Ειναι ετοιμη η Περιφερεια ΑΜΘ για την αντιπυρικη περιοδο;

Καλύτερη συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενίσχυση με περισσότερα πτητικά μέσα, πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Εχίνο και άλλες παρεμβάσεις από την διοίκηση της ΠΑΜΘ

Μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και πρακτικές κινήσεις, έχουν γίνει ήδη από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις στην Πολιτική Προστασία μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Αυτό τονίστηκε τόσο από τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων κ. Κώστα Βενετίδη όσο και από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, σε απάντηση ερώτησης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Διονύση Κλάδη για το ζήτημα.

Ο κ. Κλάδης επισήμανε, με αφορμή και την πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, πως με δεδομένο τις έντονες πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή μας πέρυσι, και το γεγονός ότι φέτος βλέπουμε πολλές πυρκαγιές στη χώρα ακόμα από τον Απρίλιο, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πολύ περισσότερα μέτρα από ό,τι έχουν γίνει.

Για αυτό και ζήτησε να μάθει για τις κινήσεις που έχει κάνει η περιφέρεια, και αν αυτές είναι αρκετές για να αποτραπούν οι περσινές καταστροφές.

Θεσμικές πρωτοβουλίες

Απαντώντας ο κ. Βενετίδης τόνισε πως η αγωνία που υπάρχει στην κοινωνία υπάρχει και στην Διοίκηση, και προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη νομοθεσία που δεν μπορούν να την παραβλέψουν, στις αλλαγές που περιμένουν, και στο καινούριο μοντέλο πρώτα πρόληψης και μετά καταστολής.

Ανάμεσα στις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν ήταν η τοποθέτηση αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας για να μπορεί να συντονίζει, να εκπροσωπεί την Περιφέρεια και να υπερκεράσει αδυναμίες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, πέραν του Συντονιστικού, και συναντήσεις με την ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συναντήσεις με τα δασαρχεία, που θα συνεχιστούν και την υπόλοιπη περίοδο με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να αναγνωριστούν αδυναμίες αλλά και πού είναι δυνατόν να βοηθήσει η Περιφέρεια.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως πραγματικά υπάρχουν ελλείψεις, και πιέζουν και αυτοί να αρθούν ειδικά σε Πυροσβεστική και στα δασαρχεία προς τα αρμόδια Υπουργεία. Ανάμεσα στις υποστηρικτικές δράσεις προς την Πυροσβεστική είναι η στήριξή τους για την λειτουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στον Εχίνο, καθώς και την παροχή δεξαμενών για δύσβατα σημεία, με την πρόθεση να στηρίξουν την χρηματοδότηση ενίσχυσης με οχήματα. Ταυτόχρονα, ήδη προγραμματίζουν τον Μάιο άσκησης ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, και εκσυγχρονίζουν το μητρώο εργοληπτών.

Προσπάθειες βελτίωσης της νομοθεσίας

Από την πλευρά του ο κ. Τοψίδης σημείωσε πως η Περιφέρεια, από τα 20 προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας στα οποία έχει υποβάλλει προτάσεις, έχει τρία που αφορούν τον εξοπλισμό Πολιτικής Προστασίας, και ένα στρατηγικό πρόγραμμα για τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επισήμανε δε πως στο μητρώο εργολάβων συμπεριλήφθηκαν και οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για να χρησιμοποιηθούν και τα μηχανήματά τους σε περίπτωση ανάγκης.

Σε ερώτηση του κ. Κλάδη για τα ακαθάριστα ρέματα, που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς του Αυγούστου, ο κ Τοψίδης τόνισε πως πιέζουν προς το υπουργείο να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να μην χρειάζεται αδειοδότηση για να γίνει κοπή των δέντρων εντός των ρεμάτων από το δασαρχείο.

Όπως σημείωσε συνολικά στη χώρα θα υπάρχουν 1100 νέα μηχανήματα για την πυροσβεστική, ενώ στην περιοχή μας θα υπάρχουν 2 πτητικά μέσα, μετά από παρέμβασή του, πιθανότατα και από το Μάιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.