20 εκατ. ευρω για την κατασκευη δικτυου οικιακης χρησης φυσικου αεριου στην ΠΑΜ-Θ

Γιώργος Παυλίδης: «Θα πάρει κάποια χρόνια για την κατασκευή αλλά στο τέλος η περιοχή μας θα κερδίζει ετησίως από φόρους πάνω από 150 εκατ. ευρώ»

20 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων οικιακής και επαγγελματικής χρήσης φυσικού αερίου, σε όλη την ΠΑΜ-Θ, που θα διέρχεται από τις πέντε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, αναμένεται να διατεθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα προσπαθήσει να διαθέσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ.
 
Αυτό έκανε γνωστό κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να δοθεί λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής,  που εδώ και χρόνια, όπως τόνισε «ξοδεύει ετησίως 250.000.000 ευρώ σε φόρους για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης».
 
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται στον δημόσιο λόγο ως «ενεργειακός κόμβος» τόνισε ο ίδιος για να επισημάνει πως παρά το γεγονός αυτό «άλλοι θερμαίνονται και ωφελούνται και εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε κάθε χρόνο 250 εκατ. έμμεσους  φόρους. Κάθε αγωγός που περνάει από την περιοχή θα πρέπει να μας φέρνει ανταποδοτικά οφέλη. Τελείωσαν οι περίοδοι που περνούσαν από την περιοχή μας ανέξοδα και αβρόχοις ποσί».
 
Ο κ. Παυλίδης έκανε γνωστό πως από πέρυσι το καλοκαίρι, πριν ακόμη αναλάβει την διοίκηση της Περιφέρειας, ο ίδιος προέβη σε κινήσεις για την επέκταση των δικτύων παροχής φυσικού αερίου στο σύνολο της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα μέσω επιστολής την οποία απέστειλε στη ΔΕΠΑ  ζητούσε να δρομολογηθεί άμεσα μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 επέκταση των δικτύων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας, που βρίσκονται κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου αλλά και τη δημιουργία Εταιρείας Παροχής Αερίου.
 
«Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις βρέθηκαν ευήκοα ώτα στη ΔΕΠΑ και στο Υπουργείο» επεσήμανε ο ίδιος ανακοινώνοντας την έναρξη της συνεργασίας για την ένταξη σε πρώτη φάση, το ποσού των 20 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του δικτύου στις πέντε πόλεις  που είναι πάνω στο δίκτυο, ήτοι Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» τόνισε « θα πάρει κάποια χρόνια για την κατασκευή αλλά στο τέλος η περιοχή μας θα κερδίζει ετησίως από φόρους πάνω από 150 εκατ. ευρώ, θα ανέβει σε ανταγωνιστικότητα, είναι ένα τεράστιο άλμα γενικότερα.  Ερχόμαστε λοιπόν να δικαιωθούμε. Όταν διεκδικείς παίρνεις, όταν παραμένεις ανέξοδος παρατηρητής στον τόπο σου, δεν παίρνεις τίποτα».
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.