Ανασκοπηση των δρασεων του ΕΣΠΑ στην Περιφερεια ΑΜΘ απο τον Χρηστο Μετιο

«Αφήνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη, ένα σημαντικό έργο ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών πόρων η οποία πρέπει να συνεχισθεί»

Στο 105% των διαθέσιμων πόρων έφτασε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, τόνισε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, κάνοντας μια ανασκόπηση των όσων έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Όπως τόνισε, αφήνουν μια σημαντική παρακαταθήκη στο θέμα των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που θα πρέπει να συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα έχει ενεργοποιηθεί και το ΕΣΠΑ 2021-27, για το οποίο έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 400 εκ. ευρώ, ενώ ήδη έχουμε τις πρώτες εντάξεις, με άλλες να ακολουθούν.

Ο κ. Μέτιος παρουσίασε και 3 νέες προσκλήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, οι οποίες έχουν σαν στόχο να μείνουν οι νέοι στην Περιφέρεια.

Απορρόφηση μέσα από προκλήσεις

Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Διοίκησή κατά τη διάρκεια της θητείας της ήταν η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και η έγκριση και ενεργοποίηση του (νέου) ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, σημείωσε ο κ. Μέτιος, εργαλεία με σημαντικούς οικονομικούς πόρους σε μια κρίσιμη περίοδο, παρατεταμένων και διαδοχικών έντονων κρίσεων, από την οικονομική κρίση του 2015 (με τις κλειστές τράπεζες), τη μεταναστευτική, την υγειονομική και την ενεργειακή.

Μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, χρηματοδοτήθηκαν περισσότερα από 1.900 έργα (Δημόσια Έργα, Προμήθειες, Υπηρεσίες αλλά και δράσεις επιχειρηματικότητας), ενώ περίπου 22 χιλιάδες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης COVID.

Ανάμεσα στις δράσεις που ανέφερε ο Περιφερειάρχης είναι η χρηματοδότηση Κοινωνικών Δομών, της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, ειδικά τουριστικών, και της ενίσχυσης υφιστάμενων, αλλά και την συνεργασία τους με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα στον τομέα της καινοτομίας.

Παράλληλα σημαντική ήταν η ενίσχυση των δομών υγείας και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ενώ παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης έγιναν τόσο σε κατοικίες όσο και δημόσιες δομές.

Επίσης έγιναν έργα στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, στην ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας, ενώ δούλεψαν για την προστασία και ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιφέρειάς.

Τέλος χρηματοδοτήθηκαν έργα για την οδική ασφάλεια αλλά και τη βελτίωση των πόλεων της ΑΜΘ.

Όλα τα έργα είχαν προϋπολογισμό 840 εκ. ευρώ, ποσοστό 183%, σχεδόν διπλάσιο από το σύνολο του τρέχοντος ΕΣΠΑ που ανέρχεται σε 457 εκ. ευρώ, με συμβάσεις 703 εκ. ευρώ και πληρωμές 473 εκ. ευρώ, με την Περιφέρεια να βρίσκεται μέσα στις 3 – 4 πρώτες θέσεις στην απορρόφηση των πόρων της περιόδου 14-20.

Το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για την περίοδο 14-20 έχει ολοκληρωθεί με ασφάλεια απορροφώντας πλήρως τους διαθέσιμους πόρους αλλά και αποδίδοντας στους πολίτες της περιφέρειάς μας χρήσιμα έργα» σημείωσε ο κ. Μέτιος, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στη νέα Διοίκηση.

Προσκλήσεις ήδη για το 60% του νέου ΕΣΠΑ

Όσο για το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, ύψους 639 εκ. ευρώ αυξημένο κατά 182 εκ. σε σχέση με το προηγούμενο, έχουν ενεργοποιηθεί προσκλήσεις, σε ποσοστό που πλησιάζει το 60% (περίπου 400 εκ. ευρώ), έχουν ενταχθεί 71 έργα προϋπολογισμού 115 εκ. ευρώ ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η πλήρης τακτοποίηση όλων των μεταφερόμενων έργων που θα φέρουν πρόσθετες συμβάσεις 240 εκ. ευρώ, με πληρωμές 18 εκ. ευρώ και θα προκύψουν πρόσθετες πληρωμές 13 εκ. ευρώ (ποσοστό απορρόφησης 5%).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού με αρχικό προϋπολογισμό 74 εκ. ευρώ (34 εκ. ως συνεχιζόμενα και 40 εκ. νέες παρεμβάσεις), πρόβλεψαν νέα ΟΧΕ Οροσειράς Ροδόπης, και έχουν ετοιμάσει τις ΣΒΑΑ με τους Δήμους Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας) προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ.

Τρεις δράσεις για την απασχόληση

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε και στις 3 νέες δράσεις που σχεδίασαν, που έχουν εγκριθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων,  και μπορούν να δημοσιευτούν άμεσα με την υποβολή προτάσεων να μπορεί ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2024.

Οι δύο δράσεις αφορούν την ανάγκη για συγκράτηση των νέων στην περιοχή μας, αλλά και να δώσουν την ευκαιρία σε άλλους να επιστρέψουν.

Η πρώτη αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων ώστε να προσλάβουν νέους – ανέργους – υψηλών προσόντων καλύπτοντας το μισθολογικό κόστος για 24 μήνες.

Έχει συνολικό προϋπολογισμό έως 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς να προσλάβουν ανέργους (1 έως 3) ανάλογα με το υφιστάμενο προσωπικό που έχουν για 24 μήνες με την οποία αναμένεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 300 άτομα και 250 επιχειρήσεις.

Η δεύτερη αφορά την ενίσχυση ανέργων για την ίδρυση επιχείρησης σε τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, με συνολικό προϋπολογισμό έως 6 εκ. ευρώ που χρηματοδοτεί επιχειρηματικά σχέδια από 10.000  έως 50.000 ευρώ με ποσοστό από 80% έως 100% για την περίπτωση που το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη ενός ατόμου (ανέργου), και αναμένεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 200 επενδυτικά σχέδια.

Η τρίτη δράση αφορά την ενίσχυση των βιομηχανιών της περιφέρειάς μας για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις για να αντικαταστήσουν ενεργοβόρο εξοπλισμό της παραγωγικής τους διαδικασίας με στόχο να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 20% από την ενέργεια που καταναλώνουν, με χρηματοδότηση μέχρι και 100%.

Η δράση σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς -πέρα από τη μεταποίηση (π.χ. σε επιχειρήσεις του τουρισμού).

Κλείνοντας δήλωσε ότι «αφήνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη, ένα σημαντικό έργο ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών πόρων η οποία πρέπει να συνεχισθεί», ενώ ευχαρίστησε όλους τους δικαιούχους, αλλά και τις εθνικές αρχές και την Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.