Α. Γραβανης: « “Απαξιωσε” η Δημοτικη Αρχη Γκαρανη τις δυο Εθνικες Επετειους»

Αδράνεια με δικαιολογία τον covid-19

Την απουσία εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θίγει ο επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης, ασκώντας κριτική στη διοίκηση του δήμου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κ. Γραβάνη, η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την πανδημία για να μην πραγματοποιήσει εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα. Προς επίρρωση μάλιστα του ισχυρισμού του, θυμίζει πως ο δήμος δεν έδειξε την ανάλογη ευαισθησία περί πανδημίας για εκδηλώσεις διαφορετικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί αυτούσια η κριτική του κ. Γραβάνη:

«Μπορεί η πανδημία Covid -19 να «πρωταγωνίστησε» στην καθημερινότητα του συνόλου των Ελλήνων, και όχι μόνο, πολιτών την τελευταία διετία, ωστόσο για την χώρα και την περιοχή μας τόσο το 2021 όσο και το 2020, αντίστοιχα αποτέλεσαν και αποτελούν έτη «ορόσημα». Υπό την έννοια ότι το 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το 2020 αντίστοιχα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό.

Εν αντιθέσει με όλη, σχεδόν, την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Δήμος Κομοτηνής αποτέλεσε και σε αυτήν την περίπτωση εξαίρεση αρνητική, παρουσιάζοντας το απολύτως τίποτα, πλην ενός επετειακού λογοτύπου, τόσο για την επέτειο των 100 χρόνων, όσο και για την επέτειο των 200 χρόνων.

Χρησιμοποιώντας και σε αυτήν την περίπτωση την «δικαιολογία» της πανδημίας Covid – 19 που στέρησε την δυνατότητα υλοποίησης δράσεων, ακόμα και διαδικτυακά.

Ο Δήμος Κομοτηνής παρουσίασε μηδενικό έργο σε ό,τι αφορά αμφότερες τις επετείους την ώρα που υπάρχουν πλείστα παραδείγματα δράσεων που όχι απλώς πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά άφησαν και το δικό τους πρωτότυπο και μοναδικό αποτύπωμα.

Η διοίκηση του Δήμου ωστόσο δεν επέδειξε την ίδια αδράνεια σε ό,τι αφορά άλλες συλλογικές δράσεις και διοργανώσεις, όπως το «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα» και το Φεστιβάλ Μπύρας που πραγματοποιήθηκαν κανονικά, με φυσική παρουσία και τηρώντας όσο τα ισχύοντα κατά περίπτωση περιοριστικά μέτρα κατά της Covid – 19. Επίσης θυμίζουμε τις εκδηλώσεις για την μνήμη της Μελίνας Μερκούρη. Απόλυτα θεμιτές εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος όμως κρίνεται και για τις προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει.

Επειδή όμως υπάρχουν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποδεικνύεται ότι η πανδημία Covid – 19 αποτέλεσε μία «φθηνή» και άστοχη δικαιολογία για την απραξία και την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής Γκαράνη για τις δύο επετείους, καθώς αυτό προέταξε ο κ. Γκαράνης σε σχετική ερώτηση της παράταξης μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δικαιολογία γίνεται ακόμη πιο αστεία, καθώς πρόκειται για τον Δήμαρχο που ήθελε αντίθετα σε όλα τα πρωτόκολλα που ίσχυαν τέλη Μαΐου του 2021, παράνομα δηλαδή, να κάνει Δημοτικό Συμβούλιο δια ζώσης σε κλειστό χώρο για την παρουσίαση του τουριστικού προγράμματος, και αναβλήθηκε μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

κ. Δήμαρχε, σας θυμίζουμε τα λόγια του σπουδαίου Ανδρέα Κάλβου «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Επιτέλους αποδείξτε ότι συμμερίζεστε έστω και στο ελάχιστο αυτές τις αξίες.

Μην επιτρέψετε στην απάθεια που σας διακατέχει να σκεπάσει με τη σκόνη του χρόνου τις δύο αυτές σημαντικές επετείους. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο Δήμος, ο πολιτικός εκείνος θεσμός δηλαδή που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία, να εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας, υπερηφάνειας και εξωστρέφειας, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι στις μέρες που ζούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.