«Ζεστο» το ενδιαφερον στην Κομοτηνη για τη συνδεση στο Φυσικο αεριο

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΑ «Από τον φετινό χειμώνα αρκετοί πολίτες της Περιφέρειας θα έχουν συνδεθεί»

Ενημέρωση για την πορεία των έργων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και το μέλλον του φυσικού αερίου στην καθημερινότητα τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων, πραγματοποιήσαν στελέχη της ΔΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Μάριος Τσάκας, το απόγευμα της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η ΔΕΔΑ με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, φιλοδοξώντας να δώσουν απαντήσεις στους μελλοντικούς χρήστες του φυσικού αερίου, ιδιώτες και επαγγελματίες, τόσο για τις δυνατότητες αλλά και τις τεχνικές απαιτήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παρέθεσε τους στόχους της

Από το φετινό χειμώνα θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης

Η εκστρατεία ενημέρωσης αφορά μεν το έργο, που ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά ειδικότερα τις λεπτομέρειες και τα τεχνικά θέματα της λειτουργίας του δικτύου, σημείωσε ο κ. Τσάκας. Τα έργα έχουν ξεκινήσει σε 4 πόλεις της Περιφέρειας, με διαφορετική ένταση, και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τόσο της Καβάλας, που έχει δημοπρατηθεί, και της Ορεστιάδας, όπου αναμένεται σύντομα η υπογραφή με την ανάδοχο εταιρεία.

«Η ΑΜΘ είναι η μοναδική περιφέρεια που οι συμβάσεις έχουν προχωρήσει με εργολάβους, και έχουν ξεκινήσει ήδη τα έργα» σημείωσε, με το ενδιαφέρον από τους πολίτες να είναι ήδη ζεστό, ειδικά στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Δράμα.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των πόλεων, ήδη από την πρώτη μέρα, θα μπορούν να δώσουν φυσικό αέριο στους πολίτες, και ελπίζει πως από τον φετινό χειμώνα αρκετοί πολίτες της Περιφέρειας θα έχουν συνδεθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη μπορούν να γίνουν αιτήσεις διαδικτυακά, ενώ ως τα μέσα Οκτωβρίου θα ανοίξει και το φυσικό κατάστημα στην Κομοτηνή, για όσους επιθυμούν να κάνουν την αίτηση τους με αυτό τον τρόπο.

Σύντομα η απόσβεση του κόστους σύνδεσης

Όσο για τις επιφυλάξεις για το κόστος σύνδεσης, ο κ. Τσάκας επισήμανε πως αυτό είναι μικρό αν συνδεθεί μια ολόκληρη πολυκατοικία, και λίγο μεγαλύτερο αν γίνει επιλογή με τα riser στα μπαλκόνια, όμως σε περιοχές όπως η ΑΜΘ, όπου ο χειμώνας είναι αρκετά βαρύς, θεωρεί πως η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα.

Πέρα της Κομοτηνής, έχουν υπάρξει αιτήματα για την επέκταση του δικτύου της παροχής σε μικρότερους οικισμούς. Η ΔΕΔΑ είναι θετική σε αυτό, σημείωσε, αν και προς το παρόν η ενέργειά τους έχει επικεντρωθεί στην δημιουργία του δικτύου στους μητροπολιτικούς Δήμους τόσο στην ΑΜΘ όσο και σε άλλες Περιφέρειες.

«Το επόμενο στοίχημα είναι να δούμε τις επεκτάσεις σε κοντινές περιοχές, που είτε θα συνδεθούν με επεκτάσεις των αγωγών, ή για πιο απομακρυσμένες, θα κοιτάξουμε λύσεις όπως το συμπιεσμένο φυσικό αέριο», παρόμοιο με την λύση που θα εφαρμοστεί στην Ορεστιάδα, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ.

Πολλοί επαγγελματίες και ιδιώτες έδωσαν το παρών στην εκδήλωση

Στηρίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, η περιοχή μας έχει αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται από αυτή, όμως δεν είναι ενεργειακός κόμβος, αλλά διέλευσης. Με την κατασκευή των δικτύων αυτό αλλάζει, με τις τοπικές κοινωνίες να γεύονται τα οφέλη από την παρουσία του φυσικού αερίου.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, βοηθά να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, γιατί συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστος, που θεωρεί πως αποτελεί σημαντική «πληγή» σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις ακόμα και στην Ευρώπη. «Είναι σημαντική η προσπάθεια να γευτούν τόσο τα νοικοκυριά το φυσικό αέριο, όσο και οι επιχειρήσεις για να παράξουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα» ανέφερε. Ήδη άλλωστε, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τα μέλη τους για τη σύνδεση με το δίκτυο.

Σημαντικό το ενδιαφέρον για τις συνδέσεις

Το έργο που γίνεται τόσο στην Κομοτηνή, όσο και σε όλη την Περιφέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, για αυτό και το Επιμελητήριο αποτελεί αρωγό κάθε τέτοιας προσπάθειας.

«Η φτηνή ενέργεια είναι πολύ σημαντική πέρα από τους ιδιώτες, και στις επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές» σημείωσε, θεωρώντας σημείο καμπής την έναρξη της λειτουργίας του φυσικού αερίου, την ώρα που οι ανατιμήσεις στις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ήδη πληγωμένη από την πανδημία επιχειρηματικότητα.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας, και προχώρησε μετά από μεγάλη προσπάθεια, για αυτό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις συνδέσεις.

Πολλοί επαγγελματίες και ιδιώτες έδωσαν το παρών στην εκδήλωση

Αγκαλιάζει το φυσικό αέριο ο Δήμος Κομοτηνής

Το δίκτυο που κατασκευάζεται είναι ένα έργο υποδομής που θα βοηθήσει την πόλη μας αλλά και όλη την Περιφέρεια να έχει φτηνή ενέργεια, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, που τόνισε πως η σχετική όχληση από τα έργα που γίνονται είναι αναμενόμενη από έργα σαν και αυτό.

«Ο Δήμος Κομοτηνής έχει αγκαλιάσει το αέριο, βοηθάμε την εταιρεία να ολοκληρώσει το γρηγορότερο δυνατό, και θα θέλαμε να το έχουμε στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας» ανέφερε. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινείται και ο Δήμος Κομοτηνής, που προτίθεται να κάνει εγκατάσταση αερίου σε όλα τα κτίρια, είτε είναι σχολεία είτε στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, που είναι ενεργοβόρα.

Νέοι άξονες ανάπτυξης στην ΠΑΜΘ

Το έργο των δικτύων φυσικού αερίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια ΑΜΘ από κοινού με τη ΔΕΔΑ, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, μιας και θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την οικονομικότερη ενεργειακή παροχή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Οι νέοι αυτοί άξονες ανάπτυξης, σημείωσε, θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν γεγονότα και καταστάσεις που προκύπτουν στην οικονομία τόσο ευρύτερα όσο και στην Περιφέρειά μας.

Όσο για τα αιτήματα δήμων με μικρότερες οικιστικές πυκνώσεις να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, σημείωσε πως εξετάζεται η τροφοδοσία τους μέσω της προμήθειας του φυσικού αερίου, και όχι με την γενικότερη σύνδεσή του, από τις αποθήκες που θα δημιουργηθούν στους μητροπολιτικούς Δήμους της ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.