτερικών ως καθ’ ύλην αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπουργείο για να εκκινήσουν συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δηλαδή ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο όχι μόνο να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων, αλλά και να σχεδιασθεί η ουσιαστική ενδυνάμωσή τους  προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
  3. Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μη θιγούν εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.