Γιαννης Γκαρανης: «Θα υπαρξει σκληρη απαντηση αν η κυβερνηση αποφασισει και πραξει μονομερως σε ο,τι αφορα τις ΔΕΥΑ»

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής για τα όσα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ ΑΜ-Θ αλλά και την πρόταση της ΚΕΔΕ προς τον αρμόδιο υπουργό

Την κάθετη αντίθεσή του, όσο και των υπολοίπων δημάρχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως αυτή καταγράφηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, απέναντι σε όποιο σχέδιο επιδιώξει να επιβάλλει η κυβέρνηση σε σχέση με την διαχείριση των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, εφόσον αυτό δεν περιλαμβάνει και δεν «απαντά» στα αιτήματα που έχουν καταθέσει και συλλογικά, επανέλαβε στην συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Πρώτα η αντιμετώπιση όλων των υφιστάμενων παθογενειών

Κληθείς να κάνει τον απολογισμό των όσων συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Κομοτηνής αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό η ΚΕΔΕ, που εκκινά αρχικά από την αντιμετώπιση όλων των υφιστάμενων παθογενειών που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ, δίχως τη δική τους ευθύνη. Ξεκινώντας από τα υπερχρεωμένα ταμεία που δημιουργήθηκαν σε μερίδα αυτών, μέσα από λογικές στις οποίες εξαναγκάστηκαν, όπως η ιδία συμμετοχή τόσο στο ΦΠΑ όσο και σε ποσοστό 20% των δαπανών για την υλοποίηση ενός έργου, που μοιραία κατέληγε σε δανειοδότηση. Πολύ δε περισσότερο με τη μείωση της χρηματοδότησης και κάθε άλλης βοήθειας από πλευράς της Πολιτείας, σε συνδυασμό με ζητήματα, όπως η υποστελέχωση, το τεράστιο ενεργειακό κόστος κ.α. και προσθέτοντας σήμερα τις αναγκαστικές συνενώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Γκαράνης υπογράμμισε πως μια τέτοια εξέλιξη, στο παράδειγμα της Ροδόπης, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης σε όλους τους δήμους, θα επιβάρυνε τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής, την ώρα που απαιτείται προσωπικό πολλαπλάσιο του υφιστάμενου, με γνώσεις του δικτύου συνολικά και όλα αυτά δίχως χρόνο προετοιμασίας, αλλά κυρίως δίχως χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για να μπορούσε ένα τέτοιο εγχείρημα να λειτουργήσει. Διαφορετικά το όποιο ενδεχόμενο αύξησης του νερού ώστε να μπορέσει η υπηρεσία να λειτουργήσει δεν είναι προς όφελος του πολίτη.

Η θέληση υπολείπεται… για ξεχρέωτες ΔΕΥΑ

Ειδικά ως προς το επιπλέον κόστος που ήδη έχουν επιβαρυνθεί λόγω της ενέργειας οι ΔΕΥΑ ο κ.Γκαράνης υπενθύμισε ότι εφόσον υπήρχε η θέληση η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει το δικαίωμα στις ΔΕΥΑ για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «εφόσον αυτό γίνονταν σε 4- 5 χρόνια δεν θα χρωστούσε καμία ΔΕΥΑ πουθενά».

Κληθείς να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, και τα λεγόμενα του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κ.Μιχαηλίδη περί αντιδράσεων σε εγχειρήματα που θα δημιουργήσουν αδιέξοδα, ο ίδιος εξήγησε πως οι τρόποι αντίδρασης δεν είναι ακόμα γνωστοί, ωστόσο έχει ληφθεί η απόφαση «σε καμία περίπτωση να μην δεχτούμε, τουλάχιστον ως Περιφέρεια, ένα σχέδιο που δεν θα έχει λάβει υπόψιν όλα αυτά που θέτουμε τόσο ως ΠΕΔ ΑΜ-Θ όσο και ως ΚΕΔΕ, καθώς και το συλλογικό όργανο των ΔΕΥΑ, η ΕΔΕΥΑ».

«Αν λοιπόν η κυβέρνηση αποφασίσει μονομερώς να πάει σε ένα σχέδιο συνενώσεων και  ό,τι άλλο ενδεχομένως σκέφτεται, νομίζω ότι πραγματικά θα υπάρχει μια σκληρή  αντιμετώπιση από τους δήμους, τους δημάρχους, τους υπαλλήλους και  γενικότερα νομίζω από όλο τον κόσμο που αφορά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.