Αμεσα προχωρα το Περιφερειακο Παρατηρητηριο Κοινωνικης Ενταξης στην ΠΑΜΘ

Αντιπαράθεση για την καθυστέρηση σύστασής του μεταξύ παλιάς και νέας διοίκησης

Άμεσα θα προχωρήσει η δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη.

Το θέμα του Παρατηρητηρίου απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, μετά από επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» κ. Δαμιανού Καγκελίδη, την οποία, λόγω απουσίας του, ανέγνωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης κ. Χαρίλαος Σεϊτανίδης.

Όπως τονίζεται στην επερώτηση, παρατηρητήρια συστάθηκαν και λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όμως στην ΑΜΘ υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Όμως το παρατηρητήριο αποτελεί εργαλείο χάραξης κοινωνικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια και θα ενισχύσει τις παροχές και την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για αυτό και ρωτήθηκε η διοίκηση, μιας και η Περιφέρεια βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον κίνδυνο φτώχειας, αν θα συνεχίσει την απαξίωση της δομής αυτής ή θα ικανοποιήσει την πρόταση της παράταξης για την υλοποίησή της.

Σε μια προσωπική παρατήρηση, ο κ. Σεϊτανίδης τόνισε πως το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής ήδη συνδράμει στη λειτουργία του αντίστοιχου Περιφερειακού Κέντρου της Κρήτης, και ζήτησε να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό.

Σε τρεις μήνες το Παρατηρητήριο

Απαντώντας ο κ. Παναγιωτίδης συμφώνησε ότι είναι πολύ σημαντικό το Παρατηρητήριο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και τόνισε πως από το 2017 η διεύθυνση κοινωνικής μέριμνας ζήτησε πολλές φορές από την αρμόδια διεύθυνση να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Οργανισμού της ΠΑΜΘ για την δημιουργία του Παρατηρητηρίου, όμως αυτό δεν προχώρησε.

Στα μέσα του 2022 άρχισε η διαβούλευση για τη δημιουργία του στην Κομοτηνή, και συμπεριλήφθηκε στην συνολική αναμόρφωση του Οργανισμού της Περιφέρειας, που πέρασε και στη συνέχεια τροποποιήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όμως οι διαδικασίες για τον Οργανισμό έχουν παγώσει, τόνισε, και μαζί με αυτόν και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου, για αυτό και η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μερική τροποποίηση του Οργανισμού, ειδικά για την προσθήκη νέου Τμήματος για την λειτουργία του Παρατηρητηρίου, και έχουν ήδη συνεννοηθεί με την Διαχειριστική αρχή για την χρηματοδότησή του μέσω του κοινωνικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, για την πρόσληψη επιστημόνων και υπαλλήλων για να το στελεχώσουν.

Παράλληλα θα προχωρήσει και η διαμόρφωση χώρου σε κτίριο της Περιφέρειας ώστε αυτό να στεγαστεί, με τον κ. Παναγιωτίδη να θέτει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διεργασιών στους τρεις μήνες.

Αντιπαράθεση για το θέμα της μη δημιουργίας του Παρατηρητηρίου

Ολοκλήρωσε δε με ένα πάρθιο βέλος, τονίζοντας πως ό,τι δεν κατάφερε να κάνει σε επτά χρόνια η προηγούμενη διοίκηση, με μια απλή τροποποίηση του Οργανισμού θα το κάνει η παρούσα μέσα σε τρεις μήνες, για να αποκτήσει η Περιφέρεια τη βάση για μια σωστή κοινωνική πολιτική. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως η προηγούμενη διοίκηση δεν ασχολήθηκε με τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας, ζητώντας από όλους τη στήριξη του Παρατηρητηρίου.

Η τελευταία αυτή παρατήρηση προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης και πρώην Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, που υπερασπίστηκε το έργο της διοίκησής του, θεωρώντας πως οι περισσότερες περιφέρειες σύστησαν το Παρατηρητήριο το τελευταίο διάστημα. Τόνισε δε πως η δημιουργία του προσέκρουσε στα ζητήματα με τον συνολικό οργανισμό και τους περιορισμούς των συνεχόμενων εκλογικών περιόδων.

Ο κ. Παναγιωτίδης απάντησε πως υπάρχουν πολλά Παρατηρητήρια που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα τροποποίηση του οργανισμού, «απλώς δεν είχατε ανθρώπους που έδωσαν σημασία» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.