Ζητουμενο η εντατικοποιηση των ελεγχων στον μεθοριακο της Νυμφαιας αλλα και τον αστικο ιστο της Κομοτηνης

Την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της μαύρης εργασίας προέταξε η ΟΕΒΕΣ στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου με την επανεγκατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας όσο και εντός της Ροδόπης, όπου «ανθεί» το παράδειγμα της λειτουργίας συνεργείων, κομμωτηρίων κ.α. σε αποθήκες και σπίτια, πρόταξε ως βασικό αίτημα το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κατά τη συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη.

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης ανέλυσε την ατζέντα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, όπως εξήγησε, σε μία κομβική χρονικά περίοδο, κατά την οποία θα πρέπει να εκκινήσει εκ νέου η συζήτηση για τον διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της περιοχής και την αντιμετώπιση των ανοιχτών ζητημάτων, που έχουν «παγώσει» για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναγκαία η συστράτευση δυνάμεων

Τα δείγματα σύμφωνα με τον ίδιο είναι θετικά και δείχνουν μια φθίνουσα πορεία της πανδημίας, που συνεπάγεται και σε μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα από το Πάσχα και μετά, γεγονός που θα πρέπει να σημάνει τη συστράτευση δυνάμεων για την ανάπτυξη της Ροδόπης, βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου.

Ο τουρισμός όπως τόνισε «μοιραία» θα πρέπει να αποτελέσει βασικό ζητούμενο, δεδομένου ότι η περιοχή παραμένει ανεκμετάλλευτη όπως και οι υφιστάμενες υποδομές όπως ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας που αποτελεί και κύρια πηγή οδικών αφίξεων για την περιοχή μας και όλη τη χώρα. Μεμονωμένες όμως πρωτοβουλίες όπως εξήγησε δεν φέρνουν αποτέλεσμα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την υφιστάμενη κατάσταση που θέλει τη Ροδόπη μία από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαφειάδης πρόταξε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και της αγοράς σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων αλλά και την ορθή εκμετάλλευση έστω των υφιστάμενων υποδομών.

Ζητείται χώρος για την επανεκκίνηση των ελέγχων στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό όπως το χαρακτήρισε κλίμα, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ανέδειξε την ανάγκη επανεκκίνησης των ελέγχων στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Για τον σκοπό αυτό όπως υπενθύμισε είχαν τοποθετηθεί οικίσκοι για τους ελέγχους των παράνομων εισαγωγών και του παρεμπορίου, που όμως διακόπηκαν λόγω της πανδημίας και της εγκατάστασης κλιμακίων του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των πιστοποιητικών του κορωνοϊού. Όπως τόνισε ο ίδιος απαιτείται η άμεση εξεύρεση χώρου, με τις βασικές έστω παροχές ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

«Ανθούν» τα παράνομα συνεργεία, ζαχαροπλαστεία και κομμωτήρια

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορούσε στην «μαύρη εργασία» με τον κ.  Βαφειάδη να εξηγεί ότι δεν αφορά στους ανασφάλιστους εργαζομένους καθώς και λόγω των ελέγχων του ΣΕΠΕ φαίνεται πως το φαινόμενο υποχωρεί, για να εξηγήσει ότι αφορά στα παράνομα συνεργεία, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, αισθητικούς κ.α. που λειτουργούν σε σπίτια και αποθήκες, χωρίς ΑΦΜ, τόσο στερώντας έσοδα από κράτος όσο και λειτουργώντας ανταγωνιστικά στο στεγασμένο εμπόριο, που είναι και αυτό που στηρίζει με φόρους το ίδιο το κράτος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος το φαινόμενο λαμβάνει αυξημένες διαστάσεις με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να κρίνεται αναγκαία, καθώς πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού, χάνονται δημοσιονομικά και έσοδα από το κράτος.

Ο ίδιος μετέφερε την θετική απόκριση του Αντιπεριφερειάρχη για αμφότερα τα ζητήματα εξηγώντας ωστόσο την ανάγκη και πράξεων. «Τρόπος για τους ελέγχους υπάρχει αρκεί να υπάρχει η θέληση» επεσήμανε εξηγώντας πως «για παράδειγμα τα άτυπα αυτά ζαχαροπλαστεία διαφημίζονται μέσα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο κ.  Βαφειάδης κλείνοντας αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες για νέα αναπτυξιακά εργαλεία, μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης, επί των οποίων συζήτησαν με τον κ. Τσαλικίδη για να εξηγήσει πως «όσο ενδυναμώνεται η συνεργασία τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα για την περιοχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.