Νικος Τσαλικιδης: «Δεσμευομαι να συνεχισω να εργαζομαι ακουραστα για την περιφερειακη αναπτυξη και αναγεννηση της Ροδοπης»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και εκ νέου υποψήφιος με την «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» κάνει τον απολογισμό της τελευταίας τετραετίας και περιγράφει τα στοιχήματα της επομένης ημέρας

Το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, για την τελευταία τετραετία που αφήνουμε πίσω μας, συνοψίζει ο Αντιπεριφερειάρχης  Ροδόπης και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» κ. Νίκος Τσαλικίδης.

Αυτοδιοικητικό στέλεχος με πολυετή και πλούσια δράση, και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση πριν «μεταπηδήσει» στην περιφέρεια, ο κ. Τσαλικίδης εστιάζει ιδιαίτερα στον τομέα των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, που αποτελεί πεδίο συστηματικής ενεργοποίησης και δράσης της Διοίκησης, ενώ αναφέρεται στις πρόσφατες πυρκαγιές και στις ενέργειες που ξεκίνησαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην εκ νέου υποψηφιότητα του στις περιφερειακές εκλογές, ζητώντας την στήριξη και την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Ροδόπη καλύτερη».

Νίκος Τσαλικίδης όμως…

ΠτΘ:  κ. Τσαλικίδη, η θέση του αντιπεριφερειάρχη είναι μια πολύ απαιτητική θέση, που απαιτεί εμπειρία, γνώσεις και μαχητικό πνεύμα. Μπορείτε να μας μιλήσετε για μερικές από αυτές τις στιγμές που η ασφάλεια του τόπου στηρίχθηκε στις δικές σας πλάτες;

Ν.Τ.: Ενωμένοι καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου έπληξαν ιδιαίτερα το φυσικό κεφάλαιο της Ροδόπης, χάθηκαν περιουσίες ενώ πλήγμα δέχθηκαν αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μετά από αίτημα μας ξεκίνησαν αυτοψίες από κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ, στις πληγείσες περιοχές που κηρύχθηκαν σε έκτακτης ανάγκης. Σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, θέσαμε την ανάγκη  επίσπευσης των διαδικασιών αποκατάστασης των πληγέντων.

«Πολύτιμη η προσφορά εθελοντών και εθελοντικών ομάδων της περιοχής μας που στάθηκαν απέναντι στη φωτιά με την ψυχή τους»

ΠτΘ:  Ποιες ήταν οι επόμενες ενέργειες, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κινδύνου;

Ν.Τ.: Κινηθήκαμε γρήγορα και προσπεράσαμε τυχόν γραφειοκρατικά προβλήματα. Ορίστηκαν οι υπεύθυνοι υπάλληλοι και επιτροπές σε δήμους και περιφέρεια για την ενημέρωση και άμεση εξυπηρέτηση τους. Συγκροτήθηκαν μεικτές επιτροπές ΕΛΓΑ και περιφέρειας για την αποτίμηση των ζημιών σε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της περιφέρειάς μας, για την στήριξη των κτηνοτρόφων μας, προχώρησε η προσφορά 585 τόνων ζωοτροφών.  Συνεργαζόμαστε στενά με τις δασικές υπηρεσίες για να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποκατάσταση και προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου. Οι διαδικασίες για απαγόρευση θήρας και βοσκής έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Επίσης, μεριμνήσαμε για τη ασφαλή διαμονή των πυρόπληκτων οικογενειών σε ξενοδοχεία της Κομοτηνής και το Μέγαρο Κομοτηνής ενώ σε συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και οδηγών του Χαμόγελου του παιδιού στηρίξαμε συμπολίτες μας που ήταν σε ανάγκη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών και των εθελοντικών ομάδων της περιοχής μας που στάθηκαν απέναντι στη φωτιά με την ψυχή τους, για να προστατέψουν τον τόπο μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, διοργάνωσε πρόσφατα εκδήλωση για τη βράβευσή τους, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης της πολύτιμης συνεισφοράς τους. 

«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και η διαρκής ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών ήταν και παραμένει προτεραιότητα της διοίκησης μας, όλα αυτά τα χρόνια»

ΠτΘ:  Εκτός από τις καταστροφικές φωτιές, πρόσφατα γίναμε μάρτυρες κι ακόμη μίας καταιγιστικής φυσικής καταστροφής στην περιοχή της Θεσσαλίας, αυτής της πλημμύρας. Ποια είναι η μέριμνα της Ροδόπης απέναντι σε αυτό το ισχυρό φυσικό φαινόμενο;

Ν.Τ.: Επενδύουμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και η διαρκής ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών ήταν και παραμένει προτεραιότητα της διοίκησης μας, όλα αυτά τα χρόνια. Όπως γνωρίζουμε, η Ροδόπη δοκιμάστηκε από έντονα πλημμυρικά επεισόδια τα τελευταία έτη. Για την αντιπλημμυρική προστασία, προχωρήσαμε συστηματικά, με στοχευμένες παρεμβάσεις. Έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα να θωρακιστούν οι οικιστικές περιοχές, παράλληλα όμως να προστατευτούν τόσο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όσο και οι περιοχές όπου υπάρχουν κατασκευές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις , υποδομές , δίκτυα κοινής ωφέλειας, από επαπειλούμενα πλημμυρικά φαινόμενα.Βρίσκεται σε εξέλιξη, μια συνολική και ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας με αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ποταμού Λίσσου, των παραποτάμων, των ρεμάτων και των αναχωμάτων του, σε Σαλμώνη, Στρύμη, Βέννα, Εργάνη, Πελαγία, Ξυλαγανή, Μαυρομάτι –ακολουθεί Σκάλωμα, Λοφάριο, έπειτα από τις πλημμύρες του 2021, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ.  Στην περιοχή του Σκαλώματος, προωθείται για δημοπράτηση, έργο 1,2 εκατ. ευρώ, για την συντήρηση των αναχωμάτων ανάντη της ιρλανδικής διάβασης προς Αρριανά.Μετά τις φωτιές του Αυγούστου, ωριμάσαμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των εργασιών καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Τραύου (Ασπροπόταμου), από τις κύριες τάφρους που συμβάλλουν σε αυτόν αλλά και από την κοίτη των υδατορεμάτων στις νότιες πλαγιές του Παπικίου όρους μεταξύ των οικισμών Πολυάνθου, Ληνού, Σώστη και Μεγάλου Πιστού.

Προγραμματίσαμε την αποκατάσταση λειτουργίας των αντλιοστασίων της Βιστωνίδας που λεηλατήθηκαν και υπέστησαν ζημιές, στη διάρκεια των ετών, με στόχο την προστασία χαμηλών γεωργικών εκτάσεων και  αγροκτημάτων στην περιοχή.

Εκτεταμένες εργασίες καθαρισμών σε ρέματα στα όρια της ΠΕ Ροδόπης, προβλέπει η υλοποίηση νέου έργου, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, που τελεί υπό δημοπράτηση κι αφορά την περίοδο 2023-2024 ενώ ήδη ολοκληρώθηκαν αντίστοιχες εργασίες ύψους 600.000 ευρώ. Προς δημοπράτηση βαίνει κι η αποκατάσταση του αναχώματος στο Καρυδόρεμα.

Σημαντικές είναι οι μελέτες που εκπονούνται αυτή την περίοδο, για την αντιπλημμυρική προστασία του ανατολικού τμήματος της Ροδόπης, για την αποκατάσταση του αναβαθμού στον ποταμό Κομψάτο που οδηγεί σε ένα μεγάλο έργο 4 εκατομμύριων και για την κατασκευή νέας γέφυρας στην περιοχή Ιμέρου Γλυφάδας.

«Η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση είναι η μοναδική περιφερειακή παράταξη που διαθέτει ολοκληρωμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα»

ΠτΘ:  Εκτός όμως από την πρόληψη των καταστροφών, τι άλλο περιλαμβάνει το σχέδιο σας για την επόμενη προγραμματική περίοδο; 

Ν.Τ.: Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Ροδόπη καλύτερη. Το έργο και το πρόγραμμά της διοίκησης μας στη Ροδόπη συνοψίζει σημαντική δράση σε μια σειρά από τομείς, στην κοινωνική πολιτική, την υγεία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις υποδομές στις οδικές μεταφορές, στη συντήρηση κτιρίων και στα έργα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Μόνο στον τομέα των υποδομών, έχουν δρομολογηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης πάνω από 100 έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 105 εκατομμύρια ευρώ.

Η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση είναι η μοναδική περιφερειακή παράταξη που διαθέτει ολοκληρωμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Για την ανάπτυξη της Ροδόπης έχουμε επενδύσει πόρους που φτάνουν συνολικά τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Ροδόπη αξίζει βήματα προόδου και λύσεις που θα είναι βασισμένες στην πραγματικότητα, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό»

ΠτΘ: Στα πλαίσια της φετινής σας υποψηφιότητας ως περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Ροδόπης με την Νέα Περιφερειακή Αναγέννησης, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ως επίλογο της συζήτησης;

Ν.Τ.: Με την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας, δεσμεύομαι προσωπικά να συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα για την περιφερειακή ανάπτυξη και αναγέννηση της Ροδόπης. Με την ίδια αγάπη και αφοσίωση για τον τόπο μας, την Ροδόπη. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε για την περιοχή μας. Με συνέπεια, σχεδιασμό και αφοσίωση, θα εργαστώ από την πρώτη γραμμή για να φέρω τις αλλαγές που απαιτούνται. Η Ροδόπη αξίζει βήματα προόδου και λύσεις που θα είναι βασισμένες στην πραγματικότητα, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό. Σε αυτή την προσπάθεια, ζητώ τη στήριξη των συμπολιτών μου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Με την εμπιστοσύνη και την συνεργασία μας, μπορούμε να κάνουμε τη Ροδόπη καλύτερη για όλους! Σας ευχαριστώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.