Αυξηση της δημοσιας χρηματοδοτησης στην ΑΜΘ για προγραμμα της ΚΑΠ διεκδικει ο Χριστοδουλος Τοψιδης
Την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης των αιτήσεων της Παρέμβασης Π3-73 -2.3: «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027» ζητά με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.
Όπως εξηγεί ο κ. Τοψίδης στην επιστολή του στο κείμενο της διαβούλευσης για το Πρόγραμμα χρηματοδότησης το ποσοστό χρηματοδότησης των αιτήσεων στήριξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέρχεται στο 50%. Στο ίδιο πρόγραμμα ωστόσο δίνεται το υψηλότερο ποσοστό στήριξης των αιτήσεων χρηματοδότησης, στην Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και μικρών νησιών Αιγαίου, ενώ δημοσιεύματα ήδη προλογίζουν την είσοδο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην κλίμακα αυτή, λόγων των καταστροφικών πλημμυρών που υπέστη το προηγούμενο έτος.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ζητάει το ποσοστό στήριξης της δημόσιας χρηματοδότησης για τα αιτήματα που θα υποβληθούν από την ΠΑΜΘ να αυξηθεί από 50% σε 65% όπως έχει προβλεφθεί για τις Περιφέρειες Κρήτης, Ιόνιων Νήσων και Νησιών του Αιγαίου αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τεκμηριώνει το δίκαιο του αιτήματος με την παράθεση μιας σειράς επιχειρημάτων που άπτονται των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ειδικότερα τα ζητήματα που δημιουργούν συνθήκες αύξηση της χρηματοδότησης είναι:
- Λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της, όπως είναι η μεγάλη απόσταση από τις κεντρικές εγχώριες αγορές, η απουσία εναλλακτικών οδών μεταφοράς προϊόντων (πχ σιδηρόδρομος σε όλη την έκταση της Περιφέρειας) κτλ.
- Λόγω του ότι μεγάλα τμήματα των ΠΕ Έβρου και Ροδόπης έχουν κηρυχθεί πυρόπληκτα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2023. Οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής αναστέλλουν ακόμα και σήμερα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορέσει ο Πρωτογενής Κλάδος της Περιφέρειας μας να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, πόσο μάλλον να επιδιώξει να αναπτυχθεί, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία σαν το παρόν.
- Λόγω των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς συνέχεια των προκλήσεων του 2023, το καλοκαίρι του 2024 υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές με την εμφάνιση των νοσημάτων της Πανώλης και της Ευλογιάς. Η Πανώλη είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια άνω των 1.000 αιγοπροβάτων, ενώ εξαιτίας της Ευλογιάς των μηρυκαστικών, άνω των 7.000 αιγοπροβάτων θανατώθηκαν.
Τέλος ο περιφερειάρχης θίγει και το δημογραφικό πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλη την ΑΜΘ αλλά με μεγαλύτερη ένταση σε Έβρο και Ροδόπη επισημαίνοντας πως «ο πληθυσμός τους μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ όπως είναι φυσικό το αγροτικό παραγωγικό του δυναμικό συμπαρασύρεται με τη ροή αυτή. Το παρόν χρηματοδοτικό εργαλείο οφείλει και προσδοκούμε να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο υλοποίησης επενδύσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που θα αποτελέσει την λύση σε ένα πολυσχιδές πρόβλημα που δεν είναι μόνο τοπικό αλλά έχει και εθνικό χαρακτήρα».
«Είναι επιτακτικό για την Περιφέρεια μας, να αποκτήσει την ευκαιρία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς κλάδου, διότι αυτός είναι ο μοχλός της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας» τονίζει κλείνοντας ο Περιφερειάρχης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.