Να βγαλει την ΑΜΘ απο το τελμα θελει ο Δαμιανος Καγγελιδης

Τους υποψηφίους της παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» στη Ροδόπη παρουσίασε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ

Να βοηθήσουν την ΑΜΘ να βγει από το τέλμα στο οποίο την έχει φέρει η μοιρολατρική διοίκηση Μέτιου θέλουν τα μέλη της παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Δαμιανός Καγγελίδης.

Η παράταξη παρουσίασε τις θέσεις και τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό της στην Ροδόπη την Παρασκευή, καλώντας σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Περιφέρειας, τους οποίους θέλει να εκπροσωπήσει στις επερχόμενες εκλογές.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, ο οποίος τόνισε πως στις συνθήκες που επικρατούν στην περιφέρεια, με ευθύνη της τρέχουσας διοίκησης, θα ήταν πολιτικό αμάρτημα να μην καταθέσουν την πρότασή τους.

Είναι ένας συνδυασμός προσώπων με εμπειρία και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, με επικεφαλής έναν άνθρωπο που διακρίνεται για το πολιτικό του ήθος τον κ. Δαμιανό Καγγελίδη, ένας συνδυασμός που διακρίνεται από τους άλλους έχοντας αρχές και θέσεις, όχι συνθήματα ή συμφέροντα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιλχάν, ενώ το παρών έδωσαν, εκτός από τα στελέχη του συνδυασμού, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Πεταλωτής.

Σε τέλμα η ΠΑΜΘ

Ο κ. Καγγελίδης από την πλευρά του τόνισε πως η ΑΜΘ βρίσκεται σε τέλμα, τόσο στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στην δημογραφική αποψίλωση, ιδιαίτερα της υπαίθρου, μαζί με την απαξίωσή της και την έλλειψη υπηρεσιών.

Κατηγόρησε δε τον νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο για μοιρολατρική αντιμετώπιση των πραγμάτων, του οποίου μόνιμη επωδός είναι ότι κινείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Όμως η Περιφέρεια δεν πρέπει να αρκείται σε ένα Περιφερειάρχη απλό υπάλληλο, αλλά ένα Περιφερειάρχη που δρομολογεί αναπτυξιακά έργα και ασκεί την πολιτική του επιρροή προς την κεντρική κυβέρνηση για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αφού αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρειά μας, στις οποίες και πάλι ο κ. Μέτιος επικαλέστηκε το περιορισμένο των αρμοδιοτήτων του, τόνισε πως πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη, αναφερόμενος στην ανάγκη υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ, καθαρισμό των δασών, και σε αυτό το δύσκολο, και κοστοβόρο έργο, πρέπει η ΠΑΜΘ να βρει συμπαίχτες, όπως οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί, ακόμα και ιδιώτες, που θα αξιοποιήσουν την ύλη αυτή.

Όσο για τα αντιπλημμυρικά έργα και την αποκατάσταση των δασών, που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτη, ο κ. Καγγελίδης τόνισε πως στην Περιφέρειά μας υπάρχουν καθ’ ύλην αρμόδιοι στις Πανεπιστημιακές σχολές μας, που μπορούν να παράξουν αξιόλογο έργο.

Υστέρηση στην ανάπτυξη

Όσο για την οικονομική ανάπτυξη, που αποτελεί το ζητούμενο σε μια φτωχή Περιφέρεια σαν την δική μας, τόνισε πως υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχειρηματικότητά και την ανάπτυξη, όμως η απορροφητικότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε, είναι η Τουριστική προβολή, από τα 5,5 εκ. ευρώ της οποία η ΠΑΜΘ κατάφερε να απορροφήσει τα 2,5 με τα υπόλοιπα να μεταφέρονται στο νέο ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα ο Τουρισμός, παρά τους πανηγυρισμούς για τον αριθμό των τουριστών, οι κατά κεφαλήν εισπράξεις υστερούν πολύ των υπολοίπων Περιφερειών, κάτι που σημαίνει, πως θα πρέπει να προσελκύσουμε τουρίστες από πιο εύρωστες οικονομικά χώρες, με τακτικές συνδέσεις των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με το εξωτερικό.

Η υστέρηση είναι ακόμα μεγαλύτερη στο εσωτερικό της ΑΜΘ, με πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού για 12 μήνες που δεν αναπτύσσεται, ενώ οι υποδομές είναι επίσης σε κακή κατάσταση.

Όσο για την γενικότερη οικονομική κατάσταση της ΑΜΘ, τόνισε πως θα πρέπει να διεκδικηθεί να γίνει η Περιφέρεια Ζώνη υψηλών κινήτρων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, για αυτό πρότεινε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για να προσελκυθούν επενδύσεις, λύση του προβλήματος του μεταφορικού κόστους μέσω του σιδηρόδρομου, με σιδηροδρομική σύνδεση των ΒΙΠΕ με τα λιμάνια, και συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου.

Όσο για τα μεγάλα έργα, αυτά καρκινοβατούν, και όταν ολοκληρώνονται, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ η κόντρα Τοψίδη – Μέτιου οδήγησαν στο κλείσιμο του αναπτυξιακού εργαλείου που ήταν η ΔΕΣΜΟΣ ΑΕ.

Ειδικά για τον Πρωτογενή τομέα, που στήριξε τη χώρα σε δύσκολες εποχές, ο κ. Καγγελίδης επεσήμανε πως πρέπει η χώρα να γίνει αυτάρκης στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αυξάνοντας την στρεμματική απόδοση των αγρών μας. Αυτό στο εξωτερικό, εξήγησε, γίνεται με συστηματική δουλειά και επένδυση στις νέα καλλιέργειές, και αυτό θα πρέπει να γίνει στη χώρα μας.

Διεκπεραιωτική αντιμετώπιση της διοίκησης

Στον κοινωνικό τομέα, η Περιφέρεια παρουσιάζει χρηματοδοτήσεις 86 εκ. ευρώ, όμως αυτό το ποσό δεν αφορούσε δράσεις που δρομολόγησε η Περιφέρεια, με δράσεις να γίνονται από τους Δήμους και άλλους φορείς.

Το μόνο που έκανε ο κ. Μέτιος, ανέφερε ο κ. Καγγελίδης, ήταν να βάλει την υπογραφή του και τονίσει πως η Περιφέρεια δεν χρειάζεται υπάλληλο, αλλά κάποιον που δεν ευτελίζει το θεσμό, και δρομολογεί δράσεις και έργα.

Ειδικότερα στην Υγεία, χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια υλικών και τον εκσυγχρονισμό των Νοσοκομείων, που όμως δεν έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν. Και πάλι εδώ ο κ. Μέτιος δηλώνει αναρμόδιος, όμως ο κ. Καγγελίδης θεωρεί πως μπορεί να διεκδικηθεί η κήρυξη των νοσοκομείων μας ως άγονα, για να προσελκύσουν προσωπικό, ενώ θα μπορούν να δημιουργηθούν και υποδομές για την στέγαση ιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όλα για το καλό της Περιφέρειας ΑΜΘ

Κλείνοντας παραδέχτηκε πως άργησαν να συστήσουν την παράταξη, όμως δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως θα αφήσουν τους προοδευτικούς πολίτες της Περιφέρειας χωρίς έκφραση στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, δίνοντας μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τον τόπο, και δεν αρκούνται στη στείρα κριτική, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, πιστεύοντας στην αυτοδιοίκηση και ο χώρος τους το ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει τη σφραγίδα του στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της αυτοδιοίκησης.

Η παράταξη διακατέχεται από αγάπη για τον τόπο, διάθεση για προσφορά από ανθρώπους που ζουν στον τόπο και θέλουν και τα παιδιά τους να συνεχίσουν να ζουν σε αυτόν, και δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν ακόμα και με το κόμμα τους για το καλό της Περιφέρειας.

Ο αγώνας ξεκινά μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, τόνισε, και θα αγωνιστούν όλοι για να φέρουν πραγματική αλλαγή στην τόπο, και να πειστούν οι πολίτες ότι η αυτοδιοίκηση είναι δίπλα τους και νοιάζεται για τα προβλήματά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.