«Αγωνιζομαστε παντα για σχολεια των ολων, των ισων, των διαφορετικων»

Κοινό μήνυμα οχτώ εκπαιδευτικών-υποψήφιων με την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση - Ανταρσία στην ΑΜΘ

Κοινό μήνυμα υπογράφουν οχτώ εκπαιδευτικοί που κατέρχονται ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ.

«Χρόνια τώρα οι εκπαιδευτικοί του ανεξάρτητου ταξικού ρεύματος παλεύουμε μέσα και έξω από τους Συλλόγους μας για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το ίδιο θα κάνουμε ξανά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άλλωστε το τοπικό κράτος παίζει το ρόλο του στην απαξίωση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και εμείς θα είμαστε εκεί» επισημαίνουν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ ώστε «να είμαστε η φωνή κάθε εκπαιδευτικού, γονιού και παιδιού στο περιφερειακό συμβούλιο».

Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμά τους:

«Το κράτος κεντρικό αλλά και τοπικό μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση ΝΔ με την «αυτονομία» και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς. Με την σχεδιαζόμενη κατάργηση των σχολικών επιτροπών και της αυτοτελούς χρηματοδότησης των σχολείων (εμπεριέχεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών) οδηγεί σε σχολεία ανταγωνιστικά μεταξύ τους που θα λειτουργούν ως μικρές επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα όλη η ευθύνη και αυξανόμενο μέρος του κόστους λειτουργίας μεταφέρεται σε γονείς, στην τοπική κοινωνία και σε εκπαιδευτικούς. Την ίδια ώρα ταβάνια πέφτουν, καυστήρες ανατινάσσονται, σχολικές αίθουσες πλημμυρίζουν ή υποθερμαίνονται το χειμώνα. Οι μαθητικός πληθυσμός μειώνεται, σχολεία κλείνουν και ακολουθεί η ερήμωση των οικισμών.

Με εντατικοποίηση και πολλαπλές εξετάσεις από το Δημοτικό (PISA) ως το Λύκειο (Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, πανελλήνιες) μαθητές/τριες ενοχοποιούνται ως «αποτυχημένοι/ες» ώστε να εγκαταλείψουν το όνειρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να στραφούν, είτε σε δομές κατάρτισης αναλώσιμου χαμηλά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού, είτε σε ιδιωτικά ΙΕΚ και κολλέγια.

Σχολές κλείνουν, υποστελεχώνονται, μένουν χωρίς επαρκή αριθμό φοιτητών/τριών, περιορίζονται συνεχώς κοινωνικές παροχές (δωρεάν διανομή βιβλίων, σίτιση, στέγαση) και ταυτόχρονα εισάγονται φραγμοί σε φοιτητές/ τριες (διαγραφές, ποινές). Τα πτυχία υποβαθμίζονται (προσοντολόγιο, ΑΣΕΠ), καταργούνται επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτά, επιβάλλονται δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς για κάθε παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος, τη στιγμή που τους/τις εξευτελίζει με καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με υπονόμευση του εκπαιδευτικού τους ρόλου μέσω της αξιολόγησης και της μετατροπής τους σε άβουλους, πειθήνιους υπαλλήλους. Όλα τα παραπάνω υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, με καθοδήγηση από την Ε.Ε., τον ΟΟΣΑ και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ομάδα εκπαιδευτικών που συμμετέχουμε με τις υποψηφιότητές μας στην Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις εκλογές για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αντιπαλεύουμε σταθερά μέσα στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, στα σχολεία μας και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το σύνολο των παραπάνω πολιτικών. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε και στο επίπεδο της περιφέρειας: Να αποκαλύπτουμε κάθε εφαρμογή πολιτικών του τοπικού κράτους που απαξιώνει και υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, να είμαστε η φωνή κάθε εκπαιδευτικού, γονιού και παιδιού στο περιφερειακό συμβούλιο. Αγωνιζόμαστε πάντα για σχολεία των όλων, των ίσων, των διαφορετικών που θα καλύπτουν το σύνολο των μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και διεκδικούμε την μονιμοποίηση διορισμό όλων των αναπληρωτών – τριών. Αγωνιζόμαστε για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία».

Οι υποψήφιοι/ες εκπαιδευτικοί της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης – Ανταρσία στην ΑΜΘ για το περιφερειακό συμβούλιο είναι:

Έβρος: Γεώργιος Ξοπλίδης, ΠΕ86, Σπυριδωνίδου Κυριακή (Κική) ΠΕ60,

Ροδόπη: Μακρυγιάννης Στέφανος ΠΕ70 Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης

Ξάνθη: Αυγέας Βασίλης αναπληρωτής ΠΕ91 μέλος ΔΣ Συλλόγου ΠΕ Ξάνθης, Δεληγιαννοπούλου Καλλιόπη ΠΕ70, Μέγα Μαρία ΠΕ60, Μηλιαζήμ Τζεμαλή ΠΕ70ΕΑΕ,

Καβάλα: Ποζίδου Ροζαλία αναπληρώτρια ΠΕ 70 μέλος Συντονιστικού Αναπληρωτών-τριών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.