Αριστερη Αντικαπιταλιστικη Παρεμβαση – Ανταρσια στην ΑΜΘ: Δραματικη η μειωση του μαθητικου δυναμικου στην ΑΜΘ

«Παρά τα περιφερειακά προγράμματα που διαφημίζει η διοίκηση Μέτιου οι νέοι/ές, οι οικογένειες φεύγουν από την περιοχή» τονίζουν οχτώ υποψήφιοι της παράταξης

Η μείωση του μαθητικού δυναμικού καταδεικνύει την σταδιακή ερήμωση της Περιφέρειας ΑΜΘ, υποστηρίζουν οχτώ εκπαιδευτικοί-υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την «Αριστερή Αντικαπισταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην ΑΜΘ», σε γραπτή τους δήλωση.

Όπως θυμίζουν, στην περιφέρεια ΑΜΘ μέσα σε μια δεκαετία (στοιχεία απογραφών 2011-2021) ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 7,57%, ενώ συμπληρώνουν από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το Σεπτέμβριο 2023 το μαθητικό δυναμικό όλων των σχολείων της περιφέρειας μειώθηκε από τις 78.000 στις 69.000, μείωση 11,54%. Πράγμα που σημαίνει πως η περιφέρεια αδειάζει από νέους και νέες, αδειάζει από οικογένειες και παιδιά. «Παρά τις μεγαλοστομίες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων περί “ανάπτυξης” της περιοχής παρά τα περιφερειακά προγράμματα που με κόστος 2,5 εκ ευρώ διαφημίζει η διοίκηση Μέτιου οι νέοι/ές, οι οικογένειες φεύγουν από την περιοχή που αποτελεί μία εκ των πλέον υποβαθμισμένων όλης της ΕΕ» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μάλιστα εξηγούν πως:

  • Φεύγουν γιατί η εργασία τους, εάν έχουν, αδυνατεί να καλύψει το κόστος διαβίωσης. Σημειώνουν δε πως τα στοιχεία για την περιφέρεια ΠΑΜΘ είναι εντυπωσιακά και θλιβερά: Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 29% του πληθυσμού το 2021 και το 26% του πληθυσμού το 2022 μετά τα διάφορα pass. Συγκριτικά ο εθνικός Μ.Ο είναι 19%. Ο κίνδυνος φτώχειας είναι μεγαλύτερος στις κοινωνικές ομάδες όπου τα νοικοκυριά συμπεριλαμβάνουν παιδιά. Όλες οι παραγωγικές ηλικίες (18-64) βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας από τους/τις συνταξιούχους/ες. Με άλλα λόγια οι οικογένειες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας. (Όλα τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ).
  • Φεύγουν γιατί δεν έχουν δημόσια υγεία: Νοσοκομεία και κέντρα υγείας υποστελεχώνονται, οι οικογένειες αγωνιούν μην τύχει κάτι σοβαρό στο παιδί τους γιατί ασθενοφόρα δεν υπάρχουν. Ήδη οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στη διάλυση του ΕΣΥ όπως έδειξε η μεγάλη συγκέντρωση στην Ξάνθη για την υπεράσπιση του τοπικού νοσοκομείου.
  • Φεύγουν γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ξεκληρίζει τις αγροτικές οικογένειες, γιατί η δευτερογενής παραγωγή καταρρέει στις Βιομηχανικές ζώνες που πλέον δεν απορροφούν αγροτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των εξαρτώμενων από αυτά τευτλοπαραγωγών.
  • Φεύγουν γιατί μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ξοδεύουν αυξανόμενο μέρος των εισοδημάτων τους στη μετακίνηση των ίδιων και των προϊόντων τους που θα ακριβύνει κι άλλο μετά την πλήρη εκχώρηση της Εγνατίας οδού σε ιδιώτη, τη διάλυση των σιδηροδρόμων, το ράλι στις τιμές των καυσίμων.
  • Φεύγουν γιατί τα κυβερνητικά και περιφερειακά πανηγύρια για ΠΑΜΘ – ενεργειακό κόμβο έχουν καταλήξει σε χωράφια και βουνά σπαρμένα με αγωγούς, αποθήκες LNG και ανεμογεννήτριες αλλά σπίτια και σχολεία που κρυώνουν και δεν μπορούν να καλύψουν τους λογαριασμούς ενέργειας και θέρμανσης.
  • Φεύγουν γιατί τελικά δεν υπάρχει ούτε η δημόσια παιδεία που έχουν ανάγκη. Τα στοιχεία ελλείψεων είναι συγκλονιστικά. Μόνο ένα: Πάνω από 800 κενά εκπαιδευτικών στην ΠΑΜΘ στην έναρξη της χρονιάς δείχνουν την απώλεια 16.000 διδακτικών ωρών την εβδομάδα – ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της Γ Λυκείου που κάποια δεν διδάσκονται καν!

«Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τις ανάγκες διαβίωσης, στέγασης, μετακίνησης των μαθητών – τριών μας και των οικογενειών τους»

Η ομάδα εκπαιδευτικών που συμμετέχουν με τις υποψηφιότητές τους στην Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις εκλογές για την ΠΑΜΘ θεωρούν πως η εκπαίδευση είναι μέρος της κοινωνίας. «Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τις ανάγκες διαβίωσης, στέγασης, μετακίνησης των μαθητών – τριών μας και των οικογενειών τους» τονίζουν χαρακτηριστικά κλείνοντας και συμπληρώνουν: «πριν το μάθημα πρέπει να μην κρυώνει και να μην πεινάει κανένα παιδί, να μη χάσει το σπίτι της ή να αναγκαστεί να ξενιτευτεί καμιά οικογένεια! Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού, της εργαζόμενης πλειοψηφίας όχι για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Οι υποψήφιοι/ες εκπαιδευτικοί-υποψήφιοι της «Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ» που υπογράφουν τη γραπτή δήλωση είναι:

Έβρος: Γεώργιος Ξοπλίδης, ΠΕ86, Σπυριδωνίδου Κυριακή (Κική) ΠΕ60,

Ροδόπη: Μακρυγιάννης Στέφανος ΠΕ70 Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης

Ξάνθη: Αυγέας Βασίλης αναπληρωτής ΠΕ91 μέλος ΔΣ Συλλόγου ΠΕ Ξάνθης, Δεληγιαννοπούλου Καλλιόπη ΠΕ70, Μέγα Μαρία ΠΕ60, Μηλιαζήμ Τζεμαλή ΠΕ70ΕΑΕ,

Καβάλα: Ποζίδου Ροζαλία αναπληρώτρια ΠΕ 70 μέλος Συντονιστικού Αναπληρωτών-τριών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.