Δευτερη ευκαιρια χρηματοδοτησης για την ενεργειακη αναβαθμιση του κλειστου κολυμβητηριου διεκδικει ο Δημος Κομοτηνης

Κατέθεσε την μελέτη του έργου μαζί με την αντίστοιχη μελέτη που αφορά στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Αισιόδοξος για την θετική αξιολόγηση των προτάσεων δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Καρασταύρου

Στη δεύτερη προσπάθειά του για την χρηματοδότηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου Κομοτηνής, καθώς και στην πρώτη για την ενεργειακή αναβάθμιση  του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής, καταθέτοντάς τα αμφότερα στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η κατάθεση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 6.400.000 ευρώ στο ΠΕΠ ΑΜ-Θ υπερψηφίστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής ανοίγοντας τον δρόμο της διεκδίκησης χρηματοδότησής τους.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ήτοι το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου Κομοτηνής είναι η δεύτερη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της δημοτικής αρχής, που προ διετίας το είχε υποβάλει στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», από το οποίο ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει καμία πρόσκληση. Από τότε όπως έσπευσε να επισημάνει μιλώντας σχετικά στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου κ. Δημήτρης Καρασταύρου το έργο είχε 100% ωριμότητα ώστε να χρηματοδοτηθεί, γεγονός που επέτρεψε να ακολουθηθεί το “plan b” της κατάθεσής του σε έτερο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η διαφορά μεταξύ των δυο προγραμμάτων είναι τεράστια, διότι το ΠΕΠ «περιλαμβάνει» την μόνιμη και άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και Περιφέρειας, είναι ένα «γνώριμο» χρηματοδοτικό εργαλείο ήδη, δεδομένα που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν για την θετική αξιολόγησή τους.

Εμμένοντας ειδικά στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει την αξία του δεδομένου ότι το καθιστά ενεργειακά αυτόνομο, επιλύοντας δηλαδή το πρόβλημα που τόσα χρόνια το κρατά κλειστό, και μάλιστα το καθιστά ικανό ως υποδομή να «στηρίξει» και τα γύρω δημοτικά κτίρια όπως το Κλειστό Γυμναστήριο, το Πολυλειτουργικό Κέντρο αλλά και τα ανοιχτά γήπεδα τένις και βόλεϊ, καθώς όπως ανέφερε σχεδιάζεται μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου  με ενεργειακό συμψηφισμό πλέον, θα μπορεί η μονάδα αυτή να παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα χρησιμοποιείται από τα προαναφερθέντα κτίρια.

Ενεργειακά αυτόνομο θα καταστεί, με την υλοποίηση του έργου, και το 1ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής, όπου θα πραγματοποιηθούν εργασίες δημιουργίας κελύφους θερμομόνωσης, αντικατάστασης κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση σύγχρονης αντλίας θερμότητας θέρμανσης και κλιματισμού, μονάδων αερισμού τύπου VAM και φωτοβολταϊκού συστήματος με συμψηφισμό.

Πώς προχωράν τα έργα στο Φανάρι

Ερωτηθείς ως προς την πορεία των έργων στον οικισμό του Φαναρίου ο κ.Καρασταύρου ανέφερε πως έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες που είναι και αυτές που  δημιουργούν τα μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά τον θόρυβο, τη σκόνη και την  επιβάρυνση του περιβάλλοντος χώρου, ανθρώπων και επιχειρήσεων, έχουν πέσει σχεδόν  όλα  τα μπετά και αυτή τη στιγμή γίνονται οι επικαλύψεις με πέτρα για να ακολουθήσουν οι καλύψεις για τους διαδρόμους που θα δημιουργηθούν με στόχο την προσβασιμότητα.

Σε ό,τι αφορά έτερα εν εξελίξει έργα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αναφέρθηκε και στις εργολαβίες που «τρέχουν» μέσα στην πόλη και δεν αποτελούν όμως αρμοδιότητα του δήμου Κομοτηνής, τα έργα τοποθέτησης οπτικών ινών και φυσικού αερίου που προχωρούν μεν με ταχείς ρυθμούς σε πολλά τμήματα της πόλης, εν αντιθέσει με τα έργα του δήμου όπως αυτό της ανάπλασης των 22 δρόμων, που έχει δοθεί η οδηγία για την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών, οι ανάδοχοι να υλοποιούν τα έργα δρόμο δρόμο, ώστε κάθε ένα που ολοκληρώνεται να δίνεται σε χρήση.

Τι ακολουθεί

Ο κ.Καρασταύρου εξήγησε πως στις αρχές του επόμενου μήνα και μετά το τέλος των εξετάσεων θα ξεκινήσει και το έργο της Παλιάς Νομικής, για να υπενθυμίσει επίσης τα ΒΑΑ που υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ μέσω των οποίων θα ενωθούν οι γειτονιές με το ευρύτερο κέντρο της Κομοτηνής.

Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως ως δήμος «δεν σταματάμε να ωριμάζουμε έργα προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα διεκδίκησης χρηματοδότησής τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.