Η διαμορφωση μιας κουλτουρας καταδικης της βιας και των διακρισεων βασικη προτεραιοτητα για τον Δημο Κομοτηνης

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης των Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας Κλεοπάτρα Στογιαννίδου με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Ο πρώτος θεσμός που θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των κοινωνιών γύρω από ζητήματα ισότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων είναι αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε μιλώντας ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης των Διακρίσεων και Έμφυλης βίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Η κ.Στογιαννίδου ανέλαβε πρόσφατα τα νέα της καθήκοντα, σε μια εμπλουτισμένη σε τίτλο αλλά και σε περιεχόμενο αρμοδιοτήτων αντιδημαρχία στον Δήμο Κομοτηνής, γεγονός που αποτυπώνει όπως εξήγησε την θέληση τόσο της ίδιας όσο και της δημοτικής αρχής να αναπτυχθούν και στην κοινωνία της Κομοτηνής τα ζητήματα ισότητας και των δικαιωμάτων όχι μόνο των γυναικών, αλλά όλων των κοινωνικών ομάδων που ενδεχομένως υφίστανται διακρίσεις, με στόχο την εξάλειψη αυτών αλλά και την διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας.

Μια κουλτούρα καταδίκης των διακρίσεων αλλά και της βίας αλλά και μέσα από δράσεις έμπρακτης στήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται τέτοιων συμπεριφορών.

«Ζωντανό κύτταρο» της πόλης ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών

Η ίδια αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που επιτελείται ήδη στην Διεύθυνση Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, ξεχωρίζοντας αυτό του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, τον οποίο και χαρακτήρισε ως ένα «ζωντανό κύτταρο» που παράγει καθημερινά πολύτιμο έργο ως άλλος θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν, να μην υπήρχε η ανάγκη λειτουργίας αυτού του φορέα» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «το γεγονός ότι υπάρχει και είναι ο μοναδικός στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, δείχνει ότι ο Δήμος Κομοτηνής υποστηρίζει εμπράκτως και καθημερινώς γυναίκες και παιδιά που έχουν υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά». 

Δίπλα σε κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη

Η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας, από τις μικρότερες μάλιστα ηλικία, απέναντι στην εξάλειψη της βίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ίδια και την δημοτική αρχή, όπως και η ανάδειξη όλων των συναφών θεμάτων προκειμένου να ενδυναμώνονται και οι ίδιες οι γυναίκες, εξήγησε, για να υπογραμμίσει πως ως Δήμος Κομοτηνής «είμαστε δίπλα  σε κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη».

«Όποια  γυναίκα  πρέπει να το ακούσει ας λάβει υπόψη της, ότι δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα» πρόσθεσε για να ξεκαθαρίσει πως «σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα, όμως υπάρχουνε δομές και άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα τους σε περίπτωση που το έχουν ανάγκη».

Υπάρχει δρόμος να διανυθεί σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στα κοινά

Κληθείσα να στείλει το δικό της μήνυμα και ως γυναίκα, η ίδια στάθηκε στην ανάγκη ευρύτερης δραστηριοποίησης των γυναικών στα κοινά, που όπως τόνισε δείχνει και την ενδυνάμωση των γυναικών στην πράξη και αποδεικνύου πως «οι γυναίκες είμαστε δυνατές και ικανές να αναλάβουμε ο,τιδήποτε κληθούμε και να το διεκπεραιώσουμε άρτια».

Σε ό,τι αφορά τον εργασιακό χώρο η γυναίκα, σύμφωνα με την ίδια, έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, κατακτώντας μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων και τα πρωτεία, ωστόσο σε άλλες εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής, όπως η συμμετοχή στα κοινά, υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί.

«Αυτό νομίζω είναι κάτι που θα πρέπει να το ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο και  μέσα από  παραδείγματα  στις τοπικές  μας κοινωνίες» συμπλήρωσε για να υπογραμμίσει πως «στην  οικογένεια, την  κοινωνία, η γυναίκα  έχει έναν  σημαίνοντα  ρόλο,  έναν πρωτεύοντα ρόλο, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει. Η γυναίκα σήμερα εμπνέει,  δημιουργεί, κατακτά και θα έλεγα ότι  αυτό θα  πρέπει ακόμη  περισσότερο να το πιστέψουμε, να το υποστηρίξουμε και  να το εφαρμόσουμε στην πράξη εμείς οι ίδιες, πρώτα για μας και μετά για την υπόλοιπη κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.