Χρηστος Ντιακαλης, υποψηφιος Περιφερειακος Συμβουλος Ροδοπης με τη «Νεα Περιφερειακη Αναγεννηση»: «Θελω να εκλεγω γιατι νομιζω πως μπορω να προσφερω»

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά όμως η διοίκηση του κ. Μέτιου έκανε καλή δουλειά»

Με τον συνδυασμό της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» δοκιμάζει τις δυνάμεις του στον στίβο των περιφερειακών εκλογών ο κ. Χρήστος Ντιάκαλης.  Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ηθική, ψυχική και πνευματικό συγκρότησή του και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει, ο κ. Ντιάκαλης εκμυστηρεύθηκε την αγάπη του για την πολιτική, τονίζοντας πως όλα είναι πολιτική. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στη διάθεση προσφοράς που τον διακατέχει αλλά και τα χαρακτηριστικά εκείνα που πιστεύει πως θα του φανούν χρήσιμα στον πολιτικό στίβο.

Διακρίνοντας δε μια «προεκλογική» κόπωση στους πολίτες τους προέτρεψε να γνωρίσουν τους υποψηφίους και να διαβάσουν τα προγράμματα των συνδυασμών, ώστε συνειδητά να επιλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στην αυτοδιοίκηση.

Ο λόγος στον ίδιο όμως…

ΠτΘ: Είστε ένας άνθρωπος πολύπειρος στον επαγγελματικό σας χώρο. Πώς πήρατε την απόφαση να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στον αυτοδιοικητικό χώρο;

Χρ. Ντ.: Βλέποντας όλα αυτά, που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, νομίζω ότι μάλλον επέλεξα τη σωστή ειδικότητα, γιατί ασχολούμενος με την εντατικολογία και την επείγουσα ιατρική φροντίδα κάτι που χρειάζεται τον τελευταίο καιρό. Πάντα είχα μια σαφή άποψη για τα κοινά και θεωρώ ότι το να ασχολείται κανείς σε οποιοδήποτε επίπεδο με το τι συμβαίνει γύρω του είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη υπόσταση, αλλά πρέπει να γίνεται και με όρους ευγένειας και διάθεσης προσφοράς. Από το τι συζητάμε στην παρέα μας ή το τι συζητάμε στην εργασία μας, όλα είναι πολιτική. Το να έχεις μια θέση ευθύνης στην εργασία σου, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να κάνεις απολογισμό και να δίνεις λογαριασμό. Αυτά είναι θέμα που αυτομάτως σε ασκούνε στο να έχεις ευθύνη και νομίζω σε κάνουν, θέλοντας και μη, πολιτικό όν. Δεν το κρύβω ότι έχω μια βαθιά αγάπη προς την πολιτική. Αυτό ήρθε πιο πολύ με τη συναναστροφή, τα χρόνια εμπειρίας και με τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος λόγος είναι ότι πλέον έχω πολύ καλούς συνεργάτες γύρω μου, που μου έχουν δώσει τη δυνατότητα να μπορώ πλέον να βγω προς τα έξω, γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν φορές που ήμουνα απολύτως απασχολημένος με την εργασία μου, γιατί είναι κάτι που απαιτεί την απόλυτη αφοσίωσή σου. Η μονάδα εντατικολογίας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, έχει πλέον επανδρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, και μπορώ να έχω τη δυνατότητα να βγω προς τα έξω, να γνωρίσω κόσμο και τον στόχο που είχα πάντα να μπορώ να τον πραγματοποιήσω. Δηλαδή να ασχοληθώ περισσότερο ενεργά με τα κοινά.

«Ο κόσμος έχει κόπωση»

ΠτΘ: Η κοινωνία τα τελευταία χρόνια βιώνει μια ρευστή πραγματικότητα με καταστροφές και απανωτές κρίσεις. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;

Χρ. Ντ.: Όταν αποφασίζεις να εκτεθείς και να πεις ποιος είσαι βλέπεις ότι υπάρχει μια κόπωση στον κόσμο. Το βλέπουμε καθημερινά, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι αδήριτη ανάγκη με όλα αυτά που συμβαίνουν και όλα αυτά που θα έρθουν να βγουν μπροστά κάποιοι άνθρωποι που έχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι ευκαιρία να τα δείξουν. Δεν είναι εύκολο. Αυτή η προεκλογική περίοδος έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα έλεγα πως είναι παλαιοκομματικού τύπου. Πολλές φορές ο κόσμος δεν ρωτάει για τους υποψηφίους, τις προτάσεις των συνδυασμών κτλ. Αυτό για εμένα δείχνει μια κόπωση. Νομίζω πως όσοι θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στον τόπο μας πρέπει να βρούμε ένα άλλο τρόπο να εκθέσουμε τις προτάσεις μας και όχι με ξύλινο λόγο. Κατ’ αρχάς προσπαθώντας να τονίσουμε  στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Δηλαδή εγώ κάνω μια δουλειά που εκ προοιμίου με έχει προπονήσει να λαμβάνω αποφάσεις. Θεωρώ ότι η ιατρική είναι κατεξοχήν μια δουλειά management. Καλείσαι μέσα σε λεπτά να πάρεις αποφάσεις οι οποίες μπορεί να έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην υγεία και τη ζωή του ασθενούς. Και αυτές τις αποφάσεις καλείσαι μετά να τις δικαιολογήσεις. Θα πρέπει να δώσεις απολογισμό, στον εαυτό σου, στον ίδιο τον ασθενή, τους συγγενείς του. Άρα η δουλειά μου, με έχει κάνει να είμαι σε μια διαρκή εγρήγορση και μου ανέπτυξε την οξυδέρκεια, την αντίληψη και την προτεραιοποίηση των καταστάσεων. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ανέπτυξα μέσω του επαγγέλματός μου με έκαναν προπονημένο και σε κάποιες καταστάσεις στη ζωή.     

«Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης»

ΠτΘ: Άρα η ιατρική προσομοιάζει με την πολιτική.

Χρ. Ντ.: Καταρχάς να πω ότι ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το ποιο σημαντικό είναι να μπορείς να έχεις μια ομάδα που να μπορεί να σε στηρίξει. Πρέπει η ομάδα να έχει αναπτύξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και διάθεσης στήριξης. Από εκεί και πέρα δεν θεωρώ ότι το επάγγελμά μου είναι κάτι το «ιδιαίτερο». Όλα τα επαγγέλματα είναι χρήσιμα σε μια κοινωνία και όλοι χρειαζόμαστε. Εγώ ακόμα μαθαίνω πράγματα από έναν άνθρωπο που παλεύει με τη γη, παραδείγματος χάριν. Από εκεί και πέρα για μένα η πολιτική είναι το ύστατο, το προεξάρχον χαρακτηριστικό στη ζωή ενός ανθρώπου. Η πολιτική είναι η ύψιστη επιστήμη, αν μπορούσα να τη χαρακτηρίσω έτσι. 

ΠτΘ: Ως πολιτικό όν επομένως και πρωτίστως ως πολίτη, σας ικανοποιεί το επίπεδο της πολιτικής;

Χρ. Ντ.: Όπως σας είπα και προηγουμένως θεωρώ ότι η κόπωση σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο. Καταρχάς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας. Με δεδομένο μάλιστα πως οι εκλογές σε επίπεδο περιφέρειας, δήμων, κοινοτήτων είναι εξόχως σημαντικές γιατί αυτούς τους ανθρώπους που βλέπεις τώρα στην προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να μπορείς να τους βλέπεις και μετά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τους μιλάς σταράτα, και θα πρέπει πρώτα πρώτα να τους ακούσεις, να δεις τα προβλήματά τους. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Η διοίκηση του κ. Μέτιου έκανε καλή δουλειά, όμως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους. Τα προβλήματα είναι πολλά είναι μεγάλα και σε πολλές περιπτώσεις δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Όπως τα προβλήματα που αφορούν τη φύση, την ειρήνη, την ασφάλεια ή την ευημερία, που πλέον δεν υπάρχει. Όλα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν από τοπικό επίπεδο. Για να γίνει όμως αυτό όχι μόνο θα πρέπει να βγουν άνθρωποι που είναι ικανοί, αλλά να προσπαθήσουν και να το δείξουν αυτό.

«Είμαστε ευάλωτοι σαν άνθρωποι»

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τον «χώρο» για να ασκήσει ουσιαστικές πολιτικές;

Χρ. Ντ.: Αυτή η πανδημία που ενέσκηψε στην ανθρωπότητα έπρεπε να μας κάνει να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα, κατά τη γνώμη μου, από αυτά που έχουμε ήδη βγάλει. Σαφώς κανείς δεν ήταν έτοιμος και βλέπετε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Νομίζω πως θα πρέπει να κρατήσουμε ότι πολλές φορές βλέπουμε πως οι καταστάσεις μας υπερνικούν. Και η κατάσταση που βιώσαμε με την πανδημία, πολύ εύκολα μπορεί να ξανασυμβεί. Είμαστε ευάλωτοι σαν άνθρωποι. Γι’ αυτό και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λόγο σε αυτά τα πράγματα, καθώς είναι η πιο κοντινή στην κοινωνία. Καλούμαστε να επιλέξουμε λοιπόν ανθρώπους που σε μια δύσκολη κατάσταση θα βγουν μπροστά και θα εμπνεύσουν τους συνανθρώπους μας.

ΠτΘ:  Το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους ποιο είναι;

Χρ. Ντ.: Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Εγώ δεν κατεβαίνω σε αυτές τις εκλογές για να «δυναμώσω» ένα ψηφοδέλτιο, ή να αποκτήσω εμπειρία. Έχω αρκετές εμπειρίες στη ζωή μου. Το λέω ξεκάθαρα, θέλω να εκλεγώ γιατί νομίζω πως μπορώ να προσφέρω. Έχω πράγματα στο μυαλό μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μέτιο. Είναι ένας άνθρωπος που τον γνωρίζω χρόνια και τον εκτιμώ ιδιαιτέρως. Μου δίνει την ευκαιρία να συνομιλώ μαζί του και αυτό νομίζω είναι ιδιαίτερα σημαντικό: να ξέρεις ότι συνομιλείς με έναν άνθρωπο που σου έχει και του έχεις εμπιστοσύνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.