Με οριζοντα το 2029 η ολοκληρωση της αναπλασης της Δημοτικης Αγορας Κομοτηνης

Την πεποίθηση πως θα μπορέσει να γίνει με εκ περιτροπής μετακίνηση των επιχειρήσεων σε ειδικά κοντέινερ στο χώρο εξέφρασε ο Δημήτρης Καρασταύρου

Την πεποίθηση πως θα μπορέσει να γίνει η ανάπλαση και ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς με τα καταστήματα ανοιχτά, χάρη στην τοποθέτηση κοντέινερ όπου θα εγκαθίστανται εκ περιτροπής τα καταστήματα όσο θα γίνονται παρεμβάσεις στους χώρους τους, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Καρασταύρου απάντησε σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ανέστη Βαφειάδη για το θέμα της αναβάθμισης, η οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα γίνει.

Αναζήτηση του τρόπου μετάβασης στη νέα προγραμματική περίοδο

Όπως μετέφερε ο Αντιδήμαρχος, το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, έχει ανάδοχο, έχει γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών, και η σύμβαση έχει αποσταλεί για προέγκριση. Είναι ύψους 4 εκ. ευρώ, και με την αλλαγή της προγραμματικής περιόδου, για να γίνει έργο-γέφυρα, να ενταχθεί απευθείας δηλαδή στο νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ.

Η πρώτη τους σκέψη ήταν να κάνουν προσθήκη στο έργο με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη, όμως αυτό μάλλον δεν μπορεί να γίνει, λόγω της μορφής της στέγης.

Στη συνέχεια θέλησαν να προσθέσουν την ανάπλαση της παρακείμενης Χαριλάου Τρικούπη, όμως παρόλο που αρχικά φάνηκε να προχωρά, τελικά η άποψη της διαχειριστικής αρχής δεν ήταν θετική.

Το ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχει και άλλα έργα, με ανοιχτή πρόσκληση μέχρι το 2026, για αυτό θα υποβάλλουν σε αυτή τη νέα πρόσκληση ξανά την Δημοτική Αγορά, με νέα απόφαση ένταξης, χωρίς όμως να χρειαστεί να κάνουν από την αρχή τον διαγωνισμό, συνεχίζοντας με τον ανάδοχο που αναδείχθηκε από το διαγωνισμό.

Αυτή τη στιγμή για το έργο χρειάζεται και ένα σχέδιο ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, το οποίο υλοποιείται, και αναμένεται πως θα έχουμε νέο σχέδιο τον Μάρτιο, μιας και πρόσφατα συμπεριλήφθηκε σε αυτό και ο Α΄ παιδικός Σταθμός της Μητρόπολης, η ανάπλαση του οποίου θα χρηματοδοτηθεί μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.

Στα κοντέινερ… εκ περιτροπής

Το θετικό είναι, ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, ότι με την ένταξη στο νέο πρόγραμμα ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου φτάνει μέχρι το 2029, χρόνος που θα χρειαστεί για την εκτέλεση του έργου κατά τμήματα.

Και αυτό γιατί ο Δήμος θέλει να προμηθευτεί τρία ειδικά κοντέινερ, που θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υγειονομικές άδειες, ώστε τρία τρία τα καταστήματα να φεύγουν, να εγκαθίστανται στα κοντέινερ, και όταν ολοκληρώνονται οι εργασίες στα καταστήματα που δραστηριοποιούνταν, θα επανέρχονται και θα πηγαίνουν οι επόμενοι τρεις.

Αυτό όμως μοιραία θα δημιουργήσει μια επιμήκυνση στο χρονοδιάγραμμα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας θα επιβαρύνει λιγότερο τους καταστηματάρχες που βρίσκονται εκεί.

Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης επισήμανε και αυτός ότι θα γίνουν όλα σταδιακά, ώστε να γίνει το έργο και να δημιουργηθεί ένα στολίδι στο κέντρο της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.