20 ατομα για να επανασυστησει τη νεα Δημοτικη Αστυνομια ζητα ο Δημος Κομοτηνης

Εν αναμονή της νέας προκήρυξης από το υπουργείο Εσωτερικών

Την πρόσληψη 20 ατόμων, που θα απαρτίσουν την νέα Δημοτική Αστυνομία της Κομοτηνής, θα ζητήσει ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αναμένεται να δημοσιευτεί τον επόμενο Φεβρουάριο.

Το θέμα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία καταργήθηκε το 2013, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη να τονίζει πως τα 20 άτομα θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική ομάδα, που θα κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Άλλωστε είχε τονίσει και παλιότερα πως αν δώσει το πράσινο φως ο Υπουργός, θα είμαστε από τους πρώτους δήμους που θα επανασυστήσουν την Δημοτική Αστυνομία.

Σημαντικά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο και η κατάργησή της, μιας και η παρουσία της θεωρείται πως θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντική στη διαχείριση της καθημερινότητας, από την ελεγχόμενη στάθμευση και τα αδέσποτα, μέχρι και τις παραβιάσεις της καθαριότητας.

Αυτή τη στιγμή όλες οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν μετακυλήσει στην Αστυνομία, που όμως λόγω της χρόνιας υποστελέχωσής της δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

Για αυτό και ο Δήμος θεωρεί πως η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα βοηθήσει σημαντικά, αρκεί βέβαια, όπως ανέφερε και ο κ. Γκαράνης, να είναι στελεχωμένη με αρκετά άτομα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες με τις οποίες θα είναι επιφορτισμένη.

Για αυτό και ζητούν 20 άτομα, που θεωρούν ικανό αριθμό να καλύψει τις ανάγκες, ελπίζοντας πως το Υπουργείο θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά τους και δεν θα τους αφήσει στον αέρα.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το νομοσχέδιο

Να υπενθυμίσουμε πως το νέο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, και με αυτό θα καθοριστεί και το καθεστώς της μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εντός του 2023 θα γίνουν 1.264 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία, με το Δήμο Κομοτηνής να ελπίζει πως θα καλυφθούν όλες οι θέσεις που αιτείται.

Ποιες οι αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιδιώξουν:

Την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων:

— Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.

— Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).

— Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. Κ.Ο.Κ.)

— Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.

— Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).

— Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).

— Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.

— Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.