50,5 εκατ. ευρω στον «κουμπαρα» του δημου Κομοτηνης για το 2016
Ψηφίστηκε τη Δευτέρα κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων του δήμου Κομοτηνής για το οικονομικό έτος 2016. Το συνολικό ποσό, που προϋπολογίστηκε ότι θα εισέλθει στα δημοτικά ταμεία, είναι της τάξεως των 50,5 εκατ. ευρώ. Στο αντίστοιχο ύψος, ένεκα της αρχής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ανέρχονται υποχρεωτικά και οι δαπάνες που σχεδιάζει να κάνει ο δήμος, αναφορικά με τις παρεχόμενες από τις δομές του υπηρεσίες και με την εκτέλεση τεχνικών έργων στη διάρκεια του 2016.
«Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι σαφέστατα επηρεασμένος από την οικονομική κατάσταση της χώρας»
Οι διαρκώς μειούμενες επιχορηγήσεις από το κράτος και η συγκυρία του «παγώματος» του προγράμματος ΕΣΠΑ επιβάλλουν συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών σε όλους σχεδόν τους τομείς του πεδίου αρμοδιότητας του δήμου, με εξαίρεση εκείνον της κοινωνικής πολιτικής, για τον οποίο στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αποτυπώνεται αύξηση των δαπανών της τάξεως του 30%-35%. «Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι σαφέστατα επηρεασμένος από την οικονομική κατάσταση της χώρας», σημείωσε στην εισαγωγή του ο κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, εξηγώντας ότι τα έσοδα, τόσο από τις κρατικές επιχορηγήσεις, όσο και από τις πληρωμές των συμπολιτών μας, επηρεάζονται από τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Επίσης, κρίσιμος παράγων, κατά τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ, από το οποίο οι δήμοι προσδοκούν χρηματοδότηση για εκτέλεση έργων, αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει. «Βρισκόμαστε στο τέλος του ΕΣΠΑ 2007-2013 και περιμένουμε να ξεκινήσει το ΕΣΠΑ 2014-2020», εξήγησε, για να εκφράσει την πίστη ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού θα βελτιωθούν μόλις ξεκινήσει το ΕΣΠΑ και έρθουν κονδύλια για έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
«Παρόλο που είχαμε μείωση εσόδων από επιχορηγήσεις, εμείς δώσαμε μια προτεραιότητα στις κοινωνικές δαπάνες»
Ταυτόχρονα, όμως, η διοίκηση του δήμου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοινωνικές δαπάνες, όπως επισήμανε ο κ. Πολιτειάδη, προκειμένου να ενισχυθούν οι παροχές σε άπορους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. «Επιχορηγήσαμε με ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ, επιπλέον του περσινού, το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης», εξήγησε, «έναν φορέα του δήμου που ασχολείται αποκλειστικά με την παροχή κοινωνικών παροχών προς τους συμπολίτες μας». «Αυξήσαμε επίσης τις δαπάνες μας για είδη πρώτης ανάγκης», συνέχισε, «δηλαδή για καυσόξυλα, τρόφιμα και βοηθήματα κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 150.000 ευρώ, τα οποία ο δήμος διαθέτει για το συσσίτιο των απόρων. Παρόλο λοιπόν που είχαμε μείωση εσόδων από επιχορηγήσεις, εμείς δώσαμε μια προτεραιότητα στις κοινωνικές δαπάνες, για τις οποίες η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 30-35%».
«Όταν έρθει στον δήμο ένα τιμολόγιο από κάποιον με τον οποίο συνεργάζεται, μέσα σε ένα δεκαήμερο είμαστε σε θέση να το πληρώσουμε»
Καταλήγοντας, ο κ. Πολιτειάδης εκτίμησε πως ο προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε για το 2016, είναι πραγματικός, ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, ενώ ανταποκρίνεται στην προσπάθεια του δήμου να είναι συνεπής έναντι όσων συνεργάζονται μαζί του. «Η προσπάθεια όλων», παρατήρησε, «ήταν να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα, τα οποία προαπαιτούνται για έργα και για την ανάληψη υποχρεώσεων προς συνεργαζόμενους με το δήμο μας συμπολίτες μας, ώστε να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε αμέσως». «Κάτι που το έχουμε καταφέρει», συμπλήρωσε, «αφού, όταν έρθει στον δήμο ένα τιμολόγιο από κάποιον με τον οποίο συνεργάζεται, μέσα σε ένα δεκαήμερο είμαστε σε θέση να το πληρώσουμε».
Η τοποθέτηση της Φελίνας Καζάκου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
«Η διοίκηση διαχειρίζεται τα οικονομικά του δήμου χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς αναπτυξιακούς στόχους
Στην τοποθέτησή της στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο, η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η Πόλη», κ. Φελίνα Καζάκου, αναγνώρισε μεν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά ταύτα άσκησε αυστηρή κριτική στη δημοτική αρχή, καταλογίζοντάς της καταρχήν ότι διαχειρίζεται τα οικονομικά του δήμου χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς αναπτυξιακούς στόχους. «Η απουσία του στρατηγικού σχεδιασμού είναι μέγα λάθος», παρατήρησε, «και έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πολλές προσπάθειες, χωρίς συνέργεια και συνέχεια». Επιπλέον αναρωτήθηκε για το πόσο προετοιμασμένος θα είναι ο δήμος για τη διεκδίκηση πόρων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ποσό που διαθέτει για νέες και συνεχιζόμενες μελέτες είναι μόλις 440.000 ευρώ. Συμπερασματικά η κ. Καζάκου παρατήρησε πως «κανείς δεν πιστεύει ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό μπορούμε να κάνουμε δαπάνες για ανάπτυξη, να υλοποιούμε οραματικούς στόχους για την πόλη, να δημιουργούμε μέσα από τις δράσεις υπεραξίες για την πόλη και τους κατοίκους, να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας». Χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό μη πραγματικό, μη ρεαλιστικό και μη αναπτυξιακό, ανακοίνωσε ότι η παράταξή της τον καταψηφίζει.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
