10 διοριστεοι μειονοτικοι στο δημοσιο σε 7 χρονια

Η απάντηση του υπουργού εσωτερικών σε ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ

Μόνο δέκα μέλη της Μειονότητας της Θράκης ανήκουν στους διοριστέους των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στο ελληνικό δημόσιο από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, με εντολή του προέδρου του ΑΣΕΠ, ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Σουλτανιάς.
 
Πρόκειται για έναν διοριστέο της κατηγορίας ΔΕ στον διαγωνισμό 1Κ/2009 στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), έναν διοριστέο της κατηγορίας ΠΕ με την προκήρυξη 3Κ/2009 που αφορά την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού σε διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα, έναν διοριστέο της προκήρυξης 5Κ/2009 που αφορά την πλήρωση τακτικού προσωπικού κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) σε διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα, τέσσερις διοριστέους της κατηγορίας ΔΕ και δύο της κατηγορίας ΤΕ της προκήρυξης 7Κ/2009 που αφορούν την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και μία θέση διοριστέου της προκήρυξης 1Κ/2014 της κατηγορίας ΔΕ που αφορά την πλήρωση θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στη Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ. Α.Ε.
 
Επίσης, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ 4Κ/2015 και 5Κ/2015 οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν περιληφθεί τέσσερις θέσεις (1ΥΕ, 1 ΔΕ, 2 ΤΕ) της κατηγορίας που αφορά τους πολίτες της Μειονότητας της Θράκης.
 
Μετά από σχετική ανάλυση των στοιχείων των συγκεκριμένων διαγωνισμών, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι όλοι οι διορισμοί των μελών της Μειονότητας, πλην ενός, αφορούν σε θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σε διάφορα ιδρύματα της χώρας.
 
Από την απάντηση εξάλλου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τόσκα, προκύπτει ότι από την ψήφιση του νόμου 3647/2008 και μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις μέσω πανελλήνιων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οποιασδήποτε κατηγορίας προς στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου δεν έχει προσληφθεί κανένα μέλος της Μειονότητας σε θέση πυροσβέστη, σύμφωνα και με το σχετικό αίτημα μας που έχει επισήμως κατατεθεί.
 
Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο 3647/2008 για την Διοίκηση –διαχείριση των Βακουφίων και περιουσιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας και στο άρθρο 23 (ΦΕΚ 37/29.2.2008), υπήρξε η πρόβλεψη της προσθήκης μιας 7ης παραγράφου στο τέλος του άρθρου 14 του νόμου 2190/1994, σύμφωνα με την οποία: «Ποσοστό πέντε τοις χιλίοις (5%ο) των θέσεων του τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατά κατηγορία ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, που προκηρύσσονται με πανελλήνιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, καλύπτονται από Έλληνες υπηκόους που προέρχονται από την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης και είναι οι ίδιοι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δήμου της Θράκης ή άλλου δήμου της χώρας, στον οποίο έχουν μετεγγραφεί από δήμο της Θράκης. Το ΑΣΕΠ, κατανέμει με την προκήρυξη του τις θέσεις που αναλογούν στο ανωτέρω ποσοστό κατά νομαρχία, φορέα και κατηγορία».
 
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία λήφθηκε ως μέτρο θετικής διάκρισης με γνώμονα την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής της Μειονότητας της Θράκης στην οικονομική ζωή και την ανάπτυξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μελών της, μέσα από προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ως αντιστάθμισμα για αδικίες και αβλεψίες του παρελθόντος και σε συνέχεια του πνεύματος του νόμου 2341/95 που προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή μαθητών της Μειονότητας της Θράκης ως υπεραρίθμων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήτοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
�δικασίας αναζήτησης και επιλογής υποψηφίων, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.