Ντινος Χαριτοπουλος: Ας κριθουμε ολοι και εκ του αποτελεσματος και των στοιχειων»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» και εκ νέου διεκδικητής της διοίκησης του Δήμου Μαρωνείας Σαπών για τα όσα έγιναν κατά την τρέχουσα θητεία αλλά και τους στόχους της συνέχειας για την επόμενη της 8ης Οκτωβρίου ημέρας

Στην φράση «Προχωράμε δυνατά, με την γνώση, την πείρα και την αποτελεσματικότητα που δείξαμε ότι διαθέτουμε» συνοψίζει το βασικό του μήνυμα για τις προσεχείς εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών και εκ νέου υποψήφιος, ως επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

Φιλοξενούμενος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Χαριτόπουλος μίλησε για τα όσα έγιναν κατά την τρέχουσα θητεία του στον Δήμο, αλλά και την αναγκαιότητα η διοίκησή του να συνεχίσει όπως επεσήμανε «γιατί είμαστε αυτοί που πραγματικά μετά την επανεκκίνηση που έγινε, θα τον απογειώσουμε σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τις οικογένειές μας».

Προεκλογική περίοδος εν μέσω πυρκαγιών

Ξεκινώντας από την τρέχουσα προεκλογική περίοδο που βαίνει προς το τέλος της, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις κρίσιμες καταστάσεις με τα μέτωπα της πυρκαγιάς που έλαβαν χώρα παράλληλα με την εκ του νόμου προθεσμία κατάθεσης των ψηφοδελτίων, που βρήκαν σύσσωμο τον μηχανισμό του Δήμου στα μέτωπα, αλλά και τις ευρύτερες δυσκολίες της περιόδου, που σήμερα αφορούν μεταξύ άλλων και την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών του. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ο ίδιος εξήγησε πως ειδικά σε περιοχές όπως το Χαμηλό, έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις και στα αρμόδια υπουργεία ώστε να «οχυρωθούν» απέναντι στον χειμώνα που έρχεται, για να τονίσει ότι η προεκλογική περίοδος για τους εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς δεν συνεπάγεται σε παύση από τα τρέχοντα ζητήματα.

Κοιτώντας πίσω στην θητεία που θα ολοκληρωθεί με το τέλος του έτους, ο κ.Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και στην έλλειψη πλειοψηφίας των συμβούλων του υφιστάμενου δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίζοντάς  το ως το πιο «τραγελαφικό» δεδομένο της όλης τετραετίας, κυρίως ως προς τη δυσκολία επίτευξης του έργου που ως διοίκηση έπρεπε και επιθυμούσε να κάνει. 

Υπόλογος για κάτι που δεν αποφασίζεις

«Να έχεις να αντιμετωπίσεις αυτές τις κρίσεις, να προσπαθείς να κάνεις έργο, ή να είσαι υπόλογος απέναντι στην κοινωνία, στους ψηφοφόρους, στη διοίκηση, στις άλλες αρχές τις εποπτεύουσες, αλλά να μην έχει την πλειοψηφία. Δηλαδή είμαι υπόλογος αλλά δεν αποφασίζω» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως εν αντιθέσει με τη δουλειά, συνθήκες όπως αυτή, λειτούργησε επιβαρυντικά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

«Εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα αλλά πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα κινηθούμε. Κι ένα εργαλείο το οποίο το στερηθήκαμε εντελώς όλα αυτά τα χρόνια ήταν η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Παρόλα αυτά όμως νομίζω ότι και στις κρίσεις και στην υγειονομική και την ενεργειακή τα πήγαμε καλά, και θα τα πάμε καλύτερα» ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά σε έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των αντλιοστασίων του δήμου ή οι αλλαγές λαμπτήρων με led που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Εμβληματικό για τον Δήμο το νέο δημοτικό κυνοκομείο

Μετά και την «κρίση» του κορωνοϊού που επίσης δημιούργησε καθυστερήσεις στην διοικητική – υπηρεσιακή λειτουργία του Δήμου, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των έργων, τα δημοπρατημένα εκ των οποίων σήμερα αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ, κάνοντας ειδική μνεία σε ένα εκ των «κορυφαίων» εξ αυτών στο δημοτικό κυνοκομείο του Δήμου, για την κατασκευή του οποίου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Όπως εξήγησε ο ίδιος πρόκειται για ένα εμβληματικό για τον Δήμο έργο, γιατί σηματοδοτεί μεταξύ άλλων και την ιδεολογική θέση της παράταξης σύμφωνα με την οποία «δεν νοείται σύγχρονος δήμος χωρίς κυνοκομείο».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» αναφέρθηκε και στο κομμάτι των υποδομών, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του Δημαρχείου στις Σάπες, που συνεπάγεται στον «επαναπατρισμό» των υπηρεσιών στην «φυσική» τους θέση, για να υπογραμμίσει και την βασική στόχευση της δημοτικής αρχής για την επανάκτηση του χαμένου εδάφους σε ό,τι αφορά άλλες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο γραφείο ΕΦΚΑ που έχει εγκριθεί και πλέον θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΔΟΥ, όπου αντίστοιχα θα στεγαστούν και το γραφείο του Επιμελητηρίου αλλά και το Κέντρο Κοινότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός άλλου μικρού «διοικητηρίου» όπως το χαρακτήρισε. Σε αυτά ο ίδιος πρόσθεσε και την συντήρηση του κτιρίου που στεγαζόταν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού που πέραν του ότι διεσώθη από την κατάρρευση πολύ σύντομα θα φιλοξενεί τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για να προαναγγείλει επίσης συνεδριάσεις με την έναρξη της νέας περιόδου και στην Ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου, την Μαρώνεια.

Εμμένοντας στην επαναλειτουργία υπηρεσιών και φορέων που τα προηγούμενα χρόνια «αποψιλώθηκαν» από την γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην λειτουργία δύο τμημάτων της ΕΠΑΣ στις Σάπες, τονίζοντας πως «εκεί που κλείναμε, αρχίζουμε σιγά σιγά και ανοίγουμε».

Δύο αναπτυξιακές εταιρείες έναντι των Κοινωφελών Επιχειρήσεων

Στην λογική των καταργήσεων αυτή τη φορά, ο κ.Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που καταργεί μεταξύ άλλων της κοινωφελείς επιχειρήσεις στα τέλη του τρέχοντος έτους, γνωστοποιώντας πως στις σκέψεις του βρίσκεται η δημιουργία δύο νέων αναπτυξιακών εταιρειών, η μία με έδρα της Σάπες και θεματική τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία και η δεύτερη με έδρα την Ξυλαγανή και θεματική το παραλιακό μέτωπο. Μια επιλογή που θα προσφέρει και μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας όπως τόνισε ο ίδιος και σε ζητήματα γραφειοκρατίας.

Όσα γίνονται και το ένα που μένει να γίνει

Σε ό,τι αφορά το παραλιακό μέτωπο ο κ.Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει επεξεργασία του χωρικού τοπικού σχεδίου προς την Περιφέρεια και την Διαχειριστική αρχή, για το οποίο θα απαιτηθούν πόροι ύψους περί του 1,2 εκατ. ευρώ, και θα δώσει όμως στον Δήμο την χρήση γης της παραλιακής ζώνης. «Θα ξέρουμε ότι για παράδειγμα φέρνουμε έναν επενδυτή και μπορεί να επενδύσει για ένα ξενοδοχείο στο συγκεκριμένο σημείο ή κάποιος άλλος να κάνει κάτι άλλο. Κάτι το οποίο σήμερα δεν υπάρχει» ανέφερε, υπενθυμίζοντας επίσης το έργο διασύνδεσης της Μάκρης με την Μαρώνεια, την αναβάθμιση του Αρχαίου Θεάτρου για την οποία υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι 700.000 ευρώ,  όπως αντίστοιχα και την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για το Σπήλαιο της Μαρώνειας. Η γέφυρα που θα ενώσει τον Ίμερο με το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και ο δρόμος Μαρώνεια – Κρωβύλη μέσα από την Εγνατία, την κάθετη δηλαδή διασύνδεση της περιοχής επίσης είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί, για να μείνει η σύνδεση Σαμοθράκης -Μαρώνειας που για τον ίδιο αποτελεί και προσωπικό στοίχημα.

«Δεν  είναι θέμα υπουργού, είναι θέμα συνθηκών και καταστάσεων, αλλά παίζει ένα ρόλο και το υπουργείο» ανέφερε σχετικά ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «αν το υπουργείο  επιδοτήσει τα έργα στο λιμάνι και επιδοτήσει, εμείς μιλάμε για τρεις μήνες στην αρχή, το καλοκαίρι το δρομολόγιο, δεν είναι ανέφικτο. Είναι στη σφαίρα του πολύ εφικτού». 

Για τον σκοπό αυτό ωστόσο όπως εξήγησε απαιτείται πίεση και με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών, αλλά και την απαραίτητη δημιουργία Λιμενικού Ταμείου στην Μαρώνεια, δίνοντας και την δυνατότητα παρεμβάσεων και έργων που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μαρώνειας -Σαμοθράκης.

Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να μιλήσει με αριθμούς, παραθέτοντας πως κατά την περίοδο 2011-2014 έγιναν 59 μελέτες στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, έναντι 80 μελετών την περίοδο 2015-2019 και 250 μελετών την περίοδο 2020-2023, ενώ αντίστοιχα την περίοδο 2020-2023 ο προϋπολογισμός άγγιξε τα 25 εκατ. τα 12 εκ των οποίων αφορούν σε έργα, έναντι 13 εκατ. προϋπολογισμό την περίοδο 2015-2019. «Αυτή είναι η επανεκκίνηση στον δήμο  Μαρωνείας-Σαπών» ανέφερε ο ίδιος για να καταλήξει τονίζοντας πως «ας κριθούμε όλοι και εκ του αποτελέσματος και δεδομένων στοιχείων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.