«Κολλημενο» στα δικαστηρια απο το 2022 το Τοπικο Πολεοδομικο Σχεδιο Κομοτηνης

Δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία για την εκπόνηση του σχεδίου που θα δώσει ανάσα σε πολλές περιοχές της πόλης εκτός του κέντρου

Αργεί ακόμα η ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κομοτηνής το οποίο αναμένεται να δώσει λύσεις σε αρρυθμίες και προβλήματα που είχαν προκληθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, που έχει «αποκλείσει» αρκετές γειτονιές από δραστηριότητες ένεκα περιορισμών στις χρήσεις γης.

«Μάλιστα ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει στην σύμβαση για την εκπόνησή του», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, απαντώντας στον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Κομοτηνή Δυνατά» Χασάν Χασάν στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, μιας και ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου επί της ένστασης που έγινε από έναν από τους μειοδότες μετά το άνοιγμα του πρακτικού.

Γενικά το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά, γιατί ενώ εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2018, δημοπρατήθηκε τελικά το 2021, καθώς στο μεταξύ άλλαξαν τρεις φορές οι προδιαγραφές του.

Ο διαγωνισμός, ύψους 1,3 εκ. ευρώ, δεν προχώρησε όμως πέρα από το πρακτικό των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων, μιας και έγινε προσφυγή από ένα από τους συμμετέχοντες.

Ενώ όμως η υπόθεση εκδικάστηκε το 2022, εκκρεμεί ακόμη, ενώ έχει διαταχθεί και αναστολή του ανοίγματος των οικονομικών προφορών.

Ήδη στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά από πολλές οχλήσεις της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, και ο κ. Καρασταύρου ως αντιδήμαρχος απέστειλε έγγραφο για την ανάγκη να προχωρήσει το συγχρηματοδοτούμενο έργο, μιας και υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Μόλις βγει η απόφαση, ο Δήμος είναι έτοιμος να ανοίξει τις οικονομικές προσφορές, και ενώ το περιθώριο είναι 24 μήνες, εκτιμά πως δύσκολα θα ολοκληρωθεί σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, μιας και πρόκειται για «βαριές» μελέτες.

Περαιτέρω, τα παραδοτέα είναι μεγάλος όγκος εγγράφων, που πρέπει να ελέγξει η αρμόδια υπηρεσία, να κάνει διορθώσεις αν χρειαστεί και να αποσταλεί για να βγει ΦΕΚ, από την έκδοση του οποίου θα ισχύει το νέο σχέδιο, με την όλη διαδικασία να διαρκεί περίπου 5 χρόνια.

Πάντως ο κ. Καρασταύρου διαβεβαίωσε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης πως τα περισσότερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν με το ΓΠΣ θα διορθωθούν ιδίως αν πρόκειται για παραλείψεις ή λάθος διατυπώσεις, παρόλο που τόνισε πως δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές όπως οι συντελεστές δόμησης σε προϋφιστάμενο τμήμα, θα μπορούν να γίνουν όμως παρεμβάσεις στις επεκτάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.