Αψιμαχιες για τις αλλαγες στο Προγραμμα Δρασης της ΠΑΜΘ

Χριστόδουλος Τοψίδης: «Είναι ένα Πρόγραμμα Δράσης που είναι δομημένο και απαντά στα σημεία των καιρών»

Πυρά από την αντιπολίτευση για την κατεύθυνση που επιλέγει η νέα Περιφερειακή Αρχή

Τις προθέσεις της για τις δράσεις που θα κάνει το υπόλοιπο της χρονιάς ξεκαθάρισε η νέα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, μέσα από την τροποποίηση του προγράμματος δράσης που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη 3 Απριλίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Η τροποποίηση περιλάμβανε αρκετές μεταβολές και μετακινήσεις ποσών, προσαρμόζοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχε ψηφιστεί από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις προτεραιότητες που θεωρεί πως πρέπει να προταχθούν η νέα Διοίκηση, μετά τους πρώτους μήνες στο τιμόνι της ΑΜΘ.

Οι προσαρμογές αυτές βέβαια προσέκρουσαν στην κριτική της αντιπολίτευσης, που εξέφρασε προβληματισμούς τόσο για τη γενικότερη πορεία του προγράμματος, όσο και για ειδικότερες προβλέψεις σε αυτό.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι πόροι που προβλέπονται για την τουριστική προβολή της κάθε ΠΕ, θέματα που αφορούν τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως οι εβδομάδες υγείας και ψυχικής υγείας, η συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και ο καθαρισμός ρεμάτων και τα έργα.

Αμφισβητήσεις από την αντιπολίτευση

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε πως πολιτική τους είναι να σχολιάζουν αποφάσεις και όχι προθέσεις. Θύμισε δε ότι ως απερχόμενη διοίκηση είχαν ψηφίσει πρόγραμμα δράσης, τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση χωρίς προβλήματα στη λειτουργία της Περιφέρειας.

Η τροποποίηση που ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη αφορούσε πολλές δράσεις, και ενώ σημαντικός αριθμός αφορούσε δράσεις που γινόταν και από τη δική τους διοίκηση. Όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα, κάποια από τα οποία απαντήθηκαν κατά τη διαδικασία και κάποια όχι, όπως το θέμα του φράγματος της Βροντούς στη Δράμα, η χρηματοδότηση για το οποίο απεντάχθηκε, ενώ μίλησε για κατατμήσεις έργων στην ΠΕ Καβάλας.

Για αυτό τόνισε πως οι αποφάσεις που έχουν παρθεί, παρά την πίστωση χρόνου που έδωσε η παράταξή τους, τους απογοητεύουν, και δεσμεύτηκε πως θα επανέλθει με περισσότερες λεπτομέρειες σε δεύτερο χρόνο. Για αυτό και η παράταξή του καταψήφισε το πρόγραμμα.

Από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ο επικεφαλής κ. Στέργιος Ηλιόπουλος έκανε αρκετές παρατηρήσεις, σχολιάζοντας πως το ποσό που αφορά εκθέσεις και πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις, φτάνει συνολικά σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ, αμφισβητώντας αν πολλές από τις επιμέρους δράσεις βοηθούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ΑΜΘ.

Σχεδόν όλο αυτό το ποσό θα δοθεί με απευθείας αναθέσεις, που θωρεί πως δεν θα δώσουν τις απαραίτητες εκπτώσεις που θα γινόταν με διαγωνισμούς, ιδιαίτερα όταν τα χρήματα αφαιρούνται από συντηρήσεις και έργα υποδομών. Στις τροποποιήσεις επίσης βλέπει μια συνέχεια της πολιτικής της παλιάς διοίκησης. Για άλλους τους παραπάνω λόγους ο κ.  Ηλιόπουλος εξήγησε πως η παράταξή του καταψηφίζει το πρόγραμμα δράσης.

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Διονύσης Κλάδης επισήμανε πως η προτεινόμενη τροποποίηση δεν αλλάζει τον προσανατολισμό της Περιφέρειας, με ανεπαρκείς δράσεις για τα ρέματα, το οδικό δίκτυο και άλλα θέματα κρίσιμα για την ασφάλεια των πολιτών. Ζήτησε δε από τους συμβούλους να είναι πολύ προσεκτικοί, μιας και η περιοχή μας έχει πληγεί πολύ από φυσικές καταστροφές, τονίζοντας πως πρέπει να ρίξουν περισσότερο βάρος στις ανάγκες και την πρόληψη για τα ζητήματα του λαού της.

Πρόγραμμα δράσης προσαρμοσμένο στους καιρούς

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε πως κανένα έργο δεν βγήκε από το πρόγραμμα με εντολή της διοίκησης, αλλά έγινε μια προτεραιοποιήση από τις υπηρεσίες για τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2025 όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας.

Έγιναν κάποιες αλλαγές σε πολιτιστικές τουριστικές και δράσεις που είχαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα και ήθελαν να εντάξουν, όμως το 70-80% παραμένει  το ίδιο.

«Είναι ένα Πρόγραμμα Δράσης που είναι δομημένο και απαντά στα σημεία των καιρών ώστε να ανταπεξέρθει μια περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε, δεσμευόμενος πως στο επόμενο πρόγραμμα δράσης θα προηγηθεί διαβούλευση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ώστε να συμπεριληφθούν και προτάσεις τους.

Τελικά τα πρόγραμμα Δράσης εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ, 14 κατά και ένα παρών.

Έγκριση και για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό

Παράλληλα στη συνεδρίαση εγκρίθηκε και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, τον οποίο υπερψήφισε τόσο η συμπολίτευση όσο και η μείζονα αντιπολίτευση, με την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίζουν κατά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.