Α. Κουγιουμτζογλου: «Η πρωτια του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοιξει τον δρομο για μια προοδευτικη συνεργασια»

Απολογισμός της παρουσίας και των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα τη ΔΕΘ από την Συντονίστρια της ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ένα διαφορετικό, της σημερινής κυβέρνησης, μοντέλο που συνοψίζεται στην «εξυπηρέτηση των λίγων και εκλεκτών της φίλων», είναι το μοντέλο διακυβέρνησης που πρότεινε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την συντονίστρια της ΝΕ Ροδόπης του κόμματος κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου.

Η κ. Κουγιουμτζόγλου κλήθηκε να μεταφέρει το κλίμα της τριήμερης παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», επικεντρώνοντας και στις έξι εθνικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος του.

Η ίδια έκανε λόγο για την πρώτη ανοιχτή, μετά από καιρό και λόγω πανδημίας, ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τους πολίτες, εντός και εκτός του συνεδριακού κέντρου, τονίζοντας ότι η προσέλευση και  μόνο αποδεικνύει το ότι «έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ αποτελούν σύμφωνα με την ίδια μέρος ενός διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει μακριά από το μοντέλο που εξυπηρετεί «τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της υφιστάμενης κυβέρνησης» καθώς και μακριά από λογικές τύπου «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».

Τα βασικότερα των έξι αξόνων εθνικών προτεραιοτήτων

Η κ.Κουγιουμτζόγλου εστίασε στα βασικότερα σημεία των έξι αξόνων των εθνικών προτεραιοτήτων που ανέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος, αναφερόμενη στην  πρόταση επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, της αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από την χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου και την επιβολή κανόνων στην «στρεβλή» όπως την χαρακτήρισε λειτουργία του χρηματιστηρίου της ενέργειας, καθώς και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις αποκοπές.

Η μείωση του φόρου στα καύσιμα αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο 6% σύμφωνα με την ίδια  θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές ανάσες στο σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και κάθε Έλληνα πολίτη που πηγαίνει στο μάρκετ και αδυνατεί να πληρώσει το καλάθι που γεμίζει, υπογραμμίζοντας επίσης και τις προτάσεις που αφορούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η κατάργηση των «αντικοινωνικών νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης», επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, το 8ωρο, τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων,  αλλά και η επανίδρυση του ΣΕΠΕ ώστε να μπορεί όπως εξήγησε να τηρηθεί μια εργατική νομοθεσία που δεν θα είναι «δαντέλα στον αέρα όπως η  υφιστάμενη» αποτελούν επίσης καίριες παρεμβάσεις, παρουσιάζοντας στην συνέχεια τις δεσμεύσεις που αφορούν στην δημιουργία ενός «νέου ισχυρού και σύγχρονου ΕΣΥ» καθώς και μια ισχυρή δημόσια παιδεία, την οποία η σημερινή Υπουργός Παιδείας αντιστρατεύεται σε κάθε της βήμα.

Η κ. Κουγιουμτζόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στον έκτο άξονα, αυτόν της δημογραφικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως η αναδιαμόρφωση του επιδόματος παιδιού, αλλά κυρίως η εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, και η θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά  είναι μέτρα που ανταποκρίνονται πλήρως στο βασικό ζητούμενο, ήτοι την ώθηση στις νέες γυναίκες να γίνουν μητέρες.

«Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη χώρα»

Η συντονίστρια της ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αγωνιώδη προσπάθεια να διαστρεβλώνει την υφιστάμενη πραγματικότητα  τονίζοντας πως «όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη χώρα».  

«Το διακύβευμα των εκλογών το έθεσε και ο ίδιος πρόεδρος στο τέλος της ομιλίας του και συνοψίζεται στο δημοκρατία ή ολιγαρχία, δημοκρατία ή απολυταρχία, κράτος ή παρακράτος, φτωχοποίησης του λαού ή αλλαγή του μοντέλου» ανέφερε τονίζοντας πως «για να μπορέσει η συνθήκη αυτή να πραγματοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα και η πρωτιά αυτή θα ανοίξει το δρόμο για μια προοδευτική συνεργασία».

«Όχι μια τερατογένεση, όπως την ονομάζει ο κ.Μητσοτάκης, αλλά μια πολιτική αλλαγή προοδευτικής συμμαχίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως υπάρχει περιθώριο πολιτικών συγκλήσεων «ανάμεσα σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα που αυτή τη στιγμή βλέπουν την κατρακύλα της δημοκρατίας στη χώρα και επιθυμούν να μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια και την φτωχοποίηση του λαού».

Ερωτηθείσα τέλος για το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η ίδια τόνισε πως θέματα συνεργασιών θα συζητηθούν επί του αποτελέσματος της κάλπης, ωστόσο μένει η πρόταση αυτή να απαντηθεί και από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Για τα επεισόδια στην συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ

Η κ. Κουγιουμτζόγλου ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τα προσφάτως διαμειβόμενα στο ΑΠΘ στο πλαίσιο συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου τονίζοντας πως η επέμβαση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων επεμβάσεων αστυνομικής αυθαιρεσίας «που προσβάλλει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια ευρωπαϊκά και παγκόσμια, και έρχεται να προστεθεί στο έργο μίσους αυτής της κυβέρνησης προς το δημόσιο πανεπιστήμιο». Άλλωστε όπως τόνισε «η κυβέρνηση έχει επιλέξει αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή να υποστηρίζει τα ιδιωτικά κολέγια, γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να δυσφημήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο» σημείωσε επισημαίνοντας πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία. «Πανεπιστημιακή αστυνομία υπάρχει μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν είναι πρότυπο για τη χώρα μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.