9+1 αξονες για τον Τουρισμο απο την «Κομοτηνη Δυνατα»

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης παρουσίασε η δημοτική παράταξη

Μπορεί η Κομοτηνή να αυξήσει την επισκεψιμότητα της επενδύοντας στην τουριστική ανάπτυξη; Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «Κομοτηνή Δυνατά» που έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την επίτευξη του στόχου.

Σε μήνυμά της η παράταξη επισημαίνει πως: «Όλοι μας στην καθημερινότητα μας βλέπουμε τις  φυσικές ομορφιές, τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις και κληρονομιά της περιοχή μας, και αισθανόμαστε πως ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξής μας και της ευημερίας μας.

H γεωγραφική της θέση, η παραλιακή ζώνη, η πολυπολιτισμικότητα, ο ορεινός όγκος, η γαστρονομία και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι μερικά από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ταυτόχρονα όμως αναρωτιόμαστε με μία δόση απογοήτευσης γιατί όλα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα.

Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τον τουρισμό που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην αναβάθμιση των υποδομών μας.

Στηριζόμενοι στην αγάπη μας για τον τόπο και στην υποστήριξή σας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν προορισμό, με ανοιχτά φιλόξενα χέρια προς τον κόσμο, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.

Είναι μια πολυδιάστατη πρόκληση που σας προσκαλώ να αναλάβουμε μαζί, γιατί η ευημερία μας βασίζεται και στον τουρισμό του αύριο. Ας ορίσουμε μαζί τον δρόμο προς ένα ακόμα φωτεινότερο μέλλον!»

Οι προτάσεις

Ακολουθούν οι βασικοί άξονες του προγράμματος της παράταξης «Κομοτηνή Δυνατά» για να επιτευχθεί μια αειφόρος βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στο Δήμο Κομοτηνής και να αποκτήσει τη δική του, ξεχωριστή, τουριστική ταυτότητα.

Επανασύσταση Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Κομοτηνής

Θεσμοθετούμε ξανά την Επιτροπή Τουρισμού Δήμου Κομοτηνής.

Σκοπός της  είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πολυδιάστατου προγράμματος αξιοποίησης του τουριστικού τομέα, με στόχο την ανάδειξη του Δήμου Κομοτηνής  σε πόλο ανάπτυξης του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.

Έργο της είναι συμβουλευτική δράση προς το Δημοτικό Συμβούλιο σε θέματα στρατηγικής και στόχων στον τομέα του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, αλλά και η εφαρμογή των πολιτικών και του στρατηγικού σχεδιασμού.

Θα προεδρεύει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και θα συμμετέχει το σύνολο των  τουριστικών  επιχειρήσεων , των οργανισμών, των  φορέων , των ειδικών και των επιστημόνων, που εμπλέκονται στο τοπικό τουριστικό κύκλωμα , ώστε να διαμορφωθεί ένα ολιστικό και καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, εφαρμοσμένο στην ταυτότητα και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Κομοτηνής.

e City Branding

Η τοποθέτηση της  Κομοτηνής  στον τουριστικό χάρτη μέσω του e city branding αφορά στη δημιουργία μιας online εικόνας της πόλης και των οικισμών και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αναβάθμιση του διαδικτυακού χώρου, όπου θα παρέχονται όλες οι πληροφορίες για την πόλη, τους οικισμούς, τα σημεία ενδιαφέροντος και τις επιχειρήσεις.
  • Αναβάθμιση των Social Media, όπου θα ανεβαίνει επικαιροποιημένο υλικό.
  • Ανάπτυξη τουριστικής εφαρμογής σε λειτουργικά συστήματα Apple & Android.
  • Δημιουργία ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού και υλοποίηση ψηφιακών εκστρατειών, με σκοπό την προώθηση του Δήμου, μέσω κοινωνικών δικτύων και σύγχρονων καναλιών επικοινωνίας.
  • Ολοκληρωμένη στρατηγική επικοινωνίας σε τρεις επιπλέον γλώσσες αγγλικά, τουρκικά και βουλγάρικα, σε συγκεκριμένες γειτονικές περιοχές της Βουλγαρία και την Τουρκία

Digital Nomads

Επιπλέον, στοχεύουμε στη δυνατότητα να εντάξουμε τον Δήμο Κομοτηνής στο αναδυόμενο κεφάλαιο των ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΝΟΜΑΔΩΝ.

Οι ενέργειες που θα υλοποιήσουμε  για την προσέλκυση τους είναι οι εξής:

  • Προώθηση και προβολή του Δήμου Κομοτηνής ως ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες και υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών για τη δημιουργία «κοινότητας επιχειρηματικής διασύνδεσης νομάδων» στην πόλη μας.
  • Παροχή πρακτικών διευκολύνσεων και ανέσεων στους ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάσταση και παραμονή τους στην πόλη.
  • Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας ειδικά σε σχέση με τις γρήγορες ταχύτητες internet.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις  οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.

Πολιτιστικός Τουρισμός

Για την παράταξη μας, ο πολιτιστικός και σχολικός τουρισμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας, και θα  συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη. Προτείνουμε λοιπόν:

  • Δημιουργία Δικτύου Μουσείων Δήμου Κομοτηνής όπου Μουσεία και Πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Κομοτηνής θα συνυπογράψουν όλοι μαζί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Το δίκτυο θα βασίζεται σε δημιουργία κοινής επικοινωνιακής προβολής, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων ανοικτών στο κοινό.
  • Δημιουργία «Πολιτιστικής Διαδρομής», στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται ιστορικοί οικισμοί του Δήμου, Μουσεία του Δικτύου, τέχνη και αρχιτεκτονική του Δήμου με στόχο τη δικτύωση τόπων, εκδηλώσεων και φορέων.
  • Ανάδειξη και υποστήριξη πολιτιστικών γεγονότων των συλλόγων και φορέων, σε ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα δράσης
  • Δημιουργία Πολιτιστικών σημείων και αποκέντρωση των πολιτιστικών γεγονότων με έμφαση στις πλατείες και γειτονιές της πόλης και εντός των οικισμών.

Αστικός Τουρισμός (City break)- Family & Youth Destination   

Η Κομοτηνή  συνδυάζει – τόσο μορφολογικά, όσο και πολιτισμικά – διαφορετικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν πλεονέκτημα ώστε να εδραιώσει την θέση της  στην αγορά του τουρισμού πόλης, και ειδικότερα να αποτελέσει προορισμό για οικογένειες και για τη νέα γενιά (family & youth destination).

Η δυνατότητα αξιοποίησης των ιδιαίτερων τουριστικών πόρων της Κομοτηνής, φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό, θρησκευτικό και λαογραφικό απόθεμα, γαστρονομικός πλούτος και νυχτερινή ζωή, μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού.  Σημαντικά σημεία αποτελούν:

  • Αλλάζουμε την φιλοσοφία των ετήσιων εκδηλώσεων, οι οποίες θα αναδιαμορφωθούν, θα αναβαθμιστούν και θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης επισκεπτών. Καθιέρωση στην πόλη τεσσάρων κύκλων εκδηλώσεων: Σεπτέμβριο: Γιορτές Νεολαίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, υποδοχή νέων φοιτητών και reunion όλων των παλαιών, Δεκέμβριο: Χριστούγεννα στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής και την πλατεία,  Καρναβάλια, και το Μάιο εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια».
  • Βελτίωση των υποδομών με ήπιες παρεμβάσεις στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, την κεντρική Πλατεία και τα περιφερειακά πάρκα.
  • Επανεξέταση των μελετών σχετικά με τον αστικό ιστό, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με νέες θέσεις στάθμευσης, πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις, διανοίξεις, αναπλάσεις, κοινόχρηστους χώρους.
  • Συνεργασία μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και των τουριστικών πρακτόρων, για τη δημιουργία οικονομικών πακέτων στις χαμηλές περιόδους, και πακέτων City Break, όπου θα συνδυάζονται η διασκέδαση και ψυχαγωγία με εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
  • Συνεργασία με το Δ.Π.Θ,  θα καθιερώσουμε ένα Επιστημονικό Συνέδριο τον Οκτώβριο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Συνέδριο των ΣΕΦΑΑ.
  • Θα αναβαθμίσουμε τον Συνεδριακό τουρισμό, παρέχοντας κίνητρα για την διοργάνωση συνεδρίων στην Κομοτηνή, αξιοποιώντας το Μέγαρο Μουσικής και τα αμφιθέατρα του ΔΠΘ.
  • Πιστοποίηση του Δήμου ως Family Friendly & Youth Friendly προορισμός
  • Πιστοποίηση του Δήμου ως Bike Friendly προορισμός

Θρησκευτικός Τουρισμός

Η ανάδειξη και η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στο Δήμο Κομοτηνής, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες. Προτείνουμε:

  • Την ανάδειξη ενός δικτύου θρησκευτικών μνημείων, χώρων προσκυνήματος (εκκλησιών, Μοναστηριών, τζαμιών), όπου θρησκευτικοί ύμνοι, βιβλία εικόνες, γιορτές και έθιμα των δυο θρησκειών θα αποτελούσαν σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι η δημιουργία θρησκευτικών διαδρομών με την χρήση κατάλληλων εργαλείων αφήγησης.
  • Την ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πορείας και ιστορίας των δύο θρησκειών ως μέσο διάσωση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.
  • Την καθιέρωση του «Πάσχα στην Κομοτηνή» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Αξιοποίηση παραλιακού μετώπου Δήμου Κομοτηνής

Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση και η εύκολη οδική προσβασιμότητα λόγω του κάθετου άξονα, καθιστά το Δήμο Κομοτηνής πύλη εισόδου από τις χώρες των Βαλκανίων. Η παραθαλάσσια ζώνη του Δήμου Κομοτηνής μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.

Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Διεκδίκηση για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην περιοχή της παραλιακής ζώνης, σχεδιασμός που προβλέπεται στο εθνικό σχέδιο για το 2030.
  • Εκσυγχρονισμός και μετατροπή του λιμανιού του Φαναρίου σε σύγχρονη μαρίνα.
  • Αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου Φαναρίου ώστε να μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και να αγκυροβολούν σκάφη αναψυχής.
  • Ενίσχυση της προβολής της παραθαλάσσιας ζώνης του Δήμου και έμφαση σε όλες τις παράλληλες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως τα θαλάσσια σπορ και η πλούσια γαστρονομική παράδοση.
  • Ήπιες παρεμβάσεις και αναπλάσεις στους παραθαλάσσιους οικισμούς και στις παραλίες.
  • Παρεμβάσεις για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων τουριστικών χώρων όπως τα σημεία «Μπαρακούντα», «Μώλος» και παραλία Ιουλία
  • Δημιουργία «Summer School» σε συνεργασία με το Δ.Π.Θ.
  • Αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου φωτισμού
  • Εγκατάσταση δικτύου για δωρεάν ασύρματο ίντερνετ
  • Έγκαιρη έναρξη εργασιών για το καθαρισμό των παραλιών
  • Οριστική Λύση για Υδροδότηση και Βιολογικό

Αθλητικός Τουρισμός

Δημιουργία «sports campus» σε συνεργασία με το Δ.Π.Θ. με σκοπό

  • Διοργάνωση Εθνικών & Ευρωπαικών αθλητικών διοργανώσεων.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής και  Περιπέτειας στις κατασκηνώσεις Πανδρόσου και στο περαστικό άλσος.
  • Προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων  δραστηριότητες με βάση το τρέξιμο, περιπατητικές εκδρομές (ενδεικτικά hiking, trekking) σε φυσικά και τεχνητά μονοπάτια στην ύπαιθρο, τα χωριά, στην παραλιακή ζώνη.
  • Προγράμματα αθλητικής αναψυχής στις Δημοτικές Κατασκηνώσεις Πανδρόσου.
  • Δημιουργία σύγχρονης πίστας Skateboard και τοίχου Αναρρίχησης.

Οικοτουρισμός – Αγροτουρισμός

  • Δημιουργία και αναβάθμιση υποδομών παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης, π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών, και ορειβατικά καταφύγια, που θα εκτείνονται στις λίμνες και στον ορεινό όγκο του Δήμου Κομοτηνής.
  • Προώθηση, υποστήριξη και ανάδειξη της αγροτουριστικής δραστηριότητας σε οικισμούς του Δήμου, μας με πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων, που θα χρηματοδοτούνται επιπλέον.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση του μονοπατιού Ε6.
  • Δημιουργία ορειβατικών και περιπατητικών μονοπατιών με σκοπό την προσέλκυση εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού.
  • Αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων της Πανδρόσου ως κυνηγητικό καταφύγιο.
  • Αναβάθμιση και ήπιες αναπλάσεις στο Άλσος της Νυμφαίας, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.
  • Ανάδειξη της συστάδας λιμνών  στο Μητρικό για την παρατήρηση των 60.000 διαφορετικών ειδών πτηνών που διέρχονται από την περιοχή
  • Δημιουργία τοπικού cluster αγροδιατροφής, με αντικείμενο τον τουριστικό και αγροδιατροφικό κλάδο, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τοπικών προϊόντων και  την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.  
  • Ανάδειξη και υποστήριξη δράσεων σε τοπικά οινοποιία και ζυθοποιίες, τα οποία μπορούν να είναι επισκέψιμα προς το κοινό και να αποτελέσουν τουριστικό προϊόν και τουριστικό προορισμό. 

Στοχευμένη Τουριστική Προβολή

Κάθε χρόνο σε συνεργασία  με τον ΕΟΤ και  τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Αν.Μακεδονίας – Θράκης, το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίζει για την Τουριστική Προβολή, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

  • Τη συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις τουρισμού ανάλογα με τα κοινά – στόχους του
  • Προβολή σε Πανελλαδικής εμβέλειας κεντρικά ΜΜΕ (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Εφημερίδες, Ιστοσελίδες, SOCIAL)
  • Προβολή σε ΜΜΕ του εξωτερικού σε χώρες που πληρούν το προφίλ των επισκεπτών που στοχεύουμε (π.χ. Βαλκάνια, Τουρκία)
  • Ταξίδια εξοικείωσης (FAM TRIPS) για δημοσιογράφους, bloggers και influencers από Ελλάδα και εξωτερικό
  • Στοχευμένες καμπάνιες για προσέλκυση και ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού, μέσω ψηφιακής επικοινωνίας και παρουσίασης του Δήμου Κομοτηνής στα Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα 15μελή συμβούλια και τις αρμόδιες σχολικές επιτροπές, με πρόσκληση και κίνητρα για την επισκεψιμότητα.
  • Θεματικά φεστιβάλ (π.χ Φεστιβάλ Θρακιώτικης Γαστρονομίας, Φεστιβάλ Φαναρίου κτλ.)
  • Αθλητικές εκδηλώσεις για την προσέλκυση αθλητικών συλλόγων, σωματείων και οικογενειών.
  • Παραγωγή video-τηλεοπτικό σποτ, το οποίο θα προβάλλεται σε εκθέσεις, μετρό, αεροδρόμια, σταθμούς ΟΣΕ.
  • Παραγωγή έντυπου υλικού καθώς επίσης και διαφημιστικών – αναμνηστικών δώρων της περιοχής (πχ καλάθια με προϊόντα παραγωγών της περιοχής με σκοπό την ανάδειξη των δικών μας προϊόντων)
  • Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και σε όλα τα σημεία που απαιτείται από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας, της Εγνατίας Οδού και μέσα στη πόλη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.