Μελετη για να λυθουν τα πλημμυρικα φαινομενα δυτικα των Αμαξαδων απο την ΠΑΜΘ

Αφορά το υδατόρεμα που διέρχεται δυτικά του οικισμού και έχει υπερχειλίσει πολλές φορές μετά από έντονη βροχόπτωση

Μελέτη 85.847,04 ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το υδατόρεμα που διέρχεται δυτικά του οικισμού Άνω Αμαξάδων του Δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη εκπονεί η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Το συγκεκριμένο ρέμα διέρχεται δυτικά του οικισμού Άνω Αμαξάδων του Δήμου Ιάσμου, αποστραγγίζει μια μικρή ορεινή λεκάνη εκτάσεως περί τα 1,07 km2 πέριξ του εγκαταλειμμένου οικισμού «Κατσίκα» της τοπικής κοινότητας Αμαξάδων.

Η ανάγκη για το έργο προέκυψε ακόμα μετά την κατασκευή της επαρχιακής οδού Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης που έγινε μέσω διευθέτησης με χωμάτινα αναχώματα.

Ο σχεδιασμός της αρχικής διαμόρφωσης προέβλεπε την ευθύγραμμη όδευση της κοίτης του ρέματος μέσω κιβωτοειδούς οχετού διαστάσεων 4×2 στη συμβολή του με την επαρχιακή οδό συνεχίζοντας νότια με σκοπό την απορροή στον χείμαρρο Κόσυνθο με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Βιστωνίδα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τη δεκαετία του ’70 κατόπιν παρεμβάσεων των τοπικών αρχών της κοινότητας Αμαξάδων, το ρέμα εξετράπη ανατολικά με παράλληλη έμφραξη της αρχικής όδευσης με αποτέλεσμα τα νερά να διοχετεύονται στον αποδέκτη μέσω ενός Σωληνωτού οχετού 80 μέτρα ανατολικότερα.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων, σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, η διατομή του σωληνωτου οχετού δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον αυξημένο όγκο διερχόμενων υδάτων και τα νερά να υπερχειλίζουν από το κατάστρωμα της επαρχιακής οδού καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση των οχημάτων.

Σκοπός της Μελέτης είναι η οριοθέτηση του υδατορέματος και η πρόταση ολοκληρωμένων έργων διευθέτησης – αντιπλημμυρικής προστασίας στα τμήματα που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων με ολοκληρωμένη προσέγγιση και επιδίωξη τη διατήρηση κατά το δυνατόν των φυσικών χαρακτηριστικών τους και την προστασία των οικοσυστημάτων.

Μέσα από αυτή θα εκπονηθεί Τοπογραφική Μελέτη, Υδραυλική Μελέτη αποτελούμενη από: Υδρολογική Μελέτη, Μελέτη Οριοθέτησης / Έλεγχο ανομοιόμορφης ροής στα στάδια της προκαταρκτικής μελέτης και της οριστικής μελέτης.

Επίσης θα εκπονηθούν Μελέτη έργων Διευθέτησης – Αντιπλημμυρικής Προστασίας σε στάδιο Οριστικής μελέτης, Περιβαλλοντική μελέτη, σε στάδιο ΜΠΕ, ενώ θα συνταχθεί η μελέτη ΣΑΥ – ΦΑΥ και τα Τεύχη Δημοπράτησης (Τιμολόγιο Μελέτης, Προϋπολογισμός μελέτης, ΕΣΥ κ.λ.π).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.