Διαβημα διαμαρτυριας ΥΠΕΞ στην Τουρκια για την αμφισβητηση της ελληνικης κυριαρχιας στα νησια

«Παράθυρο» Οικονόμου για ματαίωση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο επιτετραμμένο αναφορικά με τις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Ακόμη, τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Γ. Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις για τα νησιά και το casus belli.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως η Αθήνα πάντα πιστεύει στην αναγκαιότητα επικοινωνίας και επαφών με την άλλη πλευρά. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την εντεινόμενη προκλητικότητα και τον παραλογισμό της Αγκυρας».

Στο σημείο, αυτό, υποστήριξε πως όλα αξιολογούνται αφήνοντας «παράθυρο» για αναβολή των διερευνητικών επαφών.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών ετοιμάζονται -πιθανότατα- στις 22 Φεβρουάριου να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά ο πήχης, τουλάχιστον για την Ελλάδα, έχει τεθεί σε χαμηλό επίπεδο, μετά τις τελευταίες προκλήσεις και τις «άγονες» συζητήσεις των προηγούμενων γύρων.

Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αρκούμενος στο εξής: «Δεν έχει αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας, τα εντελώς ανυπόστατα και παράλογα που σε διάφορα φόρα και επίπεδα τούρκοι αξιωματούχοι διατυπώνουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.