Α. Μπουλμπουλ: «Μονο μεσα απο ρηξη με την ολιγαρχια μπορει να προκυψει ουσιαστικη αλλαγη»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 μιλά για την υποψηφιότητα του, τις πολιτικές του επιδιώξεις και το όραμα του για την κοινωνία της Ροδόπης

Ο Αλή Μπουλμπούλ, υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ΜέΡΑ25, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ράδιο Παρατηρητής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του να συμμετέχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ως υποψήφιος βουλευτής, με το όραμα του στραμμένο στην προσφορά τόσο προς τη Ροδόπη όσο και ευρύτερα προς τη χώρα, επιδιώκοντας έτσι να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς τη νέα γενιά.

 Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, τόνισε πως δεν αποτελεί επιδίωξη του κόμματος, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων ήδη από το προεκλογικό στάδιο της αναμέτρησης.

Τέλος, έγινε λόγος για τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΜέΡΑ25, παρουσιάζοντας τους κύριους τομείς παρέμβασης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων που απορρέουν από την ακρίβεια, καθώς και τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη μειονότητα.

Αλή Μπουλμπούλ όμως αναλυτικότερα….

«Δεν είναι άλλο ένα κόμμα, αλλά κάτι διαφορετικό, που προέρχεται από τον ίδιο τον λαό»

ΠτΘ: Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Α.Μ.: Ενώ δήλωνα ότι ποτέ δεν θα είμαι μέλος ενός κόμματος και ειδικά το 2015 μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή μνημονίων με το ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύθηκε το ΜέΡΑ25. Μια οργάνωση πανευρωπαϊκή, με συνιδρυτή τον Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία είμαι μέλος ήδη από την έναρξη της.

ΠτΘ: Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά στο ΜέΡΑ25 και κοντά στον Γιάνη Βαρουφάκη, που είναι και ο επικεφαλής όλου αυτού του εγχειρήματος; Τι σας έπεισε να ενταχθείτε στο ΜέΡΑ25;

Α.Μ.: Πρώτα απ’ όλα όταν ιδρύθηκε το ΜέΡΑ25, παρέμενα ακόμα στη σκέψη ότι δεν θα είμαι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος. Αυτό που είδα μέσα από συζητήσεις είναι ο δημοκρατικός διάλογος μέσα στο ΜέΡΑ25, που γινόταν πανευρωπαϊκά, από όλα τα μέλη του. Με έπεισε έτσι, ότι δεν είναι άλλο ένα κόμμα, αλλά κάτι διαφορετικό, που προέρχεται από τον ίδιο τον λαό.

ΠτΘ: Η υποψηφιότητά σας πώς προέκυψε; Έγκειται στην έντονη δραστηριοποίησή σας, στην πολύχρονη παρουσία σας  στις τάξεις του ΜέΡΑ25, σε συζητήσεις που ενδεχομένως κάνατε και με την επιτροπή των υποψηφιοτήτων ή και με τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Α.Μ.: Στις συζητήσεις που κάναμε και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε συζητήσεις της Κεντρικής Επιτροπής στην Αθήνα με τα μέλη του κόμματος, μου πρότειναν αν θέλω να είμαι υποψήφιος εδώ. Παρότι ήθελα λίγο χρόνο να το σκεφτώ, τελικά το αποφάσισα.

ΠτΘ: Είστε ένας από τους υποψηφίους που γυρίζετε όλη τη Ροδόπη. Τι είναι αυτό που σας λένε κατ’ αρχάς οι πολίτες με τους οποίους συναντιέστε;

Α.Μ.: Όταν πάμε στα χωριά, στα καφενεία, μας λένε ότι η νεολαία πρέπει  να μπει μπροστά, να κάνει κάτι και μας συγχαίρουν. Εμείς δηλώνουμε πως αυτό θα φανεί στην κάλπη αλλά και στη συνέχεια, καθώς δεν θα σταματήσουμε εδώ. Εγώ προσωπικά μπήκα στη διαδικασία ως παράδειγμα προς τους υπόλοιπους νέους, ώστε να προσφέρουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο και τη χώρα γενικά.

«Ως βασική αρχή του κόμματος έχουμε τη δημοκρατία»

ΠτΘ: Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΜέΡΑ25 και ενδεχομένως και του δικού σας προγράμματος, για τα οποία θα εργαστείτε την επόμενη μέρα;

Α.Μ.:  Εμείς ως βασική αρχή του κόμματος έχουμε τη δημοκρατία και με βάση αυτό  πραγματοποιούνται και οι προγραμματικές μας δηλώσεις. Έχουν ψηφιστεί και αποφασιστεί, από όλα τα μέλη, 7+1 τομές που θα πραγματοποιήσουμε τις πρώτες 100 μέρες, σε περίπτωση που αναδειχθούμε κυβέρνηση. Αυτές οι τομές, θέτουν ως προαπαιτούμενο ζήτημα τη ρήξη με την ολιγαρχία, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορεί να προκύψει ουσιαστική αλλαγή και όχι μέσω της αλλαγής κυβερνήσεων. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία κυβέρνηση, εφόσον προεκλογικά δεν συμφωνήσουμε σε ένα προγραμματικό πλαίσιο δεσμεύσεων.

ΠτΘ: Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Α.Μ.: Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και δεν πιστεύω ότι πρόκειται να γίνει, γι’ αυτό και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας. Στις προγραμματικές μας δηλώσεις έχουμε ως πρώτο μέλημα τη διαβίωση του λαού στην καθημερινότητα με έμφαση σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι αυτό που λέμε εμείς στο ΜέΡΑ25: Άμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, που διαχειρίζεται η «Μητσοτάκης Α.Ε.». Δηλαδή, κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ και επανασύσταση της ως παραγωγό, πάροχο και μεταφορέα του ηλεκτρικού  ρεύματος. Επιπλέον, εστιάζουμε στην στέρηση τόσο της ιδιοκτησίας από τους ολιγάρχες, όσο και της διαχείρισης των δικτύων αυτών, με στόχο να δημιουργήσουμε νέες μορφές συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα αναλάβουν τα μεγάλα έργα-δίκτυα και θα λογοδοτούν σε διαβουλευτικά συμβούλια κληρωτών  και εκλεγμένων πολιτών. Τα λεγόμενα ΔΙΑΣΚΕΠ ΜέΡΑ25. Εμείς στο ΜέΡΑ25, στις εσωκομματικές διαδικασίες, έχουμε τους κληρωτούς και τους εκλεκτούς, καθώς πιστεύουμε στις κληρώσεις γιατί είναι τυχαίες.

«Το χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ένα “τέρας”, που κατασκευάστηκε από την ολιγαρχία»

ΠτΘ: Ποιοι είναι οι υπόλοιποι τομείς παρέμβασης του ΜέΡΑ25;

Α.Μ.: Σχετικά με την ακρίβεια, τον ΦΠΑ και τους φόρους, υποστηρίζουμε μια γενναία  αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021 και μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% στο 15% και από το 13% στο 6% . Όσον αφορά σε λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά, στοχεύουμε σε μείωση του ΦΠΑ στο 0%. Επιπλέον, προβλέπουμε μείωση του φορολογικού συντελεστή των μικρών επιχειρήσεων στο 10%, των μεσαίων στο 20% και για τις μεγάλες επιχειρήσεις 30%. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές έτσι και τώρα, αυτά συνιστούν βασικές επιδιώξεις μας, καθώς είναι πράγματα που λέγαμε και όταν ήμασταν στο κοινοβούλιο. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε θα επιμείνουμε σε αυτά.

ΠτΘ: Η οικονομία, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ΜέΡΑ25 για την επόμενη μέρα;

Α.Μ.: Θα αναφερθώ στα κόκκινα δάνεια, στον λεγόμενο «Ηρακλή» και στο σχέδιο μας. Ο «Ηρακλής» είναι μια ψευτοαγορά, όπου τα «αρπακτικά» ταμεία αγοράζουν και πουλάνε τα κόκκινα δάνεια των πολιτών σαν να είναι μετοχές. Τα αγοράζουν σε πολύ χαμηλό κόστος και κατ’ αυτό τον τρόπο κερδοσκοπούν. Ο «Ηρακλής» ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί μια επέκταση νόμων της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη του 2003 και κυρίως της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Είναι ένα «τέρας», που κατασκευάστηκε από την ολιγαρχία. Το ΜέΡΑ25 στοχεύει σε άμεση κατάργηση του «Ηρακλή» και επιθυμεί να τον αντικαταστήσει με τον «Οδυσσέα». Ο  «Οδυσσέας» είναι μια νέα εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, η οποία παίρνει πάνω της όλα τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταργεί τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς και δρομολογεί τη μακροχρόνια διαχείριση των κόκκινων δανείων.

ΠτΘ: Το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι το ιδιωτικό χρέος, που έχει εκτοξευτεί.

Α.Μ.: Ο «Οδυσσέας» προστατεύει  τη βασική μας κατοικία και τη μικρομεσαία επιχείρηση από εξώσεις και πλειστηριασμούς. Σε αντίθεση με τον «Ηρακλή» που στόχο έχει να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσοδο από το σπίτι ή την επιχείρηση, υπέρ των ταμείων. Σχετικά με την πληρωμή με τον «Οδυσσέα», κάθε μήνα θα καταβάλουμε ένα ποσό, το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 20% των καθαρών εισοδημάτων και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μηδενικό. Όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση που δεν έχουμε εισόδημα ή είναι χαμηλό, κάτω ενός συγκεκριμένου ποσού. Στο μέλλον όταν η κρίση υποχωρήσει και τα εισοδήματα ανέβουν, θα αποτελεί επιλογή του ίδιου του κόσμου ο τρόπος με τον οποίο  θα αποπληρώνει τον «Οδυσσέα».

«Ο κόσμος δεν έχει με τι να ασχοληθεί, με αποτέλεσμα να φεύγει»

ΠτΘ: Σε επίπεδο κοινωνίας ποιες είναι οι λοιπές προτεραιότητές σας κ. Μπουλμπούλ; Τι έχει το ΜέΡΑ25 ευρύτερα να πει για την ευημερία της κοινωνίας;

Α.Μ.: Κύριο πρόβλημα της κοινωνίας, ειδικά εδώ στην περιοχή μας είναι η ανεργία, και εγώ ως νέος το εντόπισα μετά από την αποφοίτησή μου από το πανεπιστήμιο. Δε είχαμε δουλειές και ακόμα δεν έχουμε.  Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας . Τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να έχουμε μισθό που να «αγγίζει» τα 1000 ευρώ, οι απολαβές εκεί μπορεί να φτάνουν μέχρι και 3000 ευρώ. Τώρα που πηγαίνουμε και στα χωριά το παρατηρούμε πιο συχνά, καθώς αυτά ερημώνουν, γιατί ο κόσμος δεν έχει με τι να ασχοληθεί, με αποτέλεσμα να φεύγει. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή μας, διότι δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα από τη στιγμή που μειώνεται ο πληθυσμός.

ΠτΘ: Έχετε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά τη μειονότητα;

Α.Μ.: Στο διαβουλευτικό συμβούλιο έχουν ψηφιστεί ορισμένες προτάσεις. Το βασικό ζήτημα έχει να κάνει με τους συλλόγους και τα σωματεία που έχουν κλείσει λόγω εθνοτικού αυτοπροσδιοριστικού επιθέτου. Υποστηρίζουμε λοιπόν ότι αυτοί πρέπει να  λειτουργούν και το υποστηρίζουμε για όλες τις μειονότητες στην Ελλάδα. Δεν αφορά μόνο στη μειονότητα στη Θράκη, αλλά σε όλες τις μειονότητες, γιατί αυτό είναι βάση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχουμε μια πρόταση για τη μουφτεία, σχετικά με ένα σύστημα  εκλογής ή επιλογής των μουφτήδων από την ίδια τη μειονότητα. Αυτό είναι αίτημά της εδώ και πολλά χρόνια, την οποία εμείς ως ΜέΡΑ25 θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.