Α. Τσιπρας: «Διαχειριστης της συμφορας ο κ. Μητσοτακης»

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τηλεοπτική του συνέντευξη

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανοίγοντας τα χαρτιά του για τις μετεκλογικές συνεργασίες, την μετεξέλιξη του κόμματός του, τα στοιχεία μιας μελλοντικής του διακυβέρνησης, αλλά και τα λάθη της περιόδου 2015-2019, τα οποία κόστισαν την εκλογική ήττα του κόμματός του.

Αρχής γενομένης από το ζήτημα της ακρίβειας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ χαρακτηρίζοντάς την ως «άκαιρη και άστοχη», ενώ καταλόγισε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έλλειμμα διορατικότητας αναφορικά με έκταση της ενεργειακής κρίσης.

«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο στην χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας Μητσοτάκη και κυβέρνησης να αντιληφθεί έγκαιρα το μέγεθος του φαινομένου» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». Παράλληλα, εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειμμα θεσμικών παρεμβάσεων στον τομέα αυτό και υπεραμύνθηκε της ανάγκης δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας πως «η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ στην λειτουργία της», σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία. Επιπλέον, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια, πρόσθεσε.

«Πιεστήκαμε από την τρόικα»

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του στο μέτωπο της ακρίβειας, δηλαδή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδίδοντας την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ιδεοληπτική εμμονή και «διαχειριστική ανικανότητα» στο πεδίο της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία “αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει”. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απέδωσε την καθήλωση του κατώτατου μισθού στην πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση ένα κομμάτι επιχειρηματιών που αποβλέπει, όπως είπε, στην αισχροκέρδεια. Ερωτηθείς για την πολιτική της κυβέρνησής του απέναντι στον κατώτερο μισθό, εμείς «πιεστήκαμε από την τρόικα, όχι από τους επιχειρηματίες» εξήγησε και υπενθύμισε ότι επί ημερών του «αυξήθηκε 11% ο κατώτατος μισθός και 24% ο υποκατώτατος».

Το πολιτικό τίμημα

Απαντώντας αναφορικά με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε ότι τότε «υπήρξε ένας εθνικός στόχος», δηλαδή η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η ρύθμιση του χρέους, ενώ καλωσόρισε ως «καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η φορολογική πολιτική της διακυβέρνησής του υπήρξε το «πολιτικό τίμημα» για το τέλος των μνημονίων. «Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε, αλλά από την άλλη εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος, στηρίζαμε τους αδύναμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση απολύτως έχει αποτύχει στην πανδημία»

Κληθείς να σχολιάσει τη «μεταστροφή» της στάσης του αναφορικά με το αίτημα που κατέθεσε για τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως σημείο καμπής για τις αποφάσεις του την μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα αναφορικά με τα ποσοστά θνησιμότητας ασθενών εκτός ΜΕΘ και την ανάγκη στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «απολύτως έχει αποτύχει στην πανδημία», λέγοντας πως «είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης», τη στιγμή που «εμείς θέλουμε να μπει φρένο σε αυτή τη συμφορά», όπως δήλωσε.

Χείρα φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ

Ως προς το μετεκλογικό τοπίο, το οποίο φαίνεται να περνά μέσα από πολιτικές συνεργασίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έτεινε χείρα φιλίας προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «το μέτωπό μας είναι ο Μητσοτάκης, το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είμαι ανοιχτός σε συνεργασία».

Καταθέτοντας, ακόμη, το όραμά του, δηλαδή να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «πρωτοπορία σε όλη την Ευρώπη», ο κ. Τσίπρας απάντησε -αναφορικά με τις εσωκομματικές αιτιάσεις για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αρχηγικό κόμμα- πως προεδρικό κόμμα σημαίνει ενός ανδρός αρχή, ενώ «εγώ αντιθέτως προτείνω η συλλογική ηγεσία του κόμματος να εκλέγεται από τα μέλη» και περιέγραψε πως δεν είναι δημοκρατία να ψηφίζει, για παράδειγμα, ο ψηφοφόρος ΝΔ το ΚΙΝΑΛ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.