Καμπανακι κινδυνου απο την Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια για τη διαχειριση των νερων στην Περιφερεια

«Αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες από τη περιοχή μας»

Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στην περιφέρεια μας έθιξε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Αφορμή στάθηκε η «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης» στη συζήτηση της οποίας η περιφερειακή παράταξη κάλεσε σε δράση πριν είναι πολύ αργά, προτάσσοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός οδικού χάρτη για την αποφυγή ερημοποίησης της περιοχής μας.

«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει  μεγάλο πρόβλημα της ανατροφοδότησης του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης λόγω της κλιματικής αλλαγής.
H Θράκη βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας, τα ισοζύγια είναι αρνητικά, με το νερό που εισέρχεται στους υδροφόρους ορίζοντες και τις λεκάνες απορροής να είναι λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε!!
Στην περιοχή της Καβάλας και ιδιαίτερα στον Δήμο Ελευθερούπολης η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Όσο μειώνεται το φορτίο εισχωρεί η θάλασσα μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα και έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης με αποτέλεσμα το θάνατο φυτών και δέντρων, τη μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, την απώλεια πόρων γλυκού νερού, ζημιές σε υποδομές, προβλήματα υγείας κ.α.» τόνισε συγκεκριμένα η περιφερειακή παράταξη, περιγράφοντας την κατάσταση και συμπλήρωσε: «το έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους πως αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες από την περιοχή μας».

Σε αυτό το πλαίσιο η παράταξη έθιξε το θέμα της ανυπαρξίας ενός οδικού χάρτη για την αποφυγή ερημοποίησης της περιοχής μας επισημαίνοντας πως «από το 2019 που είχαμε την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος δεν είχαμε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο που να συντελεί στην αναστροφή της κατάστασης».

«Εμείς τονίσαμε πως πρέπει να υπάρξει ένας Τοπικός, Περιφερειακός, Εθνικός σχεδιασμός και εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου γιατί το Νερό είναι η 1η προτεραιότητα για τη Ζωή μας στην περιοχή» επεσήμανε εμφατικά η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλίας ζητώντας σε αυτή την κατεύθυνση ως πρώτο βήμα από τον Περιφερειάρχη να καλέσει επίσημα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που διαχειρίζεται το  έργο Eye4water (αφορά στην ορθολογική διαχείριση λεκανών απορροής στην Περιφέρεια ΑΜΘ) για μία ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσον αφορά το σοβαρότατο ζήτημα διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της ΑΜΘ. «Στον αγώνα για το Νερό δεν πρέπει να λείπει κανείς μας!» τόνισε η παράταξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.