800.000 ευρω για την αποκατασταση των αντλιοστασιων της Βιστωνιδας

Συνολικά 806.000 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων που αποχετεύουν έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων έκαστο κατά μήκος του παραλίμνιου αναχώματος δυτικά του χωριού της Σάλπης, και προστατεύουν από την υπερχείλιση της Βιστωνίδας, όταν δέχεται μεγάλες ποσότητες νερού από τα ποτάμια που την τροφοδοτούν.

Τα αντλιοστάσια αυτά κατασκευάστηκαν ώστε να προστατεύουν την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ του ποταμού Τραύου και του Κομψάτου, που καταλήγουν στην Βιστωνίδα, ώστε να μην πλημμυρίζει η περιοχή. Τα αντιλοστάσια, τα οποία ανήκουν στον Δήμο Ιάσμου, λεηλατήθηκαν, επισκευάστηκαν, λεηλατήθηκαν ξανά, ενώ η περιοχή έχει πληγεί κατά καιρούς από πλημμύρες.

Ήδη έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις πως σε ενδεχόμενη δυνατή βροχή τα χωριά Γλυκονέρι, Σάλπη, Διαλαμπή, Μωσαϊκό, Νέα Καλλίστη και όλα τα αγροτεμάχια στη περιοχή θα γίνουν ένα με τη λίμνη.

Γι’ αυτό η ΠΑΜΘ, στο τεχνικό της πρόγραμμα είχε εντάξει ένα έργο 200.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των αντλιοστασίων, όμως μετά τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ροδόπη, ακριβώς στη λεκάνη απορροή των ποταμών που καταλήγουν στη λίμνη, με την Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, μετά τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 21 Αυγούστου, η αποκατάσταση κρίθηκε επιτακτική.

Με έγγραφο του δε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ τονίζει μεταξύ άλλων πως «Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τον Έβρο, τη Ροδόπη και τον Δήμο Νέστου καθίσταται αναγκαία η λήψη κάθε προληπτικού μέτρου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν έναν δεδομένο χρόνο ολοκλήρωσης, σας παρακαλώ άμεσα για τα κάτωθι:

-Να επιταχυνθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στις ανωτέρω περιοχές ευθύνης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

– Ανεξάρτητα από την ανωτέρω δράση, να προχωρήσετε στον συνολικό και πλήρη καθαρισμό των ρεμάτων, ιδίως στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές».

Παρόμοιες παραινέσεις έχουν γίνει με έγγραφα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και από τον αρμόδιο Υπουργό.

Επειδή λοιπόν οι λεκάνες απορροής των ρεμάτων που βρίσκονται εντός των καμένων περιοχών, είναι αποδέκτης των πλημμυρικών παροχών, αναμένεται τον επερχόμενο χειμώνα όχι μόνο θα είναι αυξημένες, αλλά θα μεταφέρουν και σημαντική ποσότητα φερτών, ως χειμαρρολάβα, η οποία είναι περισσότερο διαβρωτική από τις απλές καθαρές απορροές.

Να θυμίσουμε πως στην λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα εκβάλλουν τρία μεγάλα υδατορέματα (Κομψάτος, Κόσυνθος και Τραύος) και άλλα μικρότερα, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων μεταφέρουν τα νερά ιδίως του βόρειου ορεινού όγκου (των λεκανών της απορροής τους) στην εν λόγω λιμνοθάλασσα.

Παράλληλα προκύπτουν επιτακτικοί και επείγοντες λόγοι που έγκεινται στο ζήτημα που προέκυψε από την πυρκαγιά προκειμένου να προστατευθούν οι παρόχθιες περιοχές των ρεμάτων , οι πολίτες, οι περιουσίες τους, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αφού τα ρέματα αυτά, τη δεδομένη στιγμή λόγω των ρηγμάτων, των απομειώσεων διατομών και των φθορών που παρουσιάζουν στα αναχώματα και στα πρανή τους, από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου 2021, δε μπορούν να συγκρατήσουν εντός της κοίτης τους τις αναμενόμενες αυξημένες πλημμυρικές παροχές του επερχόμενου χειμώνα που θα εισρεύσουν από τις καμένες εκτάσεις, για αυτό και προχωρά η συγκεκριμένη προμήθεια με κατεπείγοντα χαρακτήρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.