Α.Τσωνης: «Επανεκκινει η επισκεψιμοτητα σε Αλεξανδρουπολη και Σαμοθρακη»

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού για το «αποτύπωμα» της καταστροφής στον τουρισμό καθώς και την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Για την παύση της κινητικότητας και τις ακυρώσεις που είχε ως αποτέλεσμα το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στον γειτονικό Έβρο μίλησε το πρωί της Πέμπτης, 7 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ.Αθανάσιος Τσώνης.

Σε μια προσπάθεια απολογισμού της τουριστικής κίνησης του φετινού Καλοκαιριού ο κ.Τσώνης εξήγησε πως ο «αστάθμητος παράγοντας» των πυρκαγιών επηρέασε όπως ήταν λογικό την κίνηση, η οποία έως τον Αύγουστο έδινε περισσότερο από ενθαρρυντικά μηνύματα, καθώς όπως τόνισε αναμενόταν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συνολικά να «σπάσει» το ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως «έχουμε μάθει στα δύσκολα και έτσι και αυτήν την φορά σηκώνουμε τα μανίκια και ήδη εργαζόμαστε για την επόμενη ημέρα» για να μοιραστεί με τους ακροατές το αισιόδοξο γεγονός της επανεκκίνησης της κινητικότητας και των κρατήσεων στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, κυρίως σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.

Το βασικό στοίχημα της περιφερειακής αρχής όπως γνωστοποίησε ο ίδιος είναι να δοθεί έμφαση στον κεντρικό Έβρο, οι περιοχές της Δαδιάς και του Σουφλίου που έχουν υποστεί και την μεγαλύτερη ζημιά, όπου αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, με τον ίδιο ωστόσο να κάνει λόγο για μία σειρά μέτρων που αναμένεται να αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ κρατούν τη θετική διάθεση που διαφάνηκε από την συνάντηση του Περιφερειάρχη κ.Χρήστου Μέτιου με την Οικονομική Επιτροπή της Ε.Ε. και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ.Μαργαρίτη Σχοινά για τη στήριξη των πληγέντων και τις προσπάθειες αποκατάστασης που θα απαιτηθούν.

Αισιοδοξία για την γρήγορη αποκατάσταση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δήλωσε αισιόδοξος και για την αμεσότερη δυνατή αποκατάσταση η οποία θα ξεκινήσει και θα κινηθεί στις κατευθύνσεις και τις οδηγίες που θα δώσει η ομάδα επιστημόνων που αναμένεται στη περιοχή, για να γνωστοποιήσει επίσης πως ειδικά σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Δαδιάς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η φωτιά σε πολλά σημεία ήταν έρπουσα και άρα δεν είναι λίγα τα σημεία που παρέμειναν «ανέγγιχτα» και μπορούν να αποκατασταθούν ταχύτερα.

«Βλέπουμε πως τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στον Έβρο, γεγονός που με στεναχωρεί γιατί αυτό γίνεται μόνο όταν υπάρχει πόνος και καταστροφή, ενώ θα έπρεπε να γίνει όταν πραγματικά ήταν ένα μοναδικό σημείο φυσικού κάλλους και ομορφιάς» ανέφερε για να τονίσει πως ήδη η διαδικασία αποκατάστασης σε κάποια σημεία έχουν ξεκινήσει καθώς και πως τα κονδύλια που θα δαπανηθούν είναι αρκετά μεγάλα. Ειδικότερα όπως είπε υπάρχει και το ενθαρρυντικό σημείο της επιστροφής κάποιων ζώων άγριας πανίδας,  στην καρδιά της Δαδιάς όπως και αρπακτικά.

Εξισορροπήθηκαν από άλλα σημεία διέλευσης οι «απώλειες» της Νυμφαίας

Ερωτηθείς τώρα με τα αποθαρρυντικά στοιχεία διελεύσεων από το Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας, που δείχνουν ότι «παγιώνεται» σε νούμερα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις διελεύσεις προ κορωνοϊού ο ίδιος επεσήμανε ότι οι πιέσεις για την συνολική αναβάθμιση του σταθμού προς την κεντρική κυβέρνηση συνεχίζονται, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα της επισκεψιμότητας στην Περιφέρεια εξισορροπήθηκε με τις αυξήσεις σε άλλα σημεία διόδου, αλλά και στα αεροδρόμια, με πρώτο και κύριο αυτό της Καβάλας, όπου παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό πτήσεων την φετινή χρονιά από όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ο ίδιος έκανε λόγο για «συνολικά ανεβασμένα νούμερα» σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα, για να διαβεβαιώσει πως οι πιέσεις τόσο για τον Σταθμό της Νυμφαίας όσο και για το σύνολο των τελωνειακών σταθμών που χρήζουν αναβάθμισης συνεχίζονται. Αντίστοιχα και για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου απαιτείται καινούργιος πύργος ελέγχου καθώς και η περαιτέρω «επάνδρωσή» του με προσωπικό.

Ως προς την συνέχεια αλλά και την αναπροσαρμογή του προγράμματος τουριστικής προβολής της ΠΑΜ-Θ λόγω των πυρκαγιών, αν και εφόσον η παράταξη συνεχίσει στην διοίκηση της Περιφέρειας ο ίδιος υπενθύμισε πως «είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοζόμαστε ανάλογα στις συνθήκες όπως έγινε και στην περίοδο του κορωνοϊού. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα, έχει γίνει ο προγραμματισμός και εφόσον συνεχίσουμε στην διοίκηση θα τον γνωστοποιήσουμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσει η εκτέλεσή του».

«Θα τιμήσουμε την παρακαταθήκη του Βασίλη Λούρμπα»

Σε ό,τι αφορά και τα νέα καθήκοντά του, ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, μετά και την απώλεια του συναδέλφου και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Βασίλη Λούρμπα,  ο ίδιος δήλωσε συγκλονισμένος από την απώλεια ενός εξαιρετικού συναδέλφου. Ως προς το τι θα ακολουθήσει ο ίδιος εξήγησε πως παρά το σύντομο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές, θα ξεκινήσει μια σειρά δράσεων σε όλη την ΠΑΜ-Θ πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την παροχή των δεδομένων ρύπανσης και τοξικότητας του αέρα τόσο της Π.Ε. Έβρου όσο και της Π.Ε. Ροδόπης λόγω των πυρκαγιών και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν.

«Μόλις χθες παρέλαβα το χαρτοφυλάκιο, ο φόρτος εργασίας είναι πολύς, η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και να τιμήσουμε την  παρακαταθήκη που μας άφησε ο Βασίλης Λούρμπας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.