Αδεσποτιαδας συνεχεια

Για ακόμα μια φορά το θέμα των αδέσποτων διαίρεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα

Η ακινησία του ΥΠΑΑΤ καθυστερεί την επέκταση του Κυνοκομείου

Το θέμα των αδέσποτων, και η αντιμετώπισή του, απασχόλησε για ακόμα μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, παρόλο που για ακόμα μια φορά η όποια συζήτηση προσέκρουσε αφενός στη νομοθεσία, και τους περιορισμούς που φέρνει στην όποια αντιμετώπιση από το Δήμο, η έλλειψη κυνοκομείων στους όμορους δήμους, αλλά και στην αντικειμενική έλλειψη αλλαγής στη νοοτροπία μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας.

Αυτό δεν εμπόδισε τους δημοτικούς συμβούλους να επαναλάβουν πολλές από τις θέσεις που έχουν αναφερθεί πολλές φορές στον τύπο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς κάποιο τελικό συμπέρασμα, πέρα από δέσμευση της διοίκησης πως θα πραγματοποιηθεί ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, πιθανότατα με συμμετοχή και φιλοζωικών οργανώσεων.

Εκατοντάδες αδέσποτα περνούν κάθε χρόνο από το κυνοκομείο

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Νίκου Παπακωνσταντίνου, ενώ ακολουθούσαν και στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούσαν την λειτουργία του Κυνοκομείου για το 2023. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δε σημείωσε πως το πρόβλημα σταδιακά επιδεινώνεται, και σημείωσε πως χρειάζονται δραστικές ενέργειες ώστε η Κομοτηνή να μην γίνει «Αδεσποτηνή».

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης επανέλαβε, όπως έχει κάνει και άλλη φορά, πως ο Δήμος τηρεί απαρέγκλιτα τη νομοθεσία, με τη λειτουργία του Κυνοκομείου, εμβολιασμούς και στειρώσεις, σε αντίθεση με τους όμορους δήμους.

Απέρριψε δε τις απόψεις ότι ο Δήμος Κομοτηνής έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες περιοχές, υπενθυμίζοντας τους Δήμους όπου υπήρξαν ζητήματα με τα αδέσποτα που απασχόλησαν και την πανελλήνια ειδησεογραφία.

Ο Δήμος θα ξοδέψει περίπου 320 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για την φροντίδα των αδέσποτων, τόνισε, για τις τροφές τον κτηνίατρο, την περισυλλογή κτλ. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας για το 2022, μέχρι τον Αύγουστο εισήχθησαν 846 αδέσποτα, έχουν γίνει 250 στειρώσεις, έχουν τσιπάρει 310 αδέσποτα, έχουν εμβολιάσει 485, έχουν δώσει 280 σκυλιά με υιοθεσία.

«Κάποιοι θεωρούν πως ο Δήμος Κομοτηνής είναι άσυλο για τα αδέσποτα, κάνουμε απολύτως αυτό που πρέπει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εκτός νομοθεσίας» τόνισε, και επισήμανε πως συνεργάζονται και με τις φιλοζωικές οργανώσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Παραδέχτηκε πάντως πως υπάρχουν ακόμα θέματα που μπορούν να βελτιωθούν στο Δήμο, όπως οι έλεγχοι για το τσιπάρισμα των σκυλιών, για το οποίο, λόγω έλλειψης Δημοτικής Αστυνομίας, πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα αποτελούμενη από εργαζόμενους του Δήμου, την Αστυνομία και την Κτηνιατρική υπηρεσία, όμως παρά τις πιέσεις τους δεν το έχουν καταφέρει ακόμη.

Σκεπτικισμός από την αντιπολίτευση

Τον σκεπτικισμό του για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων του Δήμου Κομοτηνής εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος τόνισε πως ενώ ο Δήμος Κομοτηνής ξοδεύει αυτά τα ποσά, είναι στη χειρότερη κατάσταση από όλους, που σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα με την ορθότητα της διάθεσής τους.

Εγκάλεσε δε τον κ. Γκαράνη γιατί παρά την υπόσχεσή του, δεν κάλεσε τους επικεφαλής για να καταθέσουν ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος σημείωσε πως δεν έγινε τίποτα από την πλευρά όλων των Δήμων ώστε να γίνει ευνοϊκότερη η νομοθεσία, σχολίασε την καθυστέρηση στην επέκταση του κυνοκομείου ενώ  επιτέθηκε και στους φιλόζωους «που βάζουν την ζωή των ζώων πάνω από τους ανθρώπους».

Η δε κ. Ελένη Λαφτσή από την παράταξη της Πολη-τικής Ανατροπής σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή και στην νοοτροπία του κόσμου, όσο αφορά τα κατοικίδια και τα αδέσποτα, αλλά και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαφορετικά οι δαπάνες που γίνονται μοιάζουν με δοχείο χωρίς πάτο.

Ποια η σχέση του Δήμου με τις φιλοζωϊκές;

Καλύτερη συνεργασία μεταξύ Δήμου και φιλοζωικών ζήτησε από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στρατιάδης, ζητώντας και συνεχή έλεγχο και απολογισμό από το κυνοκομείο, ώστε να πειστεί και το κοινό ότι γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια.

Απαντώντας ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως η σχέση του Δήμου με τους φιλόζωους είναι καλή, και «ένας είναι που δεν έχει καλές σχέσεις με το Δήμο, που γράφει ό,τι νομίζει και τα γράφει και ψέματα» σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο θέμα που προέκυψε με τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής.

Γ. Μουρτίδης: Μόνη λύση ο νόμος Τσιρώνη

Στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, ως αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κατά διάφορες περιόδους τα τελευταία χρόνια, που περιλαμβάνει και συχνές παρουσίες στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι για επιθέσει σκυλιών ή για έκθεση σε κίνδυνο, είναι ο κ. Γιάννης Μουρτίδης και ο κ. Ισμαήλ Λεβέντ, που αναφέρθηκαν ειδικά στα ζητήματα που υπάρχουν, αλλά και την συνεχή τους παρουσία στις δικαστικές αίθουσες.

Ειδικά ο κ. Μουρτίδης σημείωσε πως το πρόβλημα από το 2010 μέχρι σήμερα έχει χειροτερέψει, σημειώνοντας πως είχαμε αύξηση των αδέσποτων κατά διαστήματα ακόμα και από τη Ρουμανία, όταν φιλόζωοι προσπάθησαν να τα σώσουν από την εντολή για θανάτωση στη χώρα της Βαλκανικής.

Μόνος τρόπος για να λυθεί το θέμα, κατά την άποψή του, είναι νομοθετικά, σημειώνοντας πως το πρόβλημα έχει συζητηθεί και σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια, και σε ημερίδες, όμως τελικά όλα προσκρούουν στη νομοθεσία. «Ο μοναδικός που έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα ήταν ο Τσιρώνης» σημείωσε, αναφερόμενος στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη που είχε προσπαθήσει να αλλάξει τη νομοθεσία το 2018, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έχουμε φτάσει σε σημείο, τόνισε, να κατηγορούνται είτε κάνουν περισυλλογές είτε δεν κάνουν, και όποια κίνηση γίνεται να θεωρείται λάθος, από διαφορετική μερίδα του κοινού.

Το ΥΠΑΑΤ καθυστερεί την επέκταση του κυνοκομείου

Τέλος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρασταύρου απέδωσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την καθυστέρηση της επέκτασης του κυνοκομείου Κομοτηνής, μιας και έχει προκύψει πως ένα κομμάτι της έκτασης ανήκει σε αυτό.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους για να επισπεύσουν την παραχώρηση της, και τις υποσχέσεις, αυτή δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.