4,2 εκατ. ευρω διασφαλισε για τους καπνοπαραγωγους της Ροδοπης η κοινη παρεμβαση Ε.Στυλιανιδη – Ι. Αχμετ

Αφορούν σε 4.630 καπνοπαραγωγούς που θα λάβουν αποζημίωση 90ευρώ/στρέμμα για την απώλεια εισοδήματος από την πανδημία του κορωνοϊου

Αποζημιώσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ για την απώλεια εισοδημάτων των καπνοπαραγωγών της Θράκης εξασφάλισε η συνεργασία των βουλευτών Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ και κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Οι δύο πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής μας συμμετείχαν χθες, Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και παρουσία της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη κ. Ντόρας Μπακογιάννη, κατά την διάρκεια της οποίας και σε απάντηση του σχετικού αιτήματος των δύο βουλευτών, ανακοινώθηκε η απόφαση για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης.

Ειδικότερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε στους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ ότι:

  1. Aπό τα 78 χιλιάδες στρέμματα καπνού συνολικά που θα αποζημιωθούν, τα 46.000 στρέμματα αφορούν καπνό ανατολικού τύπου μπασμά και βρίσκονται στη Ροδόπη.
  2. Tο συνολικό ποσό της αποζημίωσης που αφορά στο νομό μας ανέρχεται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει 90 ευρώ ανά στρέμμα για τον κάθε καπνοπαραγωγό ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος από την πανδημία Covid-19 το 2020.
  3. Aπο το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους ελάχιστους αγρότες που την είχαν εισπράξει, δηλαδή, θα παρακρατηθούν από τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά 350.000 ευρώ περίπου, που αφορούν 370 από τους 5.000 συνολικά δικαιούχους καπνοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης.
  4. Σήμερα υπογράφηκε η σχετική απόφαση με έγκριση του Πρωθυπουργού από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η απόφαση θα σταλεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τυπική έγκριση και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, ώστε γρήγορα να προχωρήσουμε σε δηλώσεις από τους παραγωγούς και σε εκταμίευση.

«Η απόφαση αυτή να στηριχθούν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης βοηθά την περιοχή μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, δείχνει το κοινό μας ενδιαφέρον για τη μειονότητα αλλά και το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού και αναδεικνύει μία νέα πολιτική νοοτροπία που τοποθετεί το συμφέρον του τόπου πάνω από όλα» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι δύο βουλευτές της Ροδόπης απευθύνοντας τις ευχαριστίες τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τιμούμε τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά που στάθηκε δίπλα μας σ’ αυτήν την κοινή μας προσπάθεια» ανέφεραν χαρακτηριστικά απευθύνοντας τις ευχαριστίες τους και προς την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη Ντόρα Μπακογιάννη, τον αρμόδιο Υπουργό Σπήλιο Λιβανό και τον αναπληρωτή υπουργό Θ. Σκυλακάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.