Α. Τσιπρας: Αφηνετε απροστατευτη την κοινωνια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την έγκριση του σχεδίου νόμου του υπουργείου εθνικής άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στρέφοντας το βλέμμα στην ακρίβεια και τις αυξήσεις τιμών κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως «αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». «Επιμένετε σε μία πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία επικαλούμενος το ότι δεν θα πάμε στα ελλείμματα και στην πολιτική της διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει αυτά να τα λέτε σήμερα που έχει σκαρφαλώσει στο 6,2% ο πληθωρισμός και ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του», υπογράμμισε.

«Λέτε ότι δεν θέλετε να γυρίσουμε στα ελλείμματα και ψηφίζετε 7 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλισμούς. Και χωρίς ούτε ένα ευρώ να μένει στην αμυντική βιομηχανία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.  Επιτέθηκε, δε, προς τον κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον ότι οικειοποιείται την αγορά εξοπλισμών που γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού. «Φτιάχνετε κομματικό σποτάκι όπου αντί για το εθνόσημο βάζετε στα φτερά των αεροσκαφών το δικό σας έμβλημα. Λες και πληρώθηκαν από το δικό σας ταμείο», είπε.

Η ομιλία Τσίπρα

«Στηρίζουμε τον εξοπλισμό της χώρας στη λογική της επαρκούς άμυνας»

«Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε στη χώρα μετά από μια 10ετία ήταν η αναβάθμιση των F-16 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες, να αντιγράφετε συνταγές του χθες και να ζητάτε υπευθυνότητα και σύνεση», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια, τον εξοπλισμό της χώρας μας στη λογική της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Και στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε το πλαίσιο των φρεγατών, μια αγορά που προτεραιοποιήσαμε και διαπραγματευτήκαμε εμείς ως κυβέρνηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της βιομηχανίας στη ναυπήγηση των φρεγατών. Είναι απαράδεκτο πως έχει προβλεφθεί συντήρηση φρεγατών μόνο για τρία χρόνια, ενώ είναι απαράδεκτο πως δεν διασφαλίζεται μεταφορά τεχνογνωσίας για τις φρεγάτες».

«Δεν κατανοούμε τα έξι επιπλέον αεροσκάφη»

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στα έξι επιπλέον αεροσκάφη τύπου Rafale. «Δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα επιπλέον έξι αεροσκαφών με κόστος ένα δισ. ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο. Όπως δεν κατανοούμε αυτή την επιμονή σας σε μία σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα που θα υπερβεί τα δύο δις ευρώ», τόνισε και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να παίζουμε».

Σε κάθε περίπτωση, προσέθετε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραγνωρίζει την ανάγκη  της αμυντικής μας θωράκισης της χώρας, όπως και  την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων. «Αλλά 3 δισ. επιπλέον είναι 3 δισ. επιπλέον, 1,5% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε.

«Σταματήστε να μετατρέπετε την Εθνική Άμυνα σε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε τα εξής:

«Για εμάς οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών τους οποίους ανήκουμε. Για εσάς και την παράταξη σας ενδεχομένως η ιστορία να διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία εξασφαλίζει ψήφους στο εσωτερικό της χώρας. Για εμάς η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας. Για εμάς η γεωγραφία και η ιστορία, ο πολιτισμός μας επιβάλλει να χρησιμοποιεί το διεθνές δίκιο όχι μόνο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και για να επιδιώκει την ειρηνική λύση των διαφορών  της με τους γείτονες».

«Με δυο λόγια θα το πω: για εμάς η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στην επ’ αόριστων παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς. Δίνετε γη και ύδωρ ώστε να φεύγουν ξένα αεροσκάφη σε πολεμικές αντιπαραθέσεις. Για εμάς τα Rafale και τα F16 θα πρέπει να επιχειρούν πάνω από το χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, αυτή είναι η διαφορά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.